Filozofija in fizika

Kulturna ali glasbena novica
4. 3. 2015 - 15.10

Sredina kulturna krajina je poleg Beletrinine lažne Fabule primerna zgodnjemarčevskemu vremenu. Dež je namreč prislil Gledališče Ane Monro, organizatorje Malega festivala uličnih gledališč, na kratko MOFUG, da napovedani dvodnevni festval skrčijo na enodnevno ulično ekstravaganco. Današnji program tako odpade oziroma je prestavljen na četrtek, torej jutri, kjer se bo na ljubljanskih ulicah od dvanajstih pa vse do enajstih zvečer zvrstilo kar dvanajst dogodkov.

//////////////////////////izjava////////////////////////

Na srečo ulica ni edini odprt prostor v Ljubljani. V Rogu natančneje v Živko skvotcu se bo namreč odvilo predavanje z naslovom: »Na presečišču fizike in filozofije na primeru kvantne mehanike - poskus dojetja nedoumljivega.« Kot pove že naslov, bo tema presečišče filozofije in fizike oziroma medsebojna ignoranca obravnavanih disciplin. Predavatelj, študent fizike Tomo Mezgec, poudarja, da je namen predavanja ravno premislek zahtevnosti in potenciala vključitve modernih dognanj fizike, predvsem kvantne mehanike, v filozofski diskurz. Najprej pa smo ga vprašali, kaj sploh je kvantna mehanika:

//////////////////////////izjava////////////////////////

Premisa predavanja je ignoranca ali morda celo nezmožnost sodobne filozofije pri posluževanju dognanj moderne fizike. Po drugi strani pa tudi intenca fizike oziroma fizikov po absoultnosti, ki je bila v domeni filozofije in v problemih nerefleksiranosti tako prvih kot drugih:

////////////////////////izjava////////////////////////

Predavanje bo torej večplastno. V prvi vrsti razmisliti o možnostih in nezmožnostih kvantne mehanike v odnosih do filozofije, postransko pa da se tudi laično občinstvo seznani s potencialom oziroma bolje rečeno z obstojem kvantne mehanike kot možnost nove metode absolutne razlage sveta. Slutnja, ki pa se je, kot pravi Mezgec, pojavi že pri nekemu filozofu 19.stoletja:

Avtorji: 
Kraj dogajanja: 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentarji

fsf

ups...
v glavnem zanima me ob kateri uri bo blo predavanje?

20.00 baje

*bo predavanje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.