Zakon o visokem šolstvu 2.0

Oddaja
17. 2. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Ministrstvo je objavilo nov predlog Zakona o visokem šolstvu. Ta uvaja številne spremembe, socialni partnerji pa so kritični tako do vsebine, kot do postopka sprejemanja. Naj spomnimo, da je sprejem Zakona o visokem šolstvu, v katerem bo urejeno tudi financiranje univerz, naložilo ustavno sodišče. Trenutna ureditev, v kateri je financiranje visokega šolstva vsako leto določeno z uredbo namreč zaradi v ustavi zapovedane avtonomije univerz ni ustavno. Zato je prejšnja vlada, v kateri je Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport vodil Jernej Pikalo, lansko leto poskusila sprejeti nov zakon. Ta je bil zavrnjen tako s strani študentov kot profesorjev. Novi zakon je, kot trdijo naši sogovorci, še bolj radikalen, poleg tega pa ni bil usklajen s socialnimi partnerji. 

 

O vsebini zakona in postopku njegovega sprejemanja smo se pogovarjli z Markom Marinčičem iz Visokošolskega sindikata, Ivanom Kukuljanom iz Študentskega društva Iskra in Žigo Schmidtom, predsednikom Študentske organizacije Slovenije.

 

Za več podatkov o krčenju sredstev šolstvu prisluhnite okrogli mizi o varčevanju v šolstvu, na kateri smo se pogovarjali z ministrico za izobraževanje, znanost in šport Stanko Setnikar Cankar, generalnim sekretarjem SVIZ Branimirjem Štrukljom, predsednikom Visokošolskega sindikata Gorazdom Kovačičem in Petrom Zupanom iz Iniciativnega odbora za ohranitev drugega obveznega tujega jezika v osnovnih šolah. Dostopna je na tem naslovu.

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness