Britoff poplavljene gusarske obale

Aktualno-politična novica
The Pirate Bay
10. 12. 2014 - 9.09
 / BritOFF

   ob 9:06

Danes je mednarodni dan človekovih pravic. V izraelskem mestu Beershiba bo po zgledu post-apartheidske Južnoafriške republike potekala tako imenovana komisija resnice, pred katero bodo neuradno zaslišani izraelski vojaki, ki so sodelovali v izraelski vojni za neodvisnost med letoma 1947 in 1949, ter palestinske žrtve, ki se dogodka spominjajo kot Nakbe - dneva katastrofe. Komisijo bodo sestavljali pravni strokovnjaki s področja človekovih pravic, intelektualci ter aktivisti. Dogodek bo organizirala neprofitna organizacija Zochorot.

Slab dan za človekove pravice pa se obeta na Japonskem. Z današnjim dnem začne tam namreč veljati nov medijski zakon, kar je pred japonskim parlamentom sprožilo proteste. Premier Shinzo Abe je sprejetje zakona utemeljil s tem, da so bili to pogoji Združenih držav Amerike, pod katerimi so te pripravljene deliti varnostne informacije. Zakon predvideva visoke zaporne kazni za vladne uslužbence, ki bi tajne dokumente predali javnosti, do pet let zapora pa bi lahko odsedeli novinarji, ki bi vladne uslužbence nagovarjali k takemu dejanju. Veliko število vladnih dokumentov bo postalo tajnih takoj po sprejetju zakona. Zlorab se ni za bati, saj bo premier Abbe svoja tajna dejanja lahko izvajal le v korist Japonske.

Voditelji šestih zalivskih držav, Bahrajna, Katarja, Omana, Savdske Arabije, Združenih arabskih emiratov in gostitelja Kuvajta, so se zbrali v kuvajtski prestolnici. Na zasedanju so se dogovorili o ustanovitvi skupne pomorske zaščitne flote in skupne protiteroristične policijske enote. Potrebujejo ju za boj proti sovražnikom v regiji, Iranu in oboroženim skupinam. Protiteroristična skupina se bo borila tudi proti drogam, pranju denarja in spletnemu kriminalu.

Medtem ko se ameriška vlada z Japonsko pogaja o IZMENJAVI varnostnih informacij ter se voditelji zalivskih držav dogovarjajo o drugih SKUPNIH storitvah, se izmenjava navadnim državljanom preprečuje. V mestu Duluth v ameriški zvezni državi Minnesota, denimo, so državne oblasti ugotovile, da delovanje semenske knjižnice ni v skladu z njihovimi semenskimi zakoni. Če pa knjižnici, v kateri si namesto knjig izposojajo semena rastlin, še nekako gre, saj gre za projekt z močno podporo družbe, pa je kratko potegnila spletna stran The Pirate Bay. Več o tem pa v BritOFFu ob desetih.

    ob 10.15

V ponedeljek je hekerska skupina Varuhi miru s Sonyjevih strežnikov snela za okrog enajst terabajtov podatkov. Med njimi so štirje še neizdani Sonyjevi filmi, mnogo osebnih podatkov snemalne ekipe, denimo print potnega lista igralke Cameron Diaz, ter morda še izvorne kode nekaterih Sonyjevih programov. Podatki so zaokrožili po spletu, torrenti za dostop do njih pa so bili objavljeni na spletni strani The Pirate Bay.

Včeraj je švedska policija v Stockholmu izvedla racijo v prostorih s strežniško opremo Pirate Baya in s spleta ji je uspelo odstraniti to priljubljeno spletno stran, ki gosti torrente.

Kratek kurz tehnologije peer-to-peer oziroma pretakanja torrentov: gre za odprtokodno programsko opremo, ki omogoča decentralizirano izmenjavo datotek prek spleta. Uporabnik oziroma v računalniškem žargonu odjemalec lahko zajema datoteke z velikega števila različnih spletnih mest oziroma sejalcev. Ko uporabnik na svoj računalnik prenese celotno datoteko, tudi sam postane sejalec in jo deli naprej drugim odjemalcem. Tak način deljenja datotek omogoča velike hitrosti prenosa.

Torrent je vrsta datoteke, v kateri so shranjene informacije o sejalcih in odjemalcih in je dostopna na spletu. Tako vsebine, ki jih uporabniki spleta solidarno delijo z drugimi, niso naložene na spletu, temveč pri uporabnikih doma. Tehnično gledano spletne strani s torrenti, ki kažejo na avtorsko zaščitene vsebine, niso same kršile v veliki meri nesmiselnega licenčnega prava, temveč so ga uporabniki.

To je pravnim zastopnikom velikih filmskih in glasbenih multinacionalk težko dopovedati, prav tako težko pa to razumejo sodniki. Vsi ustanovitelji spletne strani Pirate Bay so bili tako na podlagi kršenja avtorskega prava obsojeni na zaporno kazen.
Ali sta v začetku novice opisana dogodka med seboj povezana, je težko reči, saj je Pirate Bay v konfliktu s kapitalom že nekaj let. Do sedaj je veljalo, da je njegova infrastruktura odporna na vsakršne napade represivnih aparatov, a žal očitno temu ni več povsem tako.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness