OFF tegob Bohinja

Aktualno-politična novica
28. 1. 2015 - 14.00
 / OFF

Ob evropskem dnevu varstva osebnih podatkov ameriška Zvezna komisija za trgovino izkazuje lastno zavzetost do varovanja osebnih podatkov. Predsedujoča komisiji Edith Ramirez meni, da bi morali proizvajalci naprav, ki se povezujejo z medmrežjem, poskrbeti za določeno mero zaščite zasebnosti že pri izdelavi proizvoda, zato je industriji predložila nabor priporočil, ki pa so razburili predvsem zagovornike prostega trga. Ti zatrjujejo, da si vladna agencija želi regulirati nekaj, za kar nima pooblastil. Priporočila so sicer nezavezujoča.

Južnosudanska demokratična vojska, imenovana “ Enota Kobra”, ena od južnosudanskih uporniških milic, je razorožila in izpustila 288 prisilno rekrutiranih otrok. Milica, ki je v medetničnih spopadih v Južnem Sudanu podpirala etnično skupino Murle, se je k njihovi razorožitvi in izpustitvi podobno kot druge uporniške milice zavezala v mirovnem sporazumu z južnosudansko vlado. Sporazum sicer predvideva, da bodo uporniške skupine z vojskovanjem prizanesle in izpustile približno 3.000 otrok, naslednji naj bi bili v svet otroštva in mladih vrnjeni v naslednjih tednih. Po podatkih Unicefa je bilo v času medetničnih spopadov v Južnem Sudanu prisilno rekrutiranih 12.000 otrok.  

Izraelska človekoljubna organizacija B’Tselem je objavila zaključno poročilo glede napadov izraelske vojske na okupirano Palestino med poletjem, v katerih je poleg uničenja infrastrukture in stotinje domov, umrlo na tisoče ljudi, predvsem civilistov. Na kak način so se lotili raziskave? Govori predstavnica B’Tselema Sarita Mihaeli:

Izjave dostopna v posnetku oddaje

Zakaj je prišlo do tolikšnega poboja civilistov in kršenja mednarodnih pravil vojskovanja razloži Mihaeli:

Izjave dostopna v posnetku oddaje

Portugalska vojska bo težko finančno situacijo reševala tudi s prodajo nepremičnin. Po načrtu, ki ga je v začetku meseca v parlamentarno proceduro poslala portugalska vlada, vojska namerava s prodajo vojašnic, utrdb, bolnišnice in celo letališča v naslednjih 7 letih zbrati 170 milijonov evrov. Sredstva bo vojska namenila modernizaciji, dokončen seznam nepremičnin, ki bo šel v prodajo oziroma tudi v najem, pa še ni znan. Na njem naj bi sicer bile 3 vojaške bolnišnice v Lizboni in 12 vojaških objektov po vsej državi. Med njimi so tudi zgodovinsko pomembne zgradbe, na primer utrdba Castelo de Quijo (izg. kastelo de kvijo) v Protu na severu države, ki sega v 17. stoletje. Prodaja nepremičnin je sicer del načrta širše reforme portugalske vojske, v sklopu katere je vlada napovedala tudi zmanjšanje števila vojakov za 10 odstotkov.

V Grčiji so kljub zahodnjaškim stereotipom o njeni lenobnosti vsaj v politiki začele zadeve teči hitreje in tako smo, komaj 3 dni po predčasnih parlamentarnih volitvah, že imeli prvo sejo nove vlade. Frišni grški premier Aleksis Cipras, predsednik vladajoče Sirize, se na prvem uradnem srečanju ministrske ekipe ni zamujal z diplomatskim leporečenjem in takoj opozoril na samovoljno ravnanje Evropske unije, ki naj bi brez posvetovanja z novo grško vlado včeraj sprejela izjavo v zvezi z ukrajinsko krizo. Torkova izjava EU, ki je posledica raketnega napada na mesto Mariupol, za katerega Zahod obtožuje proruske separatiste, vsebuje grožnje z dodatnimi sankcijami proti Rusiji. Ciprasova vlada enostranskim obsodbam Rusije in novim sankcijam ostro nasprotuje, novi grški premier pa se je ob tem zavzel tudi za konec hladnovojne retorike.

Na prvi seji pa se je nova grška vlada, imenovana včeraj, ukvarjala tudi z najbolj perečimi notranjepolitičnimi, predvsem gospodarskimi vprašanji. Tako je novi minister za energetiko in okolje Panagiotis Lafazanis že pred sejo napovedal ustavitev načrtovane privatizacije, v prvi vrsti elektropodjetja DEI in grških železnic. Premier Cipras je ponovil, da Grčija potrebuje nov dogovor z mednarodnimi upniki glede 240 milijard evrov grškega dolga, ta pa naj bi bil koristen za vse strani. Vodja Sirize je ob tem napovedal, da preloma s posojilodajalci ne bo, bo pa po njegovem konec poniževanja Grčije s strani mednarodne trojke. Podobno nekonkreten Cipras zaenkrat ostaja tudi pri napovedih realističnih predlogov za gospodarsko okrevanje in boj proti korupciji.

Vodja kosovskega nacionalističnega gibanja Samoopredlitev, Albin Kurti, je napovedal nadaljevanje protivladnih protestov v Prištini, ki so se včeraj ponovno sprevrgli v nasilje. Kot je poudaril Kurti, bodo na ulicah kosovskega glavnega mesta vztrajali vse dokler vlada s funkcije ne razreši srbskega ministra Aleksandra Jablanovića, ki je kosovske Albance neotesano primerjal z divjaki. S tem je le še podžgal protestnike, ki so s protivladinimi protesti v soboto začeli zaradi zahtev po kosovskem podržavljenju rudarskega kombinata Trepča. V spopadih, ki so sledili uradnemu delu protesta, je bilo včeraj poškodovanih 170 ljudi, ob tem je policija privedla skoraj 200 protestnikov. Kosovski premier Isa Mustafa je demonstracije, ki se jim je priključila tudi Zveza za prihodnost Kosova Ramuša Hardinaja, medtem ko so pripadniki nekdanje Osovbodilne vojske Kosova svojo formalno prisotnost zanikali, označil za politične.

Javni zavod Triglavski narodni park bo danes obravnaval predlog načrta za upravljanje s parkom do leta 2024, ki prebivalce zaščitenega območja vnovič razburja, še posebej najbolj naseljeno občino, občino Bohinj. Govori vodja parka, Peter Skoberne:

Izjave dostopna v posnetku oddaje

Skoberne poudarja predvsem potrebo po nadaljnjem dialogu med vpletenimi deležniki, medtem ko župan občine Bohinj Franc Kramar svetnike Javnega zavoda poziva, da načrta ne potrdijo:

Izjave dostopna v posnetku oddaje

Kramar predlaga, da se območje Triglavskega narodnega parka razširi v gorskem svetu in ukine na poseljenih območjih:

Izjave dostopna v posnetku oddaje

S kakšnimi omejitvami se soočajo prebivalci Bohinja?

Izjave dostopna v posnetku oddaje

Kolesarje so že pred časom razburile omejitve, ki prepovedujejo kolesarjenje po poteh na zavarovanem območju, še naprej pa se jezijo obiskovalci območja zaradi manka parkirnih mest oziroma visokih cen za parkirna mesta. Kako bo načrt uredil ti dve vprašanji? Nadaljuje Skoberne:

Izjave dostopna v posnetku oddaje

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.