Dimnikarski monopol(i)

Oddaja
dimnikarske storitve
29. 8. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

V zakonodajnem postopku je Predlog zakona o dimnikarskih storitvah, ki je v drugi polovici junija prestal prvo branje v parlamentu. Danes je o njem potekala tudi razprava v Državnem svetu, ki ga ni podprl v trenutni različici. Predlog naj bi bolje uredil področje dimnikarstva v Sloveniji. Trenutno si dimnikarja ni mogoče izbirati na podlagi kakovosti storitev, izkušenj in cene, ampak ga določi država oz. je odvisno od tega, v katero koncesijsko območje spadate. Dimnikarstvo trenutno spada pod gospodarsko javno službo, s predlogom zakona bi to postala tržna dejavnost. Država naj bi določila najvišje možne cene. Dimnikarske koncesije naj bi tudi nadomestile licence, tako da si bodo lahko lastniki kurilnih naprav sami izbirali dimnikarja. Predlog zakona komentira Simon Dovrtel, predsednik sekcije dimnikarjev iz Obrtno-podjetniške zbornice Slovenije.

Izjava

Natančneje tudi pojasni, kakšne amandmaje so podali na zakon v Obrtno-podjetniški zbornici Slovenije.

Izjava

Na področju dimnikarstva se pojavljajo očitki, da imajo trenutni koncesionarji monopol pri tem poklicu. Kriterij pri izbiri koncesionarjev je namreč tudi število zaposlenih, zato imajo večja podjetja prednost pri razpisih za opravljanje dimnikarskih storitev. Dovrtel, ki je tudi lastnik dimnikarskega podjetja, pravi, da to ni res.

Izjava

Drugačnega mnenja je Janez Jereb, energetik in strojnik.

Izjava

Kako je to urejeno v drugih državah, pojasni Dovrtel.

Izjava

Neko drugo razliko osvetli tudi Jereb.

Izjava

Koncesije je vpeljal Zakon o varstvu okolja daljnega leta 2004 in takrat močno pretresel dimnikarsko dejavnost. Naslednja obravnava predloga zakona bo v parlamentu septembra. Do takrat se bomo držali za gumb.

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.