23. 10. 2013 – 14.00

OFF ljudske oblasti

Audio file

Grški parlament je brez glasu proti podprl nov zakon, ki prepoveduje financiranje strank v primeru, da je njihov predsedujoči obtožen resnih kaznivih dejanj ali terorizma. S tem je do nadaljnjega zamrznjeno financiranje stranke Zlata zora, katere član je obtožen umora antifašističnega reperja, predsedujoči stranki pa je obtožen vodenja kriminalne združbe. Čeprav prepoved financiranja pomirja, pa javnost ni pomirjena, saj meni, da bi morala biti skrajna in nasilna stranka prepovedana.

Da na Kitajskem ni več vse, kot je nekoč bilo, dokazuje ali pa si vsaj pogumno želi doseči hunanski časnik Novi Ekspres, ki je na naslovnici apeliral na policijo, naj izpusti njihovega novinarja Chena Yongzhoua. Ta je priprt zaradi, navajamo „škode za ugled podjetju“. Yongzhoua je poročal o finančnih malverzacijah drugega največjega kitajskega podjetja za konstrukcijsko opremo Zoomlion, katerega večinski lastnik je ljudska oblast province Hunan.

Ljudska oblast na Kubi pa je obelodanila namero o ukinitvi dvovalutnega sistema, ki je bil vzpostavljen leta 1994 kot varovalo finančnega sektorja pred uvajanjem kapitalističnih elementov v družbi. Konvertibilni peso so uporabljali zgolj v turističnem sektorju in tisti, ki so poslovali s tujino, medtem ko so preostale dejavnosti potekale prek rabe nacionalnega pesa. Zaradi dvovalutnega sistema so bogateli tisti, ki so uporabljali konvertibilni peso, medtem ko je poslovanje z nacionalnim pesom botrovalo povečanju revščine in razrednih razlik. Novi peso bo nižji od konvertibilnega in višji od nacionalnega, dokončno pa bo začel veljati čez leto in pol.

Pred nami je obdobje obiranja oljk, kar je v okoliških krajih prijetno opravilo, medtem ko to že vrsto let ne velja na s strani Izraela okupiranih ozemljih. Včeraj je bil med obiranjem ubit Palestinec, izraelske oblasti izdajajo dovoljenja za obiranja oljk le manj sposobnim – starejšim in najmlajšim, na območju južno od Nablusa je bilo izkoreninjenih 100 oljk, izraelske varnostne sile pa branijo vse bolj nasilno angažirane prebivalce judovskih naselij na okupiranem ozemlju v boju proti kmetovalcem, ki morajo za dostop do svoje zemlje zaprositi za dovoljenje. Situacijo nam oriše palestinski novinar Qassem Khaled:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Prihodnji teden se izteče 6-mesečno prehodno obdobje Obrtno-podjetniške Zbornice Slovenije, po katerem lahko člani iz Zbornice odstopijo. Zbornica je na včerajšnji skupščini sprejela nov statut, s katerim zmanjšuje stroške organizacije in združuje delovna mesta, kaj vse pa bo ponujala članom še naprej in za kaj se bo zavzemala v odnosu do oblati, nam bo povedal Pavel Sedovnik:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Iniciativa mestni zbor v Mariboru se je odzvala na insinuacije medijev, češ da se po vstajah ni nič zgodilo. Prihodnji teden bo minilo leto dni od protesta proti bančno-politični eliti, ki ga je sklicalo gibanje 29. oktober, vrstile so se vstaje, danes pa je Maribor vendarle drugačen. Govori Gregor Stamejčič – Grizli:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Razlogov za aktivacijo prebivalstva ne manjka. Ob obisku misije Mednarodnega denarnega sklada, vodje evroskupine Jeroena Dijsselbloema in predstavnikov Evropske banke za obnovo in razvoj se v Ljubljani ob 16. uri odvija Protestival. Več nam pove Sanja Fidler:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.