Hočemo Janšo?!

Mnenje, kolumna ali komentar
2. 4. 2015 - 16.00

Spoštovani – je vlada dejansko opravilno nesposobna, je kadrovski pool – stranka in poslanska skupina, iz katere g.Cerar rekrutira ministrske muhe enodnevnice, nedonošen nabor povzpetnikov, bleferjev in plagitorjev/rk – ali pa se ta groteskna nesposobnost dogaja le v resorjih javnih storitev – šolstva, kulture, javne uprave, zdravstva? – kajti notranji minister seka, finančni minister tudi – pravkar je lansiral idejo o spremembi Vzajemne v – delniško družbo! Isto je prodajal uspešni črnograditelj in Jankovičev lekarniški podjetnik Marko Jaklič, ko je hotel olastniniti Vzajemno!? Tedaj je njegova intriga zbudila splošno ogorčenje in odpor, sedaj pa – nič od tega! In seveda se tudi razprodaje nadaljujejo – bodo pa plače par direktorjev slabe banke pol nižje: takole brijejo norca iz javnosti s pomočjo pop televizij.

Afera Veberkom pa ne le, da ne bo preprečila prodaje, ampak bo še znižala ceno, tako da bo kupčija še bolj kravja in veleizdajalska; t. i. »socialdemokrati« pa bodo ostali v vladi – vedno bolj so podobni SMC s pravim imenom »Slovenija Mora Crknit«: njihova baby-face slaba kopija Pahorja kot kmetijski minister pokorno asistira EU pri uničenju kmetijstva v hribih! Reforme financiranja zdravstva tudi od nikoder, in v žep privatnih zavarovalnic bo letos očitno šlo še kakih 100 milijonov – zdravstvo pa vse bolj »ogroža bolnike«: Grčija na obroke.

Ampak, ampak! Ni vse črno, dočakali smo prvo uspešno zakonodajno akcijo Združene levice: za kaj gre? Za ustavitev privatizacije, za ukinitev slabe banke, TEŠA-6 morda? Ne, nič takega – bila pa je sprejeta novela zakona o zakonski zvezi. Vsekakor pomembna zadeva – ustava, enakost pred zakonom, manjšina, menda celo človekove pravice; hudo, vsaj sodeč po burnem odzivu reakcionarnih družbenih sil z RKC na čelu – le-ta je ob tej zadevi tako rekoč vstala od mrtvih.

Sledi taktično politično vprašanje: je bilo smotrno prav sedaj, ko je na dnu, RKC-kvi omogočiti uspešen »come-back«? Ali ne gre pri tej zadevi – mimo večnega »kulturnega boja«, tudi za provincialno kozmopolitsko šlepanje na klasičnem ideologemu severo-zahodno-evropskega protestantskega liberalizma – Nizozemska, Skandinavija, Berlin…? Predlagatelji so pa le uspeli, da je parlament zavrnili referendum: torej zmaga? Morda, a kakšna? Tega ne sprašujem le zato, ker argument »človekovih pravic« doživlja že pravo inflacijo – saj se tudi Janševi »vztrajniki« sklicujejo nanje samo zato, ker je bil njihov idol obsojen, kot je bil, pa ker ni mogel KPK še bolj farbati o izvoru svojega keša itd.? Torej – zmaga da, a za moj okus precej Pirova. Kajti poleg ostalega se je znova razkril tudi strah nas levičarjev pred ljudstvom – in tudi pred nami samimi, saj bi se morali v primeru referenduma dosti bolj konkretno in direktno angažirati. Skratka – precej Pirova se zdi ta zakonodajna zmaga – če na koncu sploh bo. Dodam še nonšalantni transfer anketno uspešne »delavske« šaušpilerke Violete k zelenemu TRS-u, pa me skoraj zagrabi zagatna samo-refleksija: kaj pa, če nam gre – tudi nam, levo osveščeni špici onih lokalnih kvazi – 99% še vedno predobro, obče spremembe na slabše pa so tako hudičevo – Drnovškovo – postopne, da pač ne čutimo nobene prave nuje,želje po koreniti spremembi, in smo le »gepardovski«, buržoazni radikalci: vse naj se spremeni, da se le nič zares ne bi spremenilo? Saj nekaj »levega« se pa le dogaja v parlamentu, pa v anketah smo visoko itd.? Kot da smo sredi klasičnega lokalnega igrokaza »Čakajoč na nekoga/nekaj«; ne več na Sirizo, ta je »etablirana«, ampak raje na Podemos, to bo res prava revolucija, kajne? Ja, gledano iz udobja dekadentne ljubljanske blaziranosti – medtem ko naj bi v provinci po zaslugi terenskega dela naših fantov in deklet iz parlamenta vse vrelo in je ta, »prava Slovenija« na robu eksplozije?

Hej, kaj pa če je edino, kar nas lahko zares prestraši in spravi v akcijo – vrnitev Janše?! Lahko noč in srečno.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.