Učiteljski britoff

0905

V Katarju je kanček upanja ponudilo nadaljevanje mirovnih pogajanj med Talibani in afganistanskimi političnimi predstavniki. To je kmalu izpuhtelo, saj je postalo jasno, da srečanja tega vikenda niso obrodila sadov, premirje namreč ni bilo dogovorjeno. Glavna točka, ki preprečuje strinjanje, je po trinajstih letih vojne med Talibani in afganistansko vlado še vedno prisotnost ameriških vojakov v državi.

V ameriškem Baltimoru, kjer je zaradi smrti Freddieja Greya prišlo do številnih množičnih protestov, je bila prekinjena policijska ura. Odločitev sledi kaotični situaciji, v kateri je prihajalo do množičnih aretacij, samo v soboto zvečer jih je bilo petdeset. Med njimi so se znašli tudi zdravniki prostovoljci in pravniški svetovalci, ki so protestnikom nudili nasvete.

Potem ko je zaradi smrti več tisoč migrantov prebivalstvo EU postalo bolj seznanjeno z milo rečeno pomanjkljivim delovanjem Unije na področju reševanja, smo lahko v zadnjih dneh slišali številna poročila o ogromnem številu rešenih. Samo v zadnjih 48 urah naj bi tako samo italijanska obalna straža presegla in na kopno prepeljala skoraj 5800 ljudi. Razlog za povečano število poskusov premika z obal severne Afrike v Evropo zadnje dni naj bi bilo mirno morje, ki možnosti preživetja vsaj delno poveča.

1005

Demonstracije učiteljev in njihovih podpornikov v južnobrazilskem mestu Curitiba so se v sredo končali s spopadi s policijo in več kot 150 ranjenimi protestniki ter tudi nekaj poškodovanimi policisti. Učitelji so po stavki, ki se je začela prejšnjo soboto pred skupščino zvezne države Parana, zahtevali umik zakona, ki predvideva vplačevanje učiteljev v pokojninsko blagajno, ki je bila do sedaj v celoti krita s strani države.

Vojaška policija, ki je bila odgovorna za nadzorovanje poteka protesta, pravi, da se je njihovo posredovanje začelo, ko je nekaj protestnikov poskušalo prebiti blokado in okupirati skupščino. Policija je nato uporabila svoj celoten arzenal, ki vključuje solzivec, pretepanje, šok granate, gumijaste naboje in tudi vodni top, ki je bil kupljen za hlajenje protestov ob lanskoletnem nogometnem svetovnem prvenstvu. Župan mesta Curitiba je situacijo opisal kot pravo vojno območje, neoboroženi pripadniki mestne varnostne službe pa so po njegovem ukazu poskrbeli za zavarovani koridor do rotovža, ki je služil kot improvizirana bolnišnica.

Bolj kot samo nasilje pa je zanimivo ozadje številnih učiteljskih stavk v Braziliji v zadnjem času. Spremembe pokojninske sheme so namreč del širšega načrta vlade Dilme Rousseff iz načeloma levo usmerjene Delavske stranke. Ta je namreč napovedala velike reze v javnem sektorju, pri katerih sedaj sodeluje tudi z oblastmi na lokalnem nivoju. Pri tem so učitelji prepuščeni samoorganizaciji, saj njihov sindikat, ki spada v konfederacijo CUT, ostrim stavkovnim akcijam nasprotuje. Konfederacija CUT je namreč tesno povezana z vladajočo Delavsko stranko in je predlagala zgolj enodnevne stavke z zahtevami omejenimi na pokojnine, torej brez omenjanja ostalih socialnih problemov, česar si želijo učitelji.

Napetost v Curitibi se je tako po razglasitvi stavke prejšnjo soboto in postavitvijo tabora pred skupščino v ponedeljek le stopnjevala. Ko je nekaj protestnikov poskušalo na dan glasovanja o spremembi pokojninskega sistema vdreti v skupščino, je policija odgovorila z grobim protinapadom, kar je manj presenetljivo, če vemo, da je lani podoben protest rezultiral v zasedbi skupščine in preprečitvi sprejetja paketa varčevalnih ukrepov. Tokrat je bil protest manj uspešen, saj so po tem, ko je bila obravnava zaradi solzilca v dvorani najprej prekinjena, poslanci skupščine zvezne države Parana spremembo pokojninskega sistema sprejeli.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.