Nova zanka na makedonskem političnem vozlu

Oddaja
Gordijski vozel
13. 4. 2016 - 17.00
 / OFFsajd
protesti makedonija
Strnili smo vtise z dopisniškega obiska Makedonije.
 / 29. 5. 2015

V Makedoniji je kot strela z jasnega udarila odločitev predsednika Gjorge Ivanova, da oprosti vse vpletene v prisluškovalno afero. Spomnimo, da je lani pomladi makedonska opozicija objavila več telefonskih posnetkov, ki so razkrivali korupcijo in kriminal med najvišjimi predstavniki vlade. Objava je bila povod za množične proteste in protiproteste v Skopju, ki se jih je udeležila tudi ekipa Radia študent. Takrat se je v razvozlavanje makedonskega političnega vozla vključila tudi mednarodna skupnost. Poleg razpisa predčasnih volitev so od makedonske vlade zahtevali tudi ustanovitev posebnega tožilstva, ki bi preiskalo zločine, na katere so namigovali prisluhi.

Nedavno so se v Makedoniji pojavili zapleti zaradi volilnih imenikov in socialdemokratska opozicija Zorana Zaeva je zaradi tega napovedala bojkot volitev. Amnestija predsednika Ivanova pa politično situacijo zaplete na povsem novi ravni, saj postane posebna tožilska skupina praktično odveč, nima več kaj početi.

Amnestija sicer vključuje tudi vodjo opozicije Zorana Zaeva, ki se je znašel v preiskavi državnega tožilstva zaradi protizakonitega prisluškovanja, a večina amnestiranih članov vendarle prihaja iz vrst vladajoče koalicije VMRO-DPMNE. Govorimo s Sinišo Jakovom Marušičem, novinarjem medijske hiše Balkan Insight.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness