Kdo se boji Đorđa Soroša?

Oddaja
22. 12. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Nedavne makedonske volitve so ponovno odprle star konflikt med nekdanjim premierjem Nikolo Gruevskim in nevladnimi organizacijami. V soboto je Gruevski, katerega stranka VRMO DPMNE je po trenutnem rezultatu zmagovalka parlamentarnih volitev, makedonske nevladne organizacije in tuje veleposlanike javno obtožil, da se vmešavajo v volilni postopek. Še pred tem je prejšnji četrtek davčni urad razglasil, da bo v nevladne organizacije, predvsem v Zavod za odprto družbo Makedonije, ki ga finančno vzdržuje George Soros, poslal inšpektorje na domnevni redni finančni pregled. V nedeljo se v Makedoniji namreč obeta ponovno glasovanje na enem volišču, kjer je volilna komisija ugotovila nepravilnosti pri glasovanju. Te ponovljene volitve bi lahko spremenile razmerje parlamentarnih sedežev med koalicijsko VMRO DPMNE in opozicijsko SDSM, v katerem je trenutno razlika le en stolček. Ozadje napada na nevladne organizacije, ki so Gruevskemu trn v peti vse od protestov proti njegovi vladi, pojasnjuje Biljana Vankovska, profesorica na Filozofski fakulteti v Skopju:

Izjava

Nevladne organizacije v Makedoniji so se začele razvijati ob osamosvojitvi pred petindvajsetimi leti in v poteku tega razvoja Vankovska išče razloge za današnjo stanje nevladnih organizacij:

Izjava

Nevladne organizacije so danes predvsem pod okriljem Soroševega Zavoda za odprto družbo, kar pa poleg kritik Gruevskega vzbuja pomisleke tudi pri aktivistih zunaj Soroševe organizacije. Komentira Adela Gjorgjioska:

Izjava

Sorošev Zavod za odprto družbo v Makedoniji poleg financiranja nevladnih organizacij podpira tudi nekatere opozicijske medije, zaradi česar je Gruevski tudi napovedal tako imenovano “desorošizacijo” Makedonije. O kompleksnosti vloge Zavoda za odprto družbo v Makedoniji razglablja Vankovska:

Izjava

Ko govorimo o povezavah med opozicijskimi socialnimi demokrati in nevladnimi organizacijami, ki se financirajo iz tujine, pravzaprav ne smemo biti presenečeni nad povezavo. Tako kot makedonska SDSM tudi Zavod za odprto družbo podpira tako imenovane liberalne vrednote. Zato ne čudi, da so se na tokratnih volitvah nekateri aktivisti iz nevladnega sektorja znašli na volilnih listah SDSM. Več Gjorgjioska:

Izjava

Gruevski je napovedal, da se njegova stranka ne misli udeležiti ponovnih volitev v Gostivarju, kjer je nazadnje dosegel približno tristo glasov več od SDSM, v nedeljo pa se razmerje lahko obrne v prid do sedaj največje opozicijske stranke in povzroči izenačitev števila sedežev obeh strank v parlamentu. Zakaj se nekdanji premier noče spopasti še enkrat, pojasnjuje Vankovska:

Izjava

Nedeljskim rezultatom navkljub pa je prihodnost nevladnih organizacij, tako tistih pod okriljem Soroševega zavoda, predvsem pa tistih, ki delujejo neodvisno, negotova. Morebitna ponovna zmaga stranke Gruevskega, ki je obračun z nevladnimi organizacijami nakazal že te dni, skrbi Gjorgjiosko:

Izjava

Vankovska v svojem komentarju zaključuje:

Izjava

Offsajd je pripravila vajenka Neja.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness