2. 4. 2014 – 14.00

OFF dobičkonosnih namenov

Audio file

Kenijski varnostno-obveščevalni aparat nadaljuje pogrom proti somalijski skupnosti v državi. Ta se številčno krepi že od začetka državljanske vojne v Somaliji v začetku 90-ih let prejšnjega stoletja. Od takrat so si mnogi Somalijci uredili življenje v mestih in se asimilirali v lokalno okolje. Že prejšnji teden so kenijske oblasti napovedale izgon beguncev iz mest nazaj v taborišča, državljane pa pozvali k prijavi vseh nelegalnih imigrantov. Kot odziv na ponedeljkov trojni bombni napad v Mombasi, za katerega naj bi bila kriva radikalna islamistična skupina Al Šabab iz sosednje Somalije, so dodatno zaostrili vojno proti imigrantom. Včeraj so aretirali kar 650 Somalijcev, domnevno vseh povezanih s terorizmom, ter ubili radikalnega islamskega klerika.

Na Havajih pa begunci predstavljajo nekoliko drugačen problem. Prebivalci pacifiških otokov, na katerih so Združene države Amerike v 40-ih in 50-ih letih preizkušale jedrsko orožje, so bili do zdaj upravičeni do prebivališča in zdravstvene oskrbe v tej zvezni državi. ZDA so do leta 1986 upravljale z ozemljem Mikronezije, Palaua in Maršalovih otokov, v zameno pa so prevzele tudi odgovornost za razvoj teh območij. Po tem, ko so jih uporabile za jedrsko preizkuševališče, so jih izpustile iz svoje kontrole, zdaj pa tamkajšnjim prebivalcem odrekajo pravico do prebivališča in zdravstvene oskrbe. Včerajšnja razsodba zveznega prizivnega sodišča je potrdila zakonitost odločitve državne oblasti, ki te pravice ukinja.

V Evropi pa v beguncih ne vidimo le stroška, temveč tudi možnost za zaslužek. Evropska unija je začela zbirati ponudbe zasebnih varnostnih podjetij za skrb za varnost v treh grških preddeportacijskih taboriščih. Nevladna organizacija Zdravniki brez meja opozarja na številne zdravstvene probleme beguncev zaradi slabih bivalnih razmer. Prenos odgovornosti za varnost na zasebna podjetja bo bedo beguncev podredila še lovu na profit.

Ameriški kongres je odobril paket pomoči Ukrajini. V sklopu tega bodo ZDA namenile 50 milijonov dolarjev za spodbujanje demokracije in še enkrat večjo vsoto za varnostno sodelovanje s to vzhodnoevropsko državo. Poleg tega bodo Ukrajino potegnili tesneje v svojo orbito s ponudbo 1 milijarde dolarjev za poroštvo pri zadolževanju. Mehanizem dolga za ohranjanje vpliva uporablja tudi Rusija. Gazprom je napovedal, da bo zaradi 1,7 milijarde dolarjev vrednega dolga ukrajinskega gospodarstva ukinil znižanje cene zemeljskega plina za to sosednjo državo. To bo za donedavno zaveznico pomenilo več kot 40-odstotno povišanje cene plina.

Finančnemu ministru Urošu Čuferju se zdi v slovenski ekonomiji smiselno bolj obdavčiti potrošnjo in manj delo. Skladen s tem je osnutek nacionalnega reformnega programa, ki ga je vlada sprejela kar na dopisni seji. V njem je načrtovano nadaljevanje privatizacije in sanacije bank, znižanje socialnih transferjev, povišanje davka na dodano vrednost, znižanje mase plač v javnem sektorju, zakasnjena uvedba davka na nepremičnine in znižanje obdavčitve dela. Sumljivo, o tem se je minister že pogovarjal s kolegi iz Bruslja, ki jim mora program tudi uradno poslati do konca meseca. Sprašujemo se, komu, poleg našega vrlega ministra, bi se še zdelo smiselno bolj obremeniti potrošnike in razbremeniti kapital?

Skladno s strategijo privatizacije je Slovenska odškodninska družba izdala poziv k izkazu interesa za nakup več kot 70-odstotnega deleža Telekoma Slovenije. Prodajne postopke vodi podružnica ameriške banke Citigroup, ki si, skupaj s prodajalci pridržuje pravico, da kadarkoli spremeni ali zaključi prodajni postopek.

V imenu krčenja javnih izdatkov so v Splošni bolnišnici Murska Sobota začeli predpisovati sporna zdravila bolnikom z levkemijo. Ta zdravila so cenejša, njihovo uvedbo pa je sprožil kar Zavod za zdravstveno varstvo Slovenije brez odobritve Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke, ki je sicer pristojna za odobritev zdravil. Omenjeno zdravilo ni potrjeno nikjer v Evropski uniji. Več o nedovoljeni zamenjavi originalnega zdravila z generičnim nam je povedal namestnik direktorja splošne bolnošnice Murska Sobota Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke Stanislav Primožič:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

OFF je pripravil vajenec Zwitter.

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.