260. člen

Oddaja
28. 1. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Leta 2008 je prva vlada Janeza Janše spremenila 260. člen kazenskega zakonika, ki prepoveduje objavo tajnih podatkov. Novinarsko delo v tem oziru od takrat ni več ščiteno, saj lahko objava informacij v interesu javnosti postane predmet kazenskega pregona. Tako se je že jeseni pričelo soditi novinarki Dela Anuški Delič, obtoženi izdaje tajnih dokumentov, zaradi istega člena pa je državna oblast zaslišala še tri novinarje - Petra Lovšina, Meto Logrič  Roglič z Dnevnika in danes Erika Valenčiča, novinarja RTV Slovenija.

Nadaljevanje tožilske prakse kazenskega preganjanja novinarjev je zmotilo Društvo novinarjev Slovenije, ki je že v prejšnjih primerih sodnega omejevanja medijske svobode opozorilo na njegovo nesprejemljivost. Govorili smo s predsednikom društva Matijo Stepišnikom, ki ocenjuje, da tožilstvo z zaslišanjem Valenčiča le še stopnjuje pritisk na novinarsko avtonomijo.

izjava

V društvu novinarjev so že ob pričetku sojenja Anuški Delić oktobra lani zahtevali spremembo kazenskega zakonika oziroma spornega 260. člena. Stepišnik spomni, da je zakonodaja že pred spremembami leta 2008 novinarje ob objavi tajnih dokumentov v javnem interesu ščitila pred sodnim pregonom.

izjava

Spremembe kazenskega zakonika, ki bi onemogočile sodni pregon novinarjev zaradi objave tajnih podatkov v javnem interesu, načelno podpira tudi vlada. Pristojni minister Goran Klemenčič je za naš Kultivator ob pričetku sodnega procesa proti Delićevi oktobra lani napovedal, da s spremembami ne bodo hiteli, kljub temu pa obljubil, da bodo prvi koraki storjeni že do konca minulega leta.

izjava

No, na ministrstvu so si vzeli nekaj več časa za premislek in prve korake k zaščiti novinarjev pred sodnim pregonom, kot pojasnjuje Stepišnik, preložili na marec.

izjava

K sodnim procesom. Nekdanji sodelavec Radia Študent Erik Valenčič je bil zaradi objave dokumenta brez pripisa zaupno v dokumentarnem filmu Koalicija sovraštva, ki razkriva povezave med stranko SDS in neonacisti, danes zaslišan na specializiranem državnem tožilstvu. O naravi objavljenega dokumenta spregovori Valenčič:

izjava

Državno tožilstvo je Valenčič obiskal ob prisotnosti odvetnika RTV Slovenija, ki mu je bil sicer dodeljen pozno, na kar je prav tako opozarjalo Društvo novinarjev. O samem zaslišanju več Valenčič:

izjava

Zaradi izpolnjevanja novinarskega poslanstva in obveščanja javnosti o relevantnih temah pa se danes ni bilo potrebno zagovarjati samo Valenčiču, pač pa tudi Anuški Delić, zoper katero se je danes nadaljeval sodni proces. Kot je znano, tudi njo tožilstvo bremeni razkrivanja tajnih podatkov, tako kot Erik pa je tudi Delićeva pisala o povezavah največje opozicijske stranke z neonacisti. Sojenje Delićevi se je danes nadaljevalo za zaprtimi vrati, sicer pa se je glavna obravnava pričela že pred časom.   

izjava

Državna oblast nadaljuje s preganjanjem novinarjev, ki razkrivajo povezave med etablirano politiko in skrajno desnico. Za konec Valenčič pove, kakšna želja druži omenjene novinarje.

izjava

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness