Off švedskega lova na Rdeči oktober

Aktualno-politična novica
22. 10. 2014 - 14.00
 / OFF

Švedska vojska še naprej mrzlično išče domnevne vpade v svoj podvodni svet. Poleg treh, po uradnih informacijah, kredibilnih videnj tujka sta sedaj na spisku dva nova primera, ki ju preiskuje vojska. Stanje med ljudstvom je podobno mrzlici, saj naj bi bilo neuradnih videnj več kot sto. Švedski vrhovni general Sverker Göranson je glede na dogodke napovedal, da bo vojska uporabila prisilna sredstva za spravljenje fantomskega vpadljivca na površje. Celotno krivdo se seveda vali na Rusko Federacijo, saj podvodno igranje mačk in miši sega še v čas hladne vojne, četudi švedski še nikoli ni uspelo najti sovjetske, niti ruske podmornice. Nekateri analitiki situacijo opisujejo kot poskus prepričanja švedske javnosti, da se kot država odpove vojaški nevtralnosti in skoči v objem Severnoatlantskega zavezništva.

Rusko energetsko ministrstvo je naročilo Gazpromu, da vsak mesec iz tujine uvozi 20.000 ton bencina. Ko je Gazprom leta 2013 odložil modernizacijo več rafinerij, se je sočasno obvezal, da bo po potrebi manko nadomestil z uvozom. Posledično mu je bilo sedaj naloženo, da v izogib višjim cenam in pomanjkanju bencina prične z obljubljenim. Glede na neuradne informacije, bo podobne določbe ruska oblast sklenila tudi z ostalimi domačimi energetskimi giganti.

Večstranski pogovori o prihodnji dobavi plina med Rusko federacijo in Ukrajino, ter njenih sponzorjev v ozadju, niso uspeli. Ukrajina mora poravnati račune za že dobavljeni plin, preden se bodo ruski ventili ponovno odprli. Ruska stran je izrazila optimizem za naslednji krog pogovorov 29. oktobra, medtem ko je Kijev pesimističen. Predstavnik Gazproma Sergei Kupriyanov je situacijo strnil v kratek stavek: “Če bo Evropska unija Ukrajini dala denar, bo plin ponovno stekel.”

Rusija je Indiji ponudila možnost izgradnje treh dodatnih frigat. Obenem tečejo pogovori o nadgradnji vojaških sistemov trem že dostavljenim frigatam. Opremilo se jih bo z raketnimi sistemi Bramos, plodom sodelovanja med rusko in indijsko vojaško industrijo. Slednje so najhitrejše do sedaj razvite cruise rakete - torej rakete proti zemeljskim ciljem, saj do svojega cilja potujejo s hitrostjo skoraj 3 machov, kar v racionalnejših metričnih enotah ustreza 3.600 kilometrom na uro. Celotna zgodba odraža vedno tesnejše indo-rusko sodelovanje na vojaškem področju.

Istanbulski urad vrhovnega tožilca je prenehal s preiskavo korupcije proti 53 ljudem, obtoženim korupcije, ki so bili zajeti v raciji lanskega decembra. Opozicijske stranke so izlile gnev nad odločitvijo, saj so bili med obtoženimi trije sinovi ministrov, gradbinski magnat in direktor sedme največje turške banke. Prav tako so vsi obtoženi imeli bolj ali manj očitne vezi s stranko turškega predsednika Erdogana.

Protestniki v Hongkongu bodo marširali nad dom iz Pekinga podprtega upravitelja mesta, le dan po propadu pogovorov med študenti in oblastjo. Spor se odvija zaradi volitev mestnega vodstva naslednje leto, saj je Peking napovedal, da bodo prebivalci Hongkonga izbirali le med kandidati, ki jih bodo ponudile kitajske centralne oblasti. Protestniki so glede na propadle pogovore prav tako napovedali, da bodo svoje okupacije razširili na ostale predele mesta.

Združene države Amerike se poostreno odzivajo na širjenje ebole. Po novem bodo potniki iz prizadetih držav zahodne Afrike - Liberije, Sierre Leone ter Gvineje - v ZDA vstopali le prek petih večjih letališč. Na slednjih so oblasti vzpostavile poostrene kontrolne točke za odkritje morebitnih okužencev. Podobno je naredila tudi Ruanda, ki se je osredotočila na prišleke iz ZDA in Španije. Slednji bodo morali 21 dni vsakodnevno klicati na uradno številko in poročati o svojem počutju.

Na Poljskem se je odvil izjemen medicinski dosežek. Bolgarskemu paraplegiku so na poškodovano področje hrbtenice presadili celice iz nosa, ki so popravile živec do te mere, da lahko ponovno premika svoje noge. Seveda se tu ne misli normalne uporabe nog ali tekov maratonov, temveč majhne premike posameznih mišič. Kljub temu se govori o prelomnem trenutku zdravljenja živčnih poškodb.

Ameriški proizvajalec igrač Toys R Us je iz prodaje umaknil akcijske figure s tematiko popularne serije Breaking Bad. Odločitev sledi medmrežni peticiji, ki jo je pričela zaskrbljena mati iz Floride. Po njenem mnenju serija glorificira nasilje in droge, zato je neprimerno, da se figure prodajajo zraven nabora bolj ali manj mizogenih igrač za možgansko pranje iz disneyjevega repertoarja. Vse za boljši svet, ka-li?

V SAZU-ju se odvija 37. zborovanje Zveze zgodovinskih društev Slovenije pod naslovom “Zgodovina je slastna: Kulturna zgodovina hrane - 100 let začetka prve svetovne vojne”. Na tridnevnem srečanju se bo posvetilo kulturni zgodovini hrane, šolstvu nekoč in veliki vojni. Več je orisala tajnica zveze, magistra Aida Škoro-Babić.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.