OFF avstralske prepovedi poročanja o prepovedi poročanja

Aktualno-politična novica
30. 7. 2014 - 14.00
 / OFF

Na 23. dan izraelske vojaške akcije nad okupiranim ozemljem Gaze se kljub enostranskim poskusom palestinskih oboroženih skupin po sklenitvi začasnega premirja napadi nadaljujejo in žrtve kopičijo. Po poročanju Združenih narodov se je približno 180 tisoč Palestincev zateklo v približno 80 šol Združenih narodov. Tudi v tovrstnih ustanovah pa palestinsko prebivalstvo ni varno pred napadi izraelske vojske. Davi je ta bombardirala šolo v največjem begunskem taborišču Jabaliji, ranjenih je bilo več ducat, mrtvih 16.

Obsežna akcija izraelske vojske je doslej terjala predvsem civilne žrtve in škodo na civilnih objektih. Pri Amnesty Slovenija zato opozarjajo, da Slovenijo, izvoznico orožja in vojaške opreme Izraelu, vežejo mednarodni dokumenti, in pozivajo ministrstvo za obrambo k zaustavitvi nadaljnje prodaje orožja in vojaške opreme.

Več o tem, za kakšen obseg prodaje in vrsto opreme gre, Metka Naglič:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Amnesty Slovenija poziva ministra za obrambo Romana Jakiča k prekinitvi prodaje vojaške opreme in orožja Izraelu. Pa ministra za tako odločitev vežejo tudi mednarodni sporazumi?

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Pozivu k prekinitvi prodaje orožja Izraelu s strani Slovenije se s podpisom na spletni strani www.amnesty.si/orozje lahko pridružite tudi vi.

Medtem ko so si in si še palestinske oborožene sile brez posluha izraelskih oblasti prizadevajo za začasno prekinitev ognja, vsaj v času muslimanskega verskega praznika, kitajski državni mediji poročajo o nasilnih napadih na policijska in vladna poslopja s strani Ujgurov v Xinjangu. Ujgurom, ljudstvu pretežno muslimanske veroizpovedi, je bilo v večjem delu province prepovedano obeležiti ramazanski bajram, praznik, ki se je začel v ponedeljek in se končuje danes, pomeni pa konec postnega časa. Po navedbah kitajskih medijev naj bi v napadih umrlo več ducat ljudi, uporabljalo pa naj bi se predvsem hladno orožje. Grey Fray, predstavnik organizacije Uyghur Human Rights Project, ob tem dodaja, da navedb kitajskih medijev ni mogoče potrditi, saj imajo popolno kontrolo nad posredovanjem informacij iz območja.

Tudi avstralske oblasti so naredile korak v smeri popolne kontrole nad posredovanjem informacij javnosti. Vrhovno sodišče Viktorije je sprejelo odločitev, s katero medijem prepoveduje kakršnokoli posredovanje informacij javnosti glede sodnega postopka, ki vključuje predstavnike držav Vietnama, Malezije, Indonezije in Avstralske centralne banke, glede podkupovanj, ki so Avstraliji omogočila tiskanje bankovcev omenjenim državam. Odločitev sodišča vključuje tudi prepoved poročanja o prepovedi poročanja glede dotičnega sodnega postopka, sprejeta je bila prejšnji mesec, s strani Wikileaksa pa obelodanjena danes. Več predstavnik Wikileaksa Kristinn Hrafnsson:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Vlada v odhajanju si tekoče posle razlaga po svoje. Na predlog ministra za kmetijstvo in okolje Dejana Židana je sprejela Uredbo o razmejitvi premoženja na zavarovanem območju Kobilarne Lipica, medtem ko se od marca zaposlenim v Kobilarni ni odzvala, niti ni izvajala načrtovanih skupnih dejavnosti. Govori predstavnica zaposlenih Karmen Leban:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Več o aktualni problematiki Kobilarne Lipica in tihem kadrovanju vlade v današnjem OFFsajdu.

Začenja se 15. kreativni tabor Sajeta. Več o otvoritvenem delu Janez Leban.

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Da Sajeta ne bi predstavljala le poceni oddiha, bo na voljo mnogo delavnic, jutri pa tudi razprava o festivalizaciji kulture. Zaključuje Leban:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness