16. 4. 2014 – 14.00

OFF aerodinamičnega tovornjaka

Audio file

Popolna zmeda in navijaško poročanje tako ameriškega oziroma zahodnega kot ruskega medijskega enoumja. Edino tako je smiselno začeti novico iz vzhodne Ukrajine. Medijska vojna o trenutnih predvojnih razmerah na vzhodu Ukrajine nam ponudi le kontradiktorne informacije. Ukrajinske povsem neenotne oborožene sile so včeraj, po nareku začasnih kijevskih oblasti, ki v očeh mnogih ukrajinskih državljanov nimajo legitimnosti, tudi zaradi nacionalističnih tendenc, začele tako imenovano protiteroristično akcijo zoper tako imenovane proruske oborožene separatiste na vzhodu države. Naj vam omenimo, zakaj mislimo, da v primeru protivladnih protestov na Vzhodu niso le lokalni proruski aktivisti. V mestu Harkiv so namreč namesto v vladno stavbo pomotoma vdrli v Opero. Ukrajinski vojaki so ponovno zavzeli le vojaško letališče mesta Kramatorsk, poroča pa se že o prestopih ukrajinskih vojakov na rusko stran. Več Branko Soban:

Izjava

Iraška vlada je zaradi varnostnih razlogov zaprla zloglasni zapor Abu Graib. Odločitev o zaprtju zapora, ki je širši javnosti postal znan po okrutnih zlorabah, ki so si jih nad tamkajšnjimi zaporniki leta 2004 privoščili ameriški marinci, je iraško pravosodno ministrstvo sprejelo v torek, potem ko naj bi bila zaradi številnih napadov in poskusov napadov resno ogrožena varnost zapora. Zapor Abu Graib namreč leži zgolj 25 kilometrov od mesta Faludža, v provinci Anbar, ki je od januarja v rokah upornikov, povezanih z džihadistično skupino Islamska država Iraka in Levanta. Iraške oblasti naj bi po zagotovilih ministrstva vseh 2.500 zapornikov že premestili v ostale zapore v osrednjem in severnem Iraku, ali gre pri zaprtju Abi Graiba za trajno ali začasno potezo, pa iraško pravosodno ministrstvo ni sporočilo.

V ponedeljek je eksplozija na avtobusni postaji v Abuji, prestolnici Nigerije, ubila približno 70 ljudi, včeraj pa je islamistična skupina Boku Haram – po slovensko Zahodna izobrazba je prepovedana – ugrabila dvesto šolark na severu države in podtaknila požar v tamkajšnjem mestu. Na severu Nigerije, v zvezni državi Borno so sicer v začetku prejšnjega meseca zaradi strahu pred napadi Boku Harama zaprli izobraževalne ustanove in na dom poslali več kot 120 tisoč šolarjev. Ta mesec so se vrnili, saj naj bi bilo za varnost poskrbljeno - poleg varnostnikov, šole varuje tudi vojska. Očitno premajhno število, zato v Abuji razmišljajo o napotitvi dodatnih sil na sever države. Kako pa si predstavlja razvoj deklic Boku Haram? Po pričevanjih naj bi bila večina ugrabljenih deklic prisiljena v prostitucijo ali kuhanje upornikom.

V Veliki Britaniji se je na 16-dnevni misiji mudila delegacija Združenih narodov, ki je proučevala nasilje nad ženskami. Vodja misije Rashida Manjoo je spoznala, da na otočju prevladuje „seksistična kultura“ in opozorila, da imajo varčevalni ukrepi nesorazmeren učinek na ženske, saj žrtvam družinskega nasilja zmanjšujejo dostop do pravne pomoči ter obenem povečujejo stopnjo brezposelnosti in revščine. Poudarja, da so za stanje odgovorni tudi mediji, ki se celo ukvarjajo z, navajamo: „marketizacijo ženskih teles“.

Predstavniki Združenega kraljestva v Evropskem parlamentu pa s prstom kažejo na lastno državo, kot prvo in najverjetnejšo članico Unije, ki se bo zoperstavila novim pravilom glede oblike tovornih vozil, ki so bila z veliko večino sprejeta v evropskem hramu demokracije. Pravila, usmerjena v večjo varčnost in varnost, do katerih se morajo opredeliti še članice, spreminjajo obliko vozil, tako da bodo bolj aerodinamična, skratka nič več ravnega sprednjega dela, temveč vzpenjajoč, podoben modernim lokomotivam. Da pa tovornjaki ne bodo predstavljali grožnje drugim na cesti, bo moral večji del sprednjega dela biti zgrajen iz stekla. Nova oblika bi po trenutnih ocenah posamezno vozilo podražila za približno 1500 evrov.

Protiromski sentiment francoskih oblasti se nadaljuje. Časnik Le Parisien se je dokopal do interne direktive, ki policiji premožnejšega 6. distrikta v Parizu nalaga umik brezdomnih Romov z ulic. Notranje ministrstvo se je sicer ogradilo in sporočilo, da je preklicalo direktivo, ki naj bi jo sprožil župan 6. distrikta, ter dodalo, da stigmatizacija na podlagi nacionalnosti ni sprejemljiva. Vseeno notranje ministrstvo pod vladavino socialistov nadaljuje z deportacijami Romov v Bolgarijo in Romunijo. Deportacije so se celo podvojile glede na prejšnja leta, ko so se te uvedle pod taktirko nekdanjega premiera Nicolasa Sarkozyija – v letu 2013 je bilo deportiranih približno 20 tisoč Romov. Tolikšno število naj bi jih ostajalo v Franciji, polovica v Parizu. Več o problematiki Alin Lebail Carimer iz organizacije SOS Racisme:

Izjava

Na Kongresnem trgu v Ljubljani se ob 15. uri pričenja shod proti novemu zakonu o visokem šolstvu. Shod prvenstveno podpira društvo Iskra, pa tudi skupine, kot so Iniciativa za demokratični socializem, Društvo za trajnostni razvoj ter Sindikat vzgoje izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije. Čemu se udeležiti protesta, nam pojasni Jaša Lategano iz Iskre:

Izjava

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.