Zamaskirani stražarji mesta v oblakih

Aktualno-politična novica
Ne davimo Beograd
12. 5. 2016 - 17.00
 / OFFsajd

Več tisoč protestnikov je v Beogradu včeraj zahtevalo odstop ministra za notranje zadeve Nebojše Stefanovića, župana Beograda Siniše Maloga, načelnika beograjske policije Vladimirja Rebića in predsednika mestne skupščine Nikole Nikodijevića. Razlog leži v dogodkih izpred dobrih dveh tednov, ko so zamaskirani neznanci v noči iz 24. na 25. april sodelovali pri rušenju več stavb v mestni četrti Savamala, na kateri je predvidena gradnja projekta “Beograd na vodi”, novega poslovnega in potrošniškega središča mesta.

Kaj se je dogajalo te noči, nam pojasni beograjski aktivist in kulturnik Ivan Velisavljević:

Izjava.

Drage poslušalke, cenjeni poslušalci, prav ste razumeli. Sredi prestolnice evropske Srbije premierja Aleksandra Vučića se je pojavila skupina okoli 30-ih zamaskiranih ljudi, ki so z bejzbolkami v rokah zastraševali državljane in jim omejevali svobodo gibanja, pri čemer policijske sile očitno niso hotele reagirati. Nadaljuje Velisavljević:

Izjava.

Kot rečeno, je zaščitnik pravic državljanov oziroma ombudsman Saša Janković v poročilu, objavljenem v ponedeljek, ostro obsodil dogajanje v Savamali in prst usmeril v sam vrh državnih oblasti z oceno, da “gre za organizirano kršenje pravic državljanov, ki je bilo usklajeno na višjih nivojih oblasti, med državnimi in nedržavnimi subjekti, kar je še posebno zaskrbljujoče.”

Organizator včerajšnjih protestov je bila iniciativa Ne davimo Beograd. Gre za državljansko gibanje, ki je nastalo kot odgovor na obravnavane dogodke. Iniciativo predstavi njen član Marko:

Izjava.

Beograjska četrt Savamala ima bogato zgodovino in pomembno mesto v urbanem življenju Beograjčanov. Pojasnjuje Ivan Velisavljević:

Izjava.

Kot smo na Radiu Študent že poročali, projekt Beograd na vodi, ki bi se razprostiral tudi na območju Savamale, že od predstavitve povzroča mnoge kritike v javnosti. Za kaj gre, nas spomni Marko iz iniciative Ne davimo Beograd:

Izjava.

Velisavljevič meni, da gre pri omenjenem projektu za proces gentrifikacije. Boemsko umetniško središče naj bi se tako spremenilo v privlačen prostor za kapitalske investicije.

Izjava.

Proces gentrifikacije pa ni specifičen za Beograd. Velisavljevič vidi veliko vzporednic z dogajanjem v nekaterih drugih prestolnicah in mestih:

Izjava.

 

Zamaskiran Offsajd sta pripravila vajenka Zala in Dejan.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.