Medicina, alternativna medicina in zdravilstvo

Oddaja
18. 12. 2014 - 17.00
 / OFFsajd

Zdravniška zbornica je na včerajšnji seji sklenila, da bo ministrstvu predlagala zakonodajne spremembe, ki bodo omogočile, da lahko zdravnik opravlja homeopatsko zdravljenje brez tveganja, da izgubi zdravniško licenco. Trenutno veljavni Zakon o zdravilcih namreč prepoveduje zdravnikom vzporedno zdravljenje z uradno medicino in homeopatijo, tisti, ki želi poklicno opravljati delo homeopata, pa se mora odreči svoji licenci. Zakaj se je Zdravniška Zbornica odločila, da dekriminalizira obstoječe stanje nam pove njen predsednik Andrej Možina.

Izjava v posnetku.

Predlog Zbornice bo romal na Ministrstvo za zdravje, ki naj bi pripravilo potrebno zakonodajo, da uveljavi predvidene spremembe. Kakšna bo nadaljnja pot institucionalizacije homeopatske prakse?

Izjava v posnetku.

Specifika homeopatskega pristopa k zdravljenju pacienta je, da skuša z principom podobnosti preko močno razredčenih strupov spodbuditi telo k samozdarvljenju. O pristopu več pove homeopat Živan Krevel.

Izjava v posnetku.

S strani zdravstvene stroke je homeopatski praksi očitana neznanstvenost. Ta naj svojih rezultatov ne bi zmogla podvreči znanstvenemu aparatu,ki ga zahteva uradna medicina. Na očitke odgovarja Krevel.

Izjava v posnetku.

Globok rez med razumevanjem legitimnosti medicine in zdravilstva se uveljavlja tudi skozi zakonodajo. Slovensko ureditev komentira alternativni zdravnik Sergej Kajunov.

Izjava v posnetku.

Za zdravilske prakse v Sloveniji sicer obstaja Zakon o zdravilstvu, vendar mnoge ureditve veljajo le na papirju. Med drugim je predvidena Zdravilska zbornica, ki naj bi poskrbela za regulacijo in nadzor nad izvajanjem zdravilskih praks, vendar ni nikoli zaživela. O vprašanju Zbornice in institucionalizirane regulacije nadaljuje Krevel.

Izjava v posnetku.

Ob vprašanju alternativnih oblik zdravljenja se odpira problem izbire pacienta pri izbiri načina zdravljenja svoje bolezni. Vse evropske države razen Slovenije dovoljujejo predpisovanje homeopatskih zdravil. Nekatere celo integrirajo alternativne prakse v sistem socialnega zavarovanja. O možnostih integracije nadaljuje Možina.

Izjava v posnetku.

Morda se z odločitvijo Zbornice odpira nov prostor dialoga zdravstva in alternativne medicine pri nas. Kako razumeti slovensko situacijo zaključi Kajunov.

Izjava v posnetku.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness