NATO, off!

Aktualno-politična novica
2. 9. 2014 - 14.00
 / OFF

Prebivalce Newporta in Cardiffa v Walesu, kjer bo v četrtek in petek potekal Natov vrh, vsak dan doleti kakšno novo presenečenje. Ravno ko so se navadili na ograje, ki obkrožajo območje sestankovanja, so jih začeli preletavati helikopterji. Gre za le še en del priprav na dogodek, v času katerega se očitno pričakuje vsaj vojaški napad s strani protestnikov. V pripravljalnih preletih je uporabljena elitna oprema, in sicer helikopterji, ki se uporabljajo tudi za prevoze ameriških predsednikov in drugih pomembnežev. Po opravljenih vajah bodo helikopterji počivali do jutri, ko v Wales prispe ameriški predsednik Barack Obama, ki želi s svojim prihodom izraziti vsestransko podporo zvezi Nato.

Pričakovanja glede dogodka so sicer visoka. Sprejeta naj bi bila odločitev o oblikovanju hitro odzivnih sil, ki bi bile v pripravljenosti za intervencijo na območju vzhodne Evrope, pri čemer se seveda predvsem cilja na pomoč Ukrajini. Tam je situacija po besedah ukrajinskih politikov vse bolj kritična. Predsednik Petro Porošenko, ki se bo tudi sam udeležil vrha v Walesu, je tako včeraj opozoril na vedno večjo vojaško prisotnost in agresijo Rusije na ukrajinskem ozemlju. Temu naj bi bile sposobne nasprotovati zaveznice, ki bodo po načelu kolektivne obrambe hitro odzivni ekipi dodelile okoli 4000 vojakov. Pri tem bo med drugim pomagala tudi Gruzija, znotraj katere bo ustanovljen center za usposabljanje in kjer bodo potekale občasne vaje. S tem naj bi se Gruzija počasi približala zvezi, članstva pa zaenkrat še ne bo pridobila.

Medtem ko se Nato pripravlja na nove izzive, pa je svoje mnenje o zvezi izrazil bivši kubanski predsednik, Fidel Castro. Ta je Združene države Amerike in njihove zaveznice po svetu obsodil povzročanja konfliktov ter Natovo retoriko primerjal s tisto, ki je prevladovala znotraj nacistične Nemčije. Politike zahodnih držav je obtožil agresije ter hinavstva, predvsem v kontekstu pritiskov na Rusijo. Vlade je namesto trenutnih aktivnosti pozval k večjemu financiranju na podočju prehrane, bolnišnic in šol, ki jih vidi kot bolj nujne. Poudaril je tudi, da bo Kuba nadaljevala upor proti ZDA in njihovim politikam.

V Parizu se je začelo srečanje predstavnikov Troike in grške vlade. Ti bodo predstavili trenutno stanje grškega gospodarstva ter dokazali, da je Grčija sposobna sama voditi svoje ekonomske politike. Predvsem naj bi grška stran želela pokazati, da lahko od zdaj dalje omeji varčevalne ukrepe, ki dušijo prebivalstvo, in se namesto tega preusmeri v politike, ki ciljajo na rast. Srečanje s ciljem pregleda uspešnosti ukrepov je že peto te vrste in znotraj njega naj bi se določila smer ukrepov do konca programa leta 2016.

Iranski predsednik Hasan Rohani je verske voditelje pozval k večji odprtosti glede novih tehnologij. Želi si več tolerance do interneta ter manj omejitev, saj po njegovem mnenju mladi z njegovo uporabo pridobijo veliko novega znanja. Rohani je z govorom naslovil verske voditelje, saj so ravno oni tisti, ki najbolj nasprotujejo njegovim ciljem na področju večje odprtosti države, kar vključuje večjo informacijsko svobodo. Odkar so leta 2009 po volitvah protestniki za organiziranje uporabili spletne strani, kot sta Facebook in Twitter, so le-te v državi prepovedane. Številni mladi kljub temu do njih dostopajo prek uporabe proxy strežnikov, ki omogočajo anonimnost in nenadzorovano delovanje.

Ameriške sile so v Somaliji izvedle akcijo proti skupini al Šabab, s katero naj bi ciljale na njenega voditelja. Ahmed Abdi Godane je tisti, ki je poskrbel za sklenitev zavezništva med al Šababom in al Kaido. Njegova usoda po končanem napadu še ni znana, iz Pentagona namreč zaenkrat ni glasu o podrobnostih akcije, saj naj bi se trenutno posvečali ocenitvi uspešnosti. Al Šabab je prevzel odgovornost za nedeljski napad na zapor, s katerim so želeli izpustiti zapornike, ki izhajajo iz njihove milice.

Za pomoč mirovnih sil je zaprosil predsednik vlade Lesota, Thomas Thabane. V državici, ki jo v celoti obkroža Južnoafriška republika, naj bi pomagali pri vzpostavitvi miru, saj je bil po njegovih besedah čez vikend izveden državni udar. Sam je iz države pobegnil že v soboto, malo pred tem, ko je njegovo rezidenco obkrožila vojska, ki je poleg tega zasedla policijske postaje v prestolnici Maseru. Konflikt izhaja iz boja za moč med premierjem, za katerim stoji policija, ter njegovim namestnikom, ki ima na svoji strani vojsko. Južnoafriška razvojna skupnost se je sestala z obema akterjema v prepiru in odločila, da bo v državo poslan posrednik, ki naj bi pomagal pri mirni rešitvi nastale krizne situacije.

V Velenju poteka deseti Svetovni kongres o divjem prašiču, kjer bodo udeleženci iz 22 držav prisluhnili številnim prispevkom o najnovejših dognanjih na tem področju. Boštjan Pokorny, vodja programskega odbora kongresa, pove, katere so glavne teme letošnjega srečanja ter katere problematike so najbolj pereče v Sloveniji.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.