Britoff ogroženih vrst in pridelave sira

Aktualno-politična novica
22. 4. 2014 - 10.05
 / BritOFF

Svetovnemu trendu v prid legalizacije marihuane se očitno pridružuje tudi domovina reggeaja in rastafarjanstva: Jamajka. Zgledujoč se po podobnih iniciativah v Urugvaju, nekaterih ameriških zveznih državah in delih Kanade so v Kingstonu ustanovili Jamajško zvezo pridelovalcev marihuane, ki bo lobirala za legalizacijo proizvodne in uživanja kanabisa.

 

Razsežnosti prisluškovanja, ki ga izvaja ameriška NSA, očitno še niso bile v celoti razkrite. Vsaj če gre verjeti novinarju The Guardiana Glennu Greenwaldu, ki je sodeloval pri razkritjih Edvarda Snowdna in napoveduje skorajšnji izid knjige, ki naj bi razkrila nove podrobnosti in dokumente o metodah prisluškovanja NSA.

 

Snowden ni edini, ki povzroča sive lasi ameriškim obveščevalcem. Admiral mornarice  ZDA Samuel Lockler opozarja, da ameriške vojaške skrivnosti niso varne pred napadi kitajskih hekerjev, ki naj bi z lahkoto vdirali v računalniške sisteme Pentagona in se dokopali do zaupnih podatkov.

 

Krhko premirje med Palestinci in Izraelom se je prekinilo. Iz Gaze poročajo o raketnem napadu na jug Izraela. Izraelska vojska je odgovorila z zračnimi napadi na cilje palestinskega gibanja Hamas. Medtem je palestinska vlada v Gazi, ki jo vodi Hamas, osvobodila 10 pripadnikov gibanja Fatah, kar naj bi bila gesta dobre volje, v luči prihajajočih pogovorov med Hamasom in Fatahom, ki bodo namenjeni doseganju narodne sprave.

 

Jemenske varnostne sile so v akciji, ki so jo izvedle ob podpori ameriških brezpilotnih letal, ubile nekaj deset pripadnikov Al Kaide, medkaterimi naj bi bilo tudi nekaj najvišjih vodij te teroristične mreže. Poročila o točnem številu ubitih niso enotna in se gibljejo od 55 do 65 ubitih islamistov v akciji, ki se je osredotočila na osrednji in južni del države.

 

Na žalost moramo ponovno poročati o grozodejstvih nad civilnim prebivalstvom v Nigeriji. Nova ofenziva islamistične skupine Boko Haram je sprožila val medverskega nasilja. V ofenzivi naj bi islamisti pobili čez 150 ljudi in zažgali cerkev, kar je povzročilo maščevanje krščanske skupnosti nad muslimani, ki so jim požgali mošejo.

 

Nadaljuje se propagandna vojna med Zahodom in Rusijo glede ukrajinske krize. Tokrat je v ofenzivo stopilo ameriško zunanje ministrstvo, ki je objavilo fotografije, ki naj bi dokazovale prisotnost ruskih specialcev v vzhodni Ukrajini. Prvi sklop fotografij je iz leta 2008 in prikazujejo nekatere pripadnike ruskih specialnih enot udeležene v vojnih operacijah proti Gruziji, medtem ko v drugem sklopu zasledimo iste obraze, le da so bile fotografije posnete v zadnjih dneh na vzhodu Ukrajine.

 

Savdski princ Fahd bin Sultan si je med obiskom pakistanske pokrajine Balučistan privoščil ekscentrično razvedrilo. Cele tri tedne se je zabaval z lovom na ovratničarske droplje, ki so zaščitena vrsta ptic in jim grozi izumrtje. Savdski princ se je izkazal kot odličen lovec, saj naj bi pokončal skoraj 2.000 primerkov te ogrožene vrste.

 

Glede estravagantnosti za savdskimi princi ne zaostaja niti voditelj Severne Koreje Kim Jong Un, ki je v Francijo poslal ekipo živilskih strokovnjakov z nalogo, da preučijo tehniko pridelave francoskih sirov, zlasti ementalca, ki naj bi bil eden od najljubših prigrizkov severnokorejskega voditelja.

 

Srbski predsednik Tomislav Nikolić bo danes opravil konzultacijo z najverjetnejšim mandatarjem za sestavo nove srbske vlade, predsednikom zmagovalne Srbske napredne stranke Aleksandrom Vučićom, ki je že uspel pridobiti na svoji strani široko koalicijo, tako da je pričakovati, da bo izpolnil svojo obljubo in vlado formiral do konca tega tedna.

 

Medtem se Angleži sprašujejo, le komu je prišlo na misel, da je pametno, postaviti odlagališče jederskih odpadkov tik ob morski obali. Odlagališče Sellafield, ki leži v severnozahodni Angliji in je oddaljeno le lučaj od morja, se polni že 55 let z nizkoradioaktivnimi odpadki in ga pričenja ogrožati naraščanje morske gladine. Odgovorni sicer mirijo javnost, češ da puščanja radioaktivnega sevanja ni pričakovati še nekaj stoletij, ampak se že pojavljajo glasovi, ki opozarjajo, da se v odlagališču nahajajo tudi visokoradioaktivni odpadki, gre za ostanke nuklearnega orožja, ki predstavljajo veliko večje tveganje.

Mehika se poslavlja od kolumbijskega pisatelja, ki ga je vzela za svojega, preminulega  Gabriela Garcije Marqueza, avtorja slavnega romana Sto let samote. Točen vzrok smrti velikana svetovne književnosti še ni znan, kakor ni znan niti kraj njegovega poslednega počitka. Žalne komemoracije potekajo tudi v pisateljevi rodni Kolumbiji.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness