27. 11. 2013 – 14.00

Off kazenskih zakonikov

Audio file

Stališča talibov in afganistanske vlade pod taktirko Hamida Karzaja se očitno zbližujejo. Nov predlog kazenskega zakonika, o katerem bo v kratkem odločal parlament, namreč za prešuštvo ponovno uvaja tradicionalne oblike kaznovanja. 21. člen predlaganega kazenskega zakonika narekuje, navajamo: „Moški in ženske, ki prešuštvujejo, bodo glede na okoliščine kaznovani z enim od naslednjih načinov: bičanjem ali kamenjanjem.“ 23. člen narekuje, da se kamenjanje – predvideva se, da do smrti - izpelje pred očmi javnosti, medtem ko bodo neporočeni prešuštniki fasali 100 udarcev z bičem. Nevladne in mednarodne organizacije so zgrožene in opominjajo, da je zdajšnja ureditev – dolgoletna zaporna kazen - boljša.

V začetku meseca je uvedbo šarijskega prava napovedal brunejski sultan Hassanal Bolkiah. Od aprila prihodnjega leta bodo kamenjanju podvrženi prešuštniki, tatovi amputaciji udov, pivci alkohola bičanju in podobno. V zagovor pred liberalnimi strujami sultan dodaja, da bo zakon veljal le za sunite.

Spremembe kazenskih zakonikov pa ne prinašajo nič dobrega živečim v Španiji. Veljati začenja kazenski zakonik, ki iz prekrška v kaznivo dejanje spreminja prodajo predmetov na ulici. Nad novico so bili zgroženi predvsem afriški migranti, najpogostejši prodajalci različnih predmetov po ulicah in plažah te države. Odslej bodo morali v primeru zasačenja v keho za od pol leta do dve leti. Prodaja na cesti ni kriminal, je le oblika preživetja, dodaja predstavnik nevladne organizacije za nedokumentirane migrante.

V boj proti prekršku, ki navrže 150 evrov denarne kazni, pa se na Evropsko sodišče za človekove pravice odpravlja mlado francosko dekle – nasprotuje namreč prepovedi nošnje burke, ki velja v Franciji od leta 2011. Trdi, da prepoved krši njena osebna prepričanja in veroizpoved, ter dodaja, da ni pod nobenim pritiskom, da burko nosi. Feministična gibanja so se že oglasila z nasprotnimi mnenji.

Pod pritiskom javnosti so tudi pekinške oblasti začele uvajati nove prepovedi, ki naj bi izboljšale kakovost zraka. Mestni veljaki so se postavili z redkim dosežkom – v treh mesecih so zasačili kar 500 družb, ki so na odprtem pripravljale hrano na žaru. Žare so zasegli, jih uničili, vse poslikali in posneli, uspeh pa predstavili v medijih. Seveda se tudi oblasti zavedajo, da zgolj pogostejša priprava hrane na štedilniku ne bo bistveno izboljšala kakovosti zraka, zato dodajajo, da bodo v primerih, ko bo onesnaženost zraka še posebej visoka, začasno omejili promet in kak tovarniški obrat.

Kairske ulice so sinoči ponovno zavzeli protestniki, tokrat z vzkliki proti vojaški oblasti in v protest novemu zakonu, ki prepoveduje javna združevanja več kot desetih ljudi brez soglasja policije. Zakon je začel veljati v torek, zato so včeraj policijske enote brez zadržkov aretirale protestnika za protestnikom. Protestiralo je sicer več sto ljudi.

Protivladni protesti na Tajskem, naperjeni proti premierki Yingluck Šinavatra, se iz prestolnice Bangkok širijo v preostala tajska mesta. Več kot 10.000 protestnikov se je sicer vnovič zbralo tudi v severnem delu tajskega glavnega mesta, kjer nadaljujejo mirno obleganje vladnih institucij, prvič pa so nestrinjanje z vladno politiko glasno začeli izražati tudi v mestih na jugu države, kjer ljudje protestirajo pred uradi lokalnih oblasti. Protestniki vlado Yingluck Šinavatre obtožujejo, da želi s spremenjenim zakonom o politični amnestiji zaustaviti pregon brata in nekdanjega tajskega premierja Takšina Šinavatre, ki ga se otepa obtožb o koruptnem ravnanju. Protesti na Tajskem zaenkrat potekajo mirno, se pa mnogi bojijo, da utegnejo preiti v poulično nasilje, kakršno je Tajska nazadnje beležila leta 2010 ob odstavitvi Takšina Šinavatre. Sočasno z demonstracijami se v tajskem parlamentu nadaljuje razprava o vladni nezaupnici, ki jo je zahtevala opozicijska demokratska stranka.

V bližini pred kratkim odprte jedrske elektrarne Kudankulam v indijski zvezni državi Tamil Nadu je v eksploziji doma izdelane bombe umrlo šest ljudi, najmanj trije pa so bili poškodovani. Indijske varnostne sile še preiskujejo incident, pri tem pa ne izključujejo možnosti povezave eksplozije pri domači izdelavi bombe z dolgoletnimi protesti in nasprotovanjem gradnji nuklearke Kudankulam. Ta je po vztrajnem nasprotovanju protestnikov, ki so opozarjali na možnost ponovitve fukušimskega scenarija, saj novozgrajena indijska nuklearka stoji na za cunamije občutljivem prioblanem območju, začela obratovati šele oktobra letos. Jedrsko elektrarno je Indija postavila z ruskim sodelovanjem, njeno zgraditev pa opravičujejo z velikimi ekonomskimi in energetskimi potrebami države. Ob tem ves čas seveda zagotavljajo, da je nuklearka zgrajena in deluje.

 

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.