OFF tabličnih šol

Aktualno-politična novica
26. 8. 2013 - 14.00
 / OFF

V iztirjenju tovornega vlaka na jugovzhodu Mehike je umrlo šest ljudi, več kot dvajset pa jih je ranjenih. Reševalci se bojijo, da bo število žrtev še naraslo, saj se je nesreča zgodila ponoči na težko dostopnem terenu. Na vlaku je bilo vsaj 300 ilegalnih migrantov, ki so z vlakom, imenovanim tudi Zver, želeli nezakonito prestopiti mejo z Združenimi državami Amerike. Tihotapci od njih za pot zahtevajo najmanj sto dolarjev.

Približno 30.000 delavcev avtomobilske industrije v Južnoafriški republiki je v petek zapustilo delovna mesta. Sindikat delavcev v zameno za končanje stavke, ki sicer traja že cel teden, zahteva vsaj desetodstotno povišanje plač. Analitiki menijo, da bo stavka trajala več tednov, škoda v industriji pa naj bi znašala 60 milijonov dolarjev dnevno. Končno ceno naj bi plačali potrošniki, saj se pričakuje dvig prodajnih cen avtomobilov. S stavko grozi tudi več tisoč delavcev v gradbeni industriji in v rudnikih zlata, kjer že več tednov potekajo pogajanja z delodajalci. Zaradi napetosti na trgu dela je močno padla vrednost južnoafriške valute, vseeno pa zaenkrat ne prihaja do nasilja in zastraševanja, kot je bilo v primeru stavke rudarjev pred skoraj natančno letom dni. Takrat je policija v spopadih ubila več deset delavcev iz rudnika platine v bližini mesta Marikana.

Inšpektorji Združenih narodov bodo po včerajšnji privolitvi sirskih oblasti začeli preiskavo domnevne uporabe kemičnega orožja prejšnjo sredo v predmestju Damaska. V napadu, za katerega se medsebojno obtožujeta sirski režim in uporniki, naj bi po podatkih slednjih umrlo več kot 1300 ljudi, medtem ko Zdravniki brez meja poročajo o smrti 255 ljudi z "nevrotoksičnimi simptomi". Neimenovani predstavnik ameriške administracije je že pohitel z lansiranjem stališča, da je do odobritve preiskave prišlo prepozno. Sirska vlada naj bi tako očitno z zavlačevanjem preiskave hotela prikriti uporabo kemičnega orožja, glede česar naj bi bilo zelo malo dvoma. V krivdo režima Bašarja al Asada ne dvomi kaj dosti niti francoski predsednik Francois Hollande, ki svoje prepričanje utemeljuje na menda zbranih dokazih.

Vojaško posredovanje tujih držav v Siriji je vse bolj verjetna možnost. Francoski zunanji minister Laurent Fabius je odločitev napovedal za naslednje dni, njegov britanski kolega William Hague pa že tlakuje pot intervenciji brez soglasja Varnostnega sveta Združenih narodov, s čimer se strinja tudi Turčija. Iz slednje naj bi v roke sirskih upornikov prejšnji teden znova prišla velika pošiljka orožja. Nasprotovanje nad bojno retoriko ameriških oblasti je izrazil ruski zunanji minister Sergej Lavrov. Ameriškemu državnemu sekretarju Johnu Kerryju je dejal, da želijo določeni elementi znotraj ZDA očitno sprožiti vojaško posredovanje v Siriji zunaj okvira ZN, da bi spodkopali ameriško-ruska prizadevanja za pripravo mirovne konference za rešitev sirske krize. Svarilo Združenim državam ni izostalo seveda niti od Bašarja al Asada: „ZDA grozi neuspeh tako kot v vseh predhodnih vojnah, ki so jih sprožili, od Vietnama do današnjih dni."

Na Nizozemskem so avgusta odprli sedem od načrtovanih enajstih „Šol Steva Jobsa“. Nov izobraževalni eksperiment naj bi bil popolnoma prilagojen individualnim potrebam otrok. Ti bodo sami odločali, kaj in kdaj se bodo učili, v šolo pa naj bi dnevno prihajali po svojih željah. Obvezna bo zgolj prisotnost med pol enajsto in tretjo popoldansko uro. Seveda ne bo šlo brez jebenih tablic, preko katerih naj bi potekale vse aktivnosti. Vsak učenec bo pri štirih letih dobil robusten „iPad“, skupaj z učitelji bodo imeli svoje avatarje, napredek svojih otrok pa bodo preko posebne aplikacije lahko spremljali tudi starši.

Češka policija je konec tedna v osmih mestih pridržala več kot sto skrajnih desničarjev, ki so sodelovali na proti-romskih shodih. Največji je potekal v Ostravi, kjer se je zbralo več kot šeststo šovinistov, njihove manifestacije pa je obsodil tudi predsednik države Miloš Zeman.

Od enajste ure naprej poteka seja nadzornega sveta Luke Koper, na kateri obravnavajo kandidature za novega predsednika uprave. Predsednik nadzornega sveta Dino Klobas napoveduje, da v primeru premajhnega soglasja nadzornikov ne bo imenovanja in da bo odločitev preložena. Za novega predsednika uprave ni bilo objavljenega javnega razpisa, ampak so bili kandidati povabljeni s strani nadzornega sveta. Klobas je pred dnevi potrdil, da jih je bilo povabljenih več kot pet. Med njimi izstopa ime donedavnega državnega sekretarja v kabinetu predsednice vlade Gašparja Gašparja Mišiča, zaradi česar je prišlo tudi do trenj med vladnimi koalicijskimi partnerji.

V Lendavi se je dopoldne začel Svetovni kongres konoplje, na katerem se preko elektronskih povezav povezujejo predavatelji, slušatelji in pridelovalci ter predelovalci iz več kot 60 držav. Beseda bo tekla predvsem o možnostih rabe industrijske konoplje, izostala pa ne bodo niti predavanja o medicinski konoplji. Direktorica kongresa Majda Robić:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

V RogLab-u se začenjajo delavnice SOCIALDRESS-MOČ LJUDEM, na katerih se bo izdelovalo družbeno-protestniško modno kolekcijo. Projekt predstavlja njegova avtorica in voditeljica Marija Mojca Pungercar:

Izjava je dostopna v posnetku oddaje

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness