Britoff stavkajoče Islandije

DEVETA

Po nekaj dneh poročanja o stiski mjanmarskih Rohing, ki s čolni bežijo proti Maleziji in Indoneziji, se je oglasila tudi malezijska vlada. Premier Najib Razak je tako izjavil, da je njegova država v preteklih letih sprejela že na desettisoče Rohing in da si dodatnega bremena ne more privoščiti. Begunci iz Mjanmara, ki dnevno prihajajo v stotinah, so tako rešeni le, če se njihova ladja potopi ali pa dejansko pristanejo. Sicer pa jim obalne straže Indonezije in Malezije zgolj dajo hrano in vodo in upajo, da prenatrpani čoln odnese kam drugam.

 

Zelo filmsko je bilo včeraj v Teksasu. Domnevno zaradi parkirnega prostora pred restavracijo se je spopadlo pet bikerskih tolp. Najprej so zapele pesti, nato verige in kiji ter nazadnje tudi strelno orožje. V streljanju na parkirišču restavracije je bilo udeleženih več kot 100 ljudi s približno 30 puškami in pištolami, pri čemer je bilo 9 bikerjev ubitih, 18 ranjenih, ostali pa aretirani. Policija je bila na prizorišču prisotna že pred obračunom, saj so vedeli za srečanje rivalskih skupin, vendar pa do prihoda okrepitev zaradi samih razsežnosti spopada niso mogli storiti prav veliko.

 

Izraelci so včeraj s pohodom po Jeruzalemu in skozi muslimanske četrti praznovali obletnico priključitve tega mesta po vojni leta 1967. Pohod ultranacionalistov, s katerim obeležujejo to, po mednarodnem pravu nezakonito dejanje, je spremljal tudi kontra protest v mestu živečih Palestincev. Te so seveda razgnali policisti na konjih, pri čemer so bili mnogi poškodovani, štirje pa tudi aretirani. Samo za pokušino tega, kakšen odnos ima Izrael do tega praznovanja svoje nezakonite okupacije, navajamo besede premiera Benjamina Netanjahuja ob tej priložnosti: ”Jeruzalem je vedno bil prestolnica zgolj Judov in nobenih drugih ljudi.”

 

DESETA

Večtedenski val stavk na Islandiji se nadaljuje. Trenutno stavkajo še delavci, združeni v Zvezi akademikov in odvetnikov, ki delajo v lokalni upravi v Reykjaviku. To pomeni, da se pojavljajo problemi ne le pri overovljanju listin, ampak tudi pri zaključkih postopkov, kot sta sklenitev zakonske zveze in ločitev. Poleg tega sta v mestu še vedno omejena procesiranje hrane in bolnišnične storitve, saj je kar 90 % delavk, ki so se udeležile glasovanja, potrdilo industrijsko akcijo.

Ena bolj zabavnih posledic stavk je bilo pomanjkanje mesa, saj so bili v stavko vpleteni tudi veterinarji. Medtem ko je na kmetijah prihajalo do mesne gneče, do prebivalcev meso ni prišlo, saj ni bilo mogoče dostopati do veterinarske potrditve spoštovanja standardov. Prav tako ni moglo biti sprocesirano uvoženo meso, ki enako kot domače potrebuje pregled in potrditev.

Potem ko so zdravniki po stavkah letos dosegli 20 % dvig plač, so se številni drugi sindikati na začetku meseca v solidarnosti pridružili z nadaljnjimi stavkami. Trenutni val stavk že spominja na najhujše obdobje krize, ko je za 48 ur z dela izostalo kar 40 % delavstva. Tokrat naj bi se največje posledice pokazale v turizmu, kjer se bo, če ne bo dosežen dogovora, čez dober teden začela nova stavka za nedoločen čas.

Pogajanja s predstavniki sindikatov so se ustavila, ko je ena izmed večjih sindikalnih federacij zavrnila ponudbo o zvišanju, ki pa je bila dosti nižja od postavljenih zahtev. Če se nestrinjanja glede višine plač ne razrešijo in se izpolnijo postavljeni načrti nadaljnjih stavk, bo v začetku junija stavkalo skoraj 40 % delovne sile.

Premier Sigmundur David Gunnlauyosson pravi, da država ne bo, citiramo, ”vrgla drv na ogenj inflacije”. Pravi, da država pri dvigu plač ne bo šla dlje od 3,5 %, kolikor je že ponudila do sedaj, saj bi sledeča inflacija izničila dosežke na področju zvišanja plač.

 

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.