9. 7. 2014 – 15.00

Nad-ideološkost Mira Cerarja in SMC?

Audio file

V bledo in šibko predvolilno vročico zadnjih dni tokratne predvolilne kampanje za ponovne predčasne volitve v državi to nedeljo, se je z analizo aktualnega predvolilnega dogajanja v državi vključil še Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije - IFIMES, ki ocenjuje, da bodo tokratne državnozborske volitve morda najbolj pomembne od osamosvojitve države in da ima Slovenija priložnost za nov začetek in prihodnost le, če ne bo več talka odnosa med bivšim in upokojenim predsednikom države Milanom Kučanom ter na varnem pod ključem na Dobu za to predvolilno kampanjo parkiranim predsednikom SDS Janezom Janšo. Pa čeprav to res ni nič kaj posebno novega, tudi na Mednarodnem inštitutu za bližnjevzhodne in balkanske študije ne ugotavljajo zgolj, da se Sloveniji ni uspelo izviti iz geografskega in mentalnega objema Balkana, pač pa tudi da so državljani na Slovenskem več kot očitno nezadovoljni z obstoječimi političnimi elitami in političnimi strankami, kar nenazadnje potrjujejo tudi vse javnomnenjske ankete, ki zaenkrat brez izjeme napovedujejo gladko zmago novi in šele tik pred volitvami ustanovljeni politični Stranki Mira Cerarja.

Stranka Mira Cerarja in somišljenikov ter ostalih prisklednikov, ki so se vanjo včlanili na ustanovnem kongresu, se sicer na prvi pogled zdi, kot pravzaprav idealna izbira za sedanji politični trenutek države, v kateri je povsem normalno in običajno, da se posameznike iz političnih strank, ki bodo nastopili tudi na nedeljskih volitvah, povezuje s kriminalom in korupcijo. Kljub temu da so se SMC in še posebej njenega prvaka lotili s tako levega kot desnega pola na Slovenskem obstoječega političnega prostora, nikomer pravzaprav ni uspelo, da bi pri Miru Cerarju našel, ali pa mu vsaj uspešno podtaknil kakšno afero, ki bi lahko odločilno vplivala na javnomnenjsko razpoloženje in SMC odstranila s prvih mest vseh omembe vrednih volilnih napovedi. Tako je Miru Cerarju dejstvo, na katerega opozarjajo tudi iz Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije, in sicer da sedanje ter že obstoječe politične elite poskušajo na vsak način ovirati rekrutiranje novih političnih elit in ustvarjanje politične konkurence, pravzaprav koristilo, saj Miro Cerar in stranka SMC kljub vsebinsko pomankljivemu in ideološko vprašljivemu programu še naprej veljata za nesporna favorita tokratnih predčasnih volitev.

Ključen uspeh predvolilnih strategov SMC, med katerimi sicer naj bi med drugimi bila tudi prav dolgoletni svetovalec nekdanjega predsednika države Milana Kučana Zdenko Rotar in nekdaj mogočni veljak takrat še mogočne Liberalne demokracije Slovenije Peter Jamnikar, je, da so Mira Cerarja in pravzaprav vso kandidatno listo volivkam in volivcem uspeli prodati kot nekaj nad-ideološkega in neobremenjenega s partizani in domobranci, na kar se v vsakdanji politično blokovski praksi na Slovenskem banalizira ta odnos med Kučanom in Janšo, na katerega še posebej opozarjajo iz Inštituta IFIMES. Medtem ko se je večina preostalih političnih strank ideološko profilirala že ob nastanku, kar je denimo pri Zavezništvu Alenke Bratušek razvidno po tik pred predčasnimi volitvami odprto fronto z domačo RKC, pri Združeni levici po zagovarjanju ekonomske učinkovitosti socializma napram kapitalizmu in pri stranki Verjamem in Igorju Šoltesu po zavzemanju za spremembo volilnega sistema, ki bo omogočil močne vlade in spremembe, kar pravzaprav je voda na mlin in že slišano stališče ta čas v razpuščenem slovenskem parlamentu pač največje stranke SDS, so bili Miro Cerar in somišljeniki pri ideološki profilaciji lastne stranke kar nadvse zadržani in previdni.

Glede na aktualen kombinirano proporcionalni volilni sistem na Slovenskem namreč ni potrebno biti kaj posebej pameten za ugotovitev, da bodo na tokratnih predčasnih volitvah profitirale politične stranke in sile, ki se bodo lahko prilagodile povolilnim rezultatom in koalicijo ter vlado sestavljale s strankami tako samooklicanega levega kot v vsakdanji politični praksi preverjeno desnega bloka. Tako je Miro Cerar šele po neposrednem izzivu in vnaprejšnji zavrnitvi SDS dokončno prijavil, da SMC z glede na javnomnenjske ankete najverjetnejšo drugo uvrščeno politično stranko nedeljskih volitev, katere predsednik Janez Janša se za mesto poslanca poteguje iz zapora na Dobu, ne namerava in ne more sodelovati. Kljub temu pa da bi naj v ospredju političnih strank na Slovenskem bilo vprašanje, ki gotovo še najbolj skrbi po zaslugi prejšnjih nekaj vlad nadpovprečno zadolženega slovenskega državljana ali državljanko, je po besedah Mira Cerarja ta trenutek in pred volitvami nemogoče govoriti tudi o konkretnih ukrepih na javnofinančnem področju, ki jih bi in bo izpeljala njegova stranka in Vlada.

Miro Cerar sicer pravilno ugotavlja, da ta trenutek, koliko denarja ima na pravzaprav na razpolago in koliko ga pravzaprav v zadolženi in presušeni državni blagajni primanjkuje, ne ve niti aktualna vlada in predsednica vlade v odstopu Alenka Bratušek. Zato bi naj bilo povsem normalno, da o konkretnih javnofinančnih ukrepih v Stranki Mira Cerarja še pač ne morejo govoriti in da bodo do rešitev, kako zmanjšati kronično prezadolženost domače države prišli šele tam enkrat po tokratnih volitvah. Toda glede na kaj naj se potem v pomanjkanju konkretnih predvolilnih obljub in povolilnih ukrepov za Stranko Mira Cerarja na nedeljskih volitvah odloči zaenkrat še neopredeljeni volilec ali volilka? Karta, na katero so očitno uspešno v pomanjkanju druge bolj tehtne in konkretne vsebine zaigrali v SMC, je tako prav njihova domnevna nad-ideološkost, ki pa bo na smetišču novejše politične zgodovine končala, takoj ko bo potrebno sprejeti prve vsebinske politične in zakonodajne ukrepe. Toda tako to gre. Ali se bodo Miro Cerar in somišljeniki v prihodnji sestavi Državnega zbora ter morebitne koalicije in Vlade po nedeljskih ponovno predčasnih državnozborskih volitvah v ideološkem smislu obrnili na levo ali desno bo odvisno zgolj od povolilnih rezultatov in pripravljenostjo posameznih strank za sodelovanje v vladi morebitnega mandatarja Mira Cerarja. Sprememb, novega začetka in priložnosti za prihodnost, na katere v svoji analizi opozarja Mednarodni inštitut za bližnjevzhodne in balkanske študije, pa tako kot ideološke neobremenjenosti SMC ne bo od nikoder.

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem z zgolj do volitev ideološko še neobremenjenima Mirom Cerarjem in stranko SMC v zobeh poskrbel Tomaž Z.          

        

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.