15. 1. 2015 – 17.00

Šolski rezi

Audio file

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport je pred dnevi predstavila načrte za nadaljnje varčevanje v šolstvu. Tokrat bodo posledice najbolj čutili otroci s posebnimi potrebami, saj država ne bo več financirala strokovnih delavcev, ki z njimi delajo. S tem bo privarčevanih 3 milijone evrov sredstev, znižalo pa naj bi se še sredstva na drugih področjih, kot so šola v naravi in obšolske dejavnosti, kjer naj bi država prihranila še par deset milijonov evrov. Na te napovedi in izjave ministrice Stanke Setnikar Cankar iz zadnjih dni so se odzvale številne organizacije, ki zastopajo zaposlene v šolstvu ali otroke same in tako sta danes Sindikat za vzgojo, izobraževanje, znanost in kulturo ter Zveza prijateljev mladine sklicala novinarsko konferenco. V nadaljevanju prisluhnite izjavam sodelujočih, ki razjasnjujejo napovedi ter njihove potencialne posledice.

Najprej so se govorniki osredotočili na spremembo na področju nudenja dodatne pomoči. Jelka Velički, predsednica sindikata, je izpostavila predvsem problematičnost za zaposlene. S tem, ko se tega dodatnega dela zdaj ne bo več financiralo, se namreč aktivno spodbuja neplačevanje zaposlenih, ki bodo to delo zdaj izvajali.

Izjava

Anita Ogulin iz Zveze prijateljev mladine Moste-Polje pravi, da je največja sprememba ravno prenos tovrstnega dela s strokovnih delavcev na učitelje, saj se bo s tem ukrepom močno znižala kvaliteta dela. Poleg tega pri pomoči, ki so jo do zdaj izvajali strokovni delavci, ne gre le za učno pomoč, ampak širše aktivnosti, ki se ukvarjajo tudi z vzroki za težave, ki jih otrok ima.

Izjava

Da gre le za nadaljevanje procesa zadnjih let, v katerem se napada javno izobraževanje, je več povedal Branimir Štrukelj, glavni tajnik Sviz-a.

Izjava

Poleg tega Štrukelj izpostavi, da gre pri zdajšnjih ukrepih očitno za nadomeščanje financ, ki si jih vlada ni zagotovila v pogajanjih s sindikati.

Izjava

Kako pa se varčevanje kaže na vsakodnevni realnosti otrok in njihovih družin? Darja Groznik, predsednica Zveze prijateljev mladine, opiše trende zadnjih let.

Izjava

Poleg tega Zveza na revščino opozarja že desetletja. Groznik pravi, da ta še vedno narašča, ukrepi vlade pa situacijo le še slabšajo, čeprav je njena odgovornost ravno v zmanjševanju socialnih razlik in revščine.

Izjava

Na dejstvo, da gre za rezanje aktivnosti, za katere je primarno odgovorna država, je opozoril tudi Štrukelj.

Izjava

Vladni ukrepi povzročajo segregacijo revnih in ogroženih, potrebe pa se večajo. Nadaljuje Ogulin.

Izjava

Breda Krašna, generalna sekretarka Zveze pove, da tokratno varčevanje ni edino, ki negativno vpliva na situacijo otrok. Poteka namreč na različnih področjih, med drugim tudi pri sredstvih za zdravstvena letovanja.

Izjava

Glede na katastrofalne napovedi, kakšni bodo naslednji koraki? Štrukelj pravi, da se bodo poslužili vseh razpoložljih sredstev.

Izjava

Za konec še opozorilo Anite Ogulin glede diskurza, ki prevladuje v omejevanju dostopa prebivalstva do socialnih storitev. Uporaba mita, da prihaja do številnih izkoriščanj sistema, je namreč nevarno in dokazano škodljivo.

Izjava

Dodaj komentar

Komentiraj