Hrvaška satira

Aktualno-politična novica
17. 3. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Programski kolegij Hrvaške javne radiotelevizije je včeraj nepričakovano odpovedal nedeljsko epizodo satirične oddaje “Montirani proces”. Poleg tega so sporočili, da so odpovedane tudi vse naslednje oddaje, ki se je sicer začela pred slabima dvema mesecema. Na Hrvaški televiziji kot razlog za ukinitev Montiranega procesa navajajo razpihovanje verske, nacionalne in druge nestrpnosti, odločitev pa naj bi bila v skladu z zakonom o HRT. Direktor televizije Siniša Kovačić je danes povedal, da podpira odločitev programskega kolegija. Sporen naj bi bil skeč z naslovom “Židovski načrt za uničenje sveta”, kar pa ustvarjalci zavračajo in upajo, da bo imela javnost priložnost videti sporno oddajo in sama presoditi, če so obtožbe upravičene.

O vlogi, pomenu in zgodovini satire na Hrvaškem voditelj oddaje Borno Soro na današnji tiskovni konferenci:

Izjava

Oddajo Montirani proces je za hrvaško televizijo pripravljala humoristična skupina News bar, ki je nastala leta 2012. Od takrat so si s skeči na youtubu in s svojim satiričnim novinarskim portalom na internetu pridobili zvesto občinstvo, Montirani proces pa je bil projekt, s katerim jih je spoznalo tudi širše občinstvo. Oddaja se je zgledovala po ameriških programih, kot sta Daily Show in Saturday Night Live. Kakšno vlogo je Montirani proces imel v hrvaškem medijskem prostoru, pojasnjuje predsednik hrvaškega novinarskega društva Saša Leković:

Izjava

Do ukinitve Montiranega procesa prihaja po tem, ko je nova hrvaška vlada zamenjala vodilne kadre na Hrvaški javni radioteleviziji. Že v začetku meseca je nacionalka dobila novega direktorja, Sinišo Kovačića, ki je nato kmalu zamenjal programskega direktorja, prejšnji teden pa še odgovorno urednico prvega programa. Kako so te menjave povezane z ukinitvijo Montiranega procesa, pojasnjuje novinarka H-altra Ana Kuzmanić:

Izjava

V predvolilni kampanji je predsednik HDZ Tomislav Karamarko večkrat omenil namero po obrzdanju neposlušnih medijev. Zakaj ima Karamarko, ki je sedaj podpredsednik vlade, takšen odnos do medijev in kakšna je tu vloga tehničnega predsednika vlade Tihomirja Oreškoviča?

Izjava

Namesto Montiranega procesa bodo nedeljski gledalci lahko uživali v dokumentarcu “Papeška švicarska garda”.

OFFsajd sta pripravila Gal in vajenec Samo.

Ta oddaja je nastala v sodelovanju z Osservatorio Balcani e Caucaso za European Centre for Press and Media Freedom (ECPMF), in je sofinancirana s strani Evropske komisije. Vsebina oddaje je izključna odgovornost Zavoda Radio Študent in se ne more smatrati, da odraža stališča Evropske unije.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Hahaha švica gremooo

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness