Nacionalizacija mladine

Kulturna ali glasbena novica
30. 3. 2015 - 15.15

Današnje sladko kisle kulturne novice bomo namenili kulturni produkciji v Ljubljani na eni in na stopnjevanju kulturne destrukcije v Kopru na drugi. Pa začnimo teden z dobro novico. V klubu Gromka se bo drevi namreč pričel 7. Ljubljanski mednarodni festival kratkih filmov LISFF. Tridnevni festival sledi festivalski tradiciji v najbolj izvirni obliki. Sledeč prvemu famoznemu predvajanju filmov iz leta 1895 v pariškemu Grand Cafe-u, saj bo več kot 70 filmov predvajanih brez posebnega vrstnega reda ali časovnice.

Organizatorji poudarjajo, da je dogodek klubske narave in je v prvi vrsti posvečen druženju in šele nato motrenju. LISFF je mednarodni festival, ki se je iz Kluba Gromka razširil na več kot polducata evropskih mest. Če vas zanima, kako sploh poteka klubski način predvajana, če je razpored filmov že pripravljen, ali se v slogu didžejev prilagaja vzdušju in predvsem če vas zanimajo kratki eksperimentalni filmi, potem je ta in naslednji trije večeri klub Gromka pravi naslov za vas.

 

Na obali pa se čedalje bolj stopnjuje poseganje Mestne občine Koper v avtonomni sektor mladinske kulture. Popovičev divide et impera se je na primeru MKC očitno izplačal. Na začetku leta ustvarjeni in s strani MOK kultivirani konflikt med dolgoletnim predsednikom društva Markom Brecljem in nekaterimi drugimi člani koprskega mladinskega centra naj bi se zaključil z obljubo župana in mestne občine o nemotenem izvajanju mladinskih dejavnosti v Kopru v zameno za Brecljevo glavo. Popovič jo je zahteval s pretenzijo, da Brecelj pač ni mlad in da prostori niso že dolgo namenjeni mladini, nov mladinski center pa naj bi bil – citiramo: »Ne le namenjen mladini ampak naj bi ga mlaladina tudi vodila in vsebinsko definirala.«

Obljuba o mladinskem vodenju in vsebinskem definiranju pa je očitno sprenevedanje. Minuli četrtek je namreč mestni svet MOK z 17. glasovi za in 12. glasovi proti izgalasoval odlok, s katerim se dejavnost mladinskega kluba seli pod okrilje Javnega zavoda za šport ter po novem mladino, in sicer pod dodatno samostojno oranizacijsko enoto Center mladih Koper. Sprejeti odlok, ki je bil sprejet brez akterjev mladinske scene, tako poleg ustanovitve centra med drugim veleva tudi spremembo osemčlanskega sveta zavoda, saj bo edino mesto predstavnika mladine v svetu delegiral župan.

Z mladinskim aktivistom Tonijem Bračanovim, članom društva KAM, ki je imel podporo mladih kot upravljalec MKC, smo se pogovarjali o posledicah odloka:

*Izjava se nahaja v posnetku

Več o poteku mladinske nacionalizacije v kopru pa je bilo tudi ob sedemnajstih v offsajdu:

http://radiostudent.si/politika/offsajd/o-avtonomnosti-centra-mladih-koper

 

Na letošnjem slovenskem oglaševalskem festivalu SOF je ekipa marketinga Radia Študent požela prvo nagrado v kategoriji Radijski oglas ter prvo nagrado za najboljšo produkcijsko hišo radijski oglasov. Bojda se je ekipi za marketing spričo priznanja tržne elite že dvignil družbeni status, saj niso spali na kateremkoli parkirišču, ampak pred samim hotelom Bernardin. Redakcija za kulturo in humanistične vede čestita uspehu marketinškega oddelka našega bojda na trg slabo pripravljenega radia!

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness