24. 9. 2014 – 17.00

Boj proti anonimnežem

Audio file

V četrtek prejšnji teden je na Okrožnem sodišču v Kopru potekala glavna obravnava, v katerem zasebna tožnika Sintal d.d. in njegov lastnik ter predsednik uprave Robert Pistotnik tožita dva nekdanja zaposlena, zakonca Violeto in Damirja Zukića, ter, ker jima je priskočil na pomoč tudi bratranca slednjega, Mileta. Bremenijo jih žaljivih obdolžitev in razžalitev dobrega imena in časti, torej Roberta Pistotnika in Koncerna Sintal. Gre za zadevo spornega bloga Razkrinkani Sintal. Česa jih torej bremeni obtožnica, pojasni Mile Zukić.

Izjava

Torej gre le za eno od treh obtožnic. Dve sta civilni, v primeru te gre za zasebni kazenski pregon. Pravni zastopnik tožnikov Janez Stušek (iz odvetniške pisarne Zidar-Klemenčič), nam je povedal zakaj so se odločili za kazenski pregon.

Izjava

Vredno je poudariti, da je bil v tem primeru s strani sodišča odrejen zaseg zasebnih računalnikov. Nadaljuje Mile.

Izjava

Ali so našli kakšne obremenilne dokaze? 

Izjava

Mile Zukić se je že v preteklosti večkrat izpostavil kot aktivist. V naslednji izjavi pove, zakaj so bili izbrani prav oni, kljub temu, da jim ni uspelo dokazati, da so avtorji teh spornih zapisov v že omenjenem blogu Razkrinkani Sintal.

Izjava

Obravnava pa je ponovno odprla polje kršenja delavskih pravic. Stanje ne le v Sintalu, ampak v panogi zasebnega varovanja na splošno, naj bi bilo izredno slabo. Pogovarjali smo se s predstavniki Konfederacije Sindikata 90 Slovenije (KS 90) Damjanom Volfom in Petrom Majcnom. Eden od največjih problemov je, da se je država odpovedala določenemu delu varovanja oziroma cel kup kompetenc glede varnosti dala v upravljanje trgu, tega pa ne regulira. Govori izvršni sekretar Damjan Volf.

Izjava.

Pri tem Volf izpostavi še, da so pri minimalni plači všteti tudi vsi dodatki.

Izjava

Koliko računa oziroma prejme od stranke zasebno varnostno podjetje, ki išče fizično varovanje določenih objektov in koliko navsezadnje prejme delavec? Predsednik KS 90 Peter Majcen.

Izjava

V Sintalu, ki je največje podjetje v panogi je zaposlenih približno 2.000 ljudi. Neuradno smo izvedeli, da je že približno 30 odstotkov zaposlenih pri Sintalu, iz hišnega sindikata, katerega predstavniki so tudi družinsko povezani z lastnikom Robertom Pistotnikom, prestopilo v Sindikat zasebnega varovanja pri KS 90. Po večini anonimno. Z anonimneži pa ne morejo pridobiti sindikalne reprezentativnosti. Pisno smo za pojasnila prosili tudi piarovca Sintala, Grego Zakrajška. In sicer glede prestopov iz internega v KS 90 ter da pri tem doživljajo pritiske.

Zanimalo nas je ali drži, da so v Sintalu dokler so bili anonimni iskali njihova imena in ali drži, da so potem, ko se je izvedelo kdo so, bili primorani podpisati izjavo, da se izčlanjujejo iz sindikata KS 90? Ali je res, da so kot člane šteli samo 3 sindikalne zaupnike in da so proti njim sprožili mobing? Odgovore nam bodo, ker je bilo uradnih ur danes že konec, posredovali jutri.

Odgovori s strani Sintala d.d, vodja odnosov z javnostmi Gregor Zakrajšek.

"Navedbe, da so bili člani KS90 primorani podpisovati izjave za izčlanitev, so popolnoma neresnične. Drži pa, da je bilo enemu od omenjenih zaupnikov prekinjeno delovno razmerje, a iz razloga zelo hude kršitve delovnih obveznosti, ki ni v nobeni povezavi z aktivnostmi sindikata, temveč izključno z opravljanjem delovnih nalog na delovnem mestu."

"Na današnji dan ima KS90 14 članov v skoraj 2.000-članskem kolektivu. Vsekakor pa so zaskrbljujoči primeri, da so posamezniki pridobivali članstvo v sindikatu z grožnjami, brez seznanitve o plačevanju članarine, sledili pa so problemi, ko je prišlo do odtegljajev pri plači (članarine v sindikatih se v skladu z zakonodajo odvajajo na ta način). Ti primeri so tudi evidentirani."

Glede prehajanja iz Sindikata koncerna Sintal v KS90 je odgovorila tudi Lili Šmalc, predstavnica sindikata koncerna Sintal.

»Članstvo v našem sindikatu raste, v zadnjih treh mesecih beležimo le eno prekinitev, tako da trditve, da naši člani prehajajo v KS90, ne držijo, drži pa, da so nekateri njihovi člani pristopili v naše vrste.«

 

*Foto: http://www.rtvslo.si/radiokoper/novica/11570

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.