Off živinskih spopadov

Aktualno-politična novica
25. 2. 2015 - 15.00
 / OFF

Evropski finančni ministri so odobrili grški seznam reform, kar predstavlja majhno zmago za novoizvoljeno vlado Sirize. Z odobritvijo reform se je namreč podaljšal rok veljavnosti 240 milijard evrov težkih posojil za štiri mesece, do junija. Reforme, ki jih je predlagala Grčija, se koncentrirajo na boj proti izogibanju plačevanja davkov in korupciji, zmanjšanje birokracije, pregled javne porabe, modernizacijo pokojninskega sistema, prenovo sodnega sistema, naraščajoče revščine pa se bo vlada lotevala z reformami, ki ne bodo imele fiskalnih učinkov.

25 belgijskih strokovnjakov pod vodstvom nekdanjega ministra za socialne zadeve Franka Vandenbrouckerja v poročilu, naslovljenem “Neenaka Evropa”, poziva komisijo Jeana Clauda Junckerja, naj se socialna politika Evropske unije postavi na enako raven pomembnosti kot njeni makroekonomski cilji. Poročilo pravi: »Investicije v človeka morajo imeti enako prioriteto kot investicije v infrastrukturo in inovacijo in ostala področja, ki so pomembna za evropsko globalno konkurenčnost.« Poročilo opozarja, da se pojavlja razlika v prisotnosti socialnih partnerjev pri oblikovanju državne politike, še posebej je to opazno pri perifernih državah evroobmočja, kjer so socialni partnerji v večji meri izgubili politično prisotnost zaradi reševalnih paketov.

Amnesty International je izdal letno poročilo Stanje na področju človekovih pravic v svetu. Poročilo kritizira Veliko Britanijo in Švico zaradi oddaljevanja od Evropskega sodišča za človekove pravice. Veliko Britanijo so izpostavili zaradi protiteroristične zakonodaje in invazivnega nadzorovanja. Pod kritiko je tudi zaradi napovedi, da bo zavrnila Zakon o človekovih pravicah ter vzpostavila lastni British bill of Rights, ki bi po njihovem mnenju pomembno omejil človekove pravice, še posebej v obdobju, ko Velika Britanija zmanjšuje javno porabo za pravne postopke.

Tudi Slovenija je bila v poročilu kritizirana zaradi nerešenih problemov z izbrisanimi in romskimi skupnostmi, na novo pa je prišel v ospredje lanskoletni pregon štirih novinarjev, ki naj bi objavili tajne informacije. O izpostavljenih problemih smo govorili s predstavnikom Amesty International Slovenija, Blažem Kovačem:

izjava

Kovač pa glede položaja Romov pravi:

izjava

Glede letošnjih sodnih pregonov novinarjev pa opozarja:

izjava

 

Nadaljujemo v Afriki. V Srednjeafriški republiki, kjer že od leta 2012 poteka državljanska vojna zaradi medverskih konfliktov. Nove razsežnosti, z istimi imenovalci dobiva ta čas. Visoki komisariat za begunce Združenih narodov je objavil, da je bilo zaradi nasilja v Srednjeafriški republiki od začetka leta razseljenih 50.000 ljudi. Večina se jih je preselila na druge konce države, okoli 20.000 ljudi pa naj bi se izselilo v sosednjo Demokratično republiko Kongo predvsem zaradi nasilja, ki spremlja sezonsko migracijo živine. Z živinorejci so se namreč spopadli lokalni kmetje s pomočjo krščanske vojske anti-Balaka, po naše Proti meču. Živinorejci pa se zatekajo k muslimanski Seleki.

V sudanskem glavnem mestu Kartum je med množičnim protestom bilo ubitih več ljudi. Lokalni prebivalci s področja El Hamadab s protesti, ki potekajo že od sredine januarja, nasprotujejo razlastitvi s strani kartumskih oblasti z namenom ustanovitve območja komercialnih stanovanj. Demonstranti so hodili za krsto Samie Mohamed Bushre, ki je podlegla poškodbam, ki jih je dobila na januarskih demonstracijah, ko so jo pretepli policisti.

V nekdaj južni sosedi Keniji prav tako odzvanja nasilje. Prebivalci Kinangopa že dlje časa nasprotujejo postavitvi vetrnih elektrarn na njihovem območju, predvsem zato, ker se predstavniki vlade o nameri niso posvetovali z lokalno skupnostjo. V ponedeljek je protest narasel v uničevanje poslopij, postavljenih okoli planirane postavitve vetrnic, in požig vozil tam zaposlenih. Včeraj pa je strelom podlegel protestnik, ki je na policijski postaji zahteval izpustitev v ponedeljek aretiranih.

Nadaljujemo v Združenih državah Amerike, kjer je predsednik Barack Obama uporabil svoj tretji veto v šestih letih. Uporabil ga je proti zakonskem predlogu o plinovodu Keystone XL. Z zakonskim predlogom bi sprejeli gradnjo plinovoda, ki bi potekal od Alberte v Kanadi do obale mehiškega zaliva v Teksasu. Zakonu nasprotuje manjšina v kongresu in okoljevarstveniki, saj se bojijo možnosti izliva nafte na občutljivih območjih. Zakonski predlog se z vetom vrača v kongres, kjer morajo za njegov sprejem zbrati dvotretjinsko večino. Uporabljen veto predstavlja začetek obdobja Obamovih vetov, saj imajo republikanci trenutno večino v obeh zbornicah kongresa. Republikanci so že napovedali reforme 13. ključnih zakonov, ki so bili sprejeti med predsedovanjem Obame, kot je zakon o zdravstvenem zavarovanju.

Ostajamo v ZDA, kjer so razpisali tri milijone dolarjev nagrade za informacije, ki vodijo v prijem ruskega heckerja Jevgenija Mihajloviča Bogačeva. To je najvišja nagrada, ki jo je agencija FBI razpisala za kriminal, povezan z internetom. Ameriška agencija FBI ga namreč išče zaradi kraje več kot 100 milijonov dolarjev z bančnih računov podjetij in državljanov. Bogačev je krajo izpeljal z uporabo računalniškega napadalnega omrežja, imenovanega GameOver Zeus.

Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport je danes obvestilo šole o zagotovitvi sredstev za učno pomoč. Finančna sredstva bodo zagotovljena za urno postavko 11.94 evra, sredstva veljajo tudi za interesne dejavnosti ter dodatno strokovno pomoč pri pouku slovenščine za priseljence in učence iz drugih držav. Šole v naravi se bodo sofinancirale kot v minulih letih, ta je še dodatno financirana za socialno šibke. Po sprejetem rebalansu proračuna je ministrstvo za izobraževanje z varčevalnimi ukrepi začelo 1. januarja, kar je naletelo na ostro nasprotovanje s strani sindikatov, ki so zbrali 39.200 podpisov pod Peticijo za ohranitev kakovosti javnega izobraževanja in strokovnosti dela.

 OFF je pripravil vajenec Miha

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness