Hörđur Torfason

Oddaja
7. 11. 2013 - 15.00

Islandija, dežela ostrih, dolgih zim, je od devetdesetih let minulega stoletja veljala kot zgledna, gospodarsko uspešna država, skrbeča za blaginjo svojih državljanov. Kmalu po sesutju hipotekarnega, nepremičninskega balona in zlomu bank v ZDA leta 2008, je počilo tudi v Islandiji. Bančni dolgovi so udarili po ljudeh, ki so se samo sprašavali, zakaj so nenadoma brez službe, zakaj jih mečejo iz stanovanj.

Takrat je prekipelo triinšestdesetletnemu umetniku, dolgoletnemu borcu za pravice isto spolno usmerjenih, Hörđurju Torfasonu. Pred parlamentom je pozval sodržavljane, naj zahtevajo odgovore odgovornih. Mirni protesti z lonci so se sprevrgli v spopade s policijo, po letu dni in pol, so ljudje prisilili vlado k odstopu in predčasnim volitvam, sodelovali so tudi pri pisanju nove ustave za pravičnejšo družbo. Kako je islandskemu poetu, filmskem, gledališkem in glasbenem ustvarjalcu uspelo k delovanju pritegniti apolitične množice in zagnati državljansko gibanje za spremembe?
 

Kako se zoperstaviti finančnemu kapitalizmu? Lekcija boja ljudskega gibanja iz Islandije (2008 do zdaj)
Celoten govor aktivista HÔrđurja Torfásona na Kongresnem trgu, v Ljubljani, 7. 11. 2013
Koristen nasvet HÔrđurja Torfásona vstajnikom v Sloveniji

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hvala Medard za ta prispevek!

Ravno v dneh Torfasonevega obiska Slovenije sem izven Slovenije spoznala islandko, aktivno angažirano queer feministko, ki me je kot prva seznanila o političnem dogajanju v Islandiji, ki je, kot pričajo tukaj objavljeni posnetki, izredno zanimivo in poučno. Sploh za slovence, ki smo preveč obremenjeni s svojo majhnostjo, mišljeno tudi v ne-teritorialnem smislu. V resnici pa nam je ta majhnost, ki doživi orgazem v slovnični dvojini, po svoje kar všečna, saj nam nudi perfekten alibi za svoj lenoritis in za svojo menebrigadnost.

V razmislek: prebivalcev Ljubljane je (med tednom, skupaj z migrantskimi študenti) približno toliko kot prebivalcev cele Islandije. Kaj se lahko naučimo od Islandije? Da je majhnost dejansko moč izrabiti v svoj prid (ker je manjše število ljudi hitreje in lažje doseči). Že pred leti nama je z znanko kapnila ideja, da bi Slovenija (tudi oz. predvsem, zaradi svoje teritorialne majhnosti) lahko bila idealna zemlja za izvajanje družbeno političnih eksperimentov. Anyone interested?

popravek slabo uporabljenega termina...

"prebivalcev Ljubljane je med tednom (v prisotnosti študentov, ki čez vikend mesto zapustijo, zaradi družinsko-nomadičnega načina življenja) približno toliko kot prebivalcev cele Islandije."

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness