Ponovno rdeči oktober?

Kulturna ali glasbena novica
15. 11. 2017 - 15.10

Danes obeležujemo 100. obletnico smrti Davida Emila Durkheima, enega najvplivnejših intelektualcev sodobnega časa in utemeljitelja sodobne sociologije. Na ta dan se je leta 1917 zgrudil na tla in umrl za posledicami srčne kapi. Vendar pa ta 100-letnica ni edina 100. obletnica. Kot vsi še predobro vemo, letos praznujemo tudi 100. obletnico boljševiške revolucije.

In v duhu še ene v vrsti obeležb revolucije se bo v Trubarjevi hiši literature ob 18. uri zgodilo predavanje Leva Centriha. Predavanje spremlja izid knjige Alexandra Rabinowitcha z naslovom Boljševiki prihajajo na oblast, ki je izšla v prevodu Mojce Dobnikar pri založbi Sophia. Centriha smo vprašali, ali po 100 letih lahko povemo še kaj novega o revoluciji?

Izjava

Če ste morda že siti vsega nostalgičnega spominjanja nekih boljših prejšnjih časov in bi si želeli ogledati nekaj sodobnejšega, lahko jutri vpadete v kavarno Tam Tam na vogalu Miklošičevega parka. Jutri ob 19.30 se bo namreč prav tam odprla prodajna razstava mlade umetnice Maruše Meglič. Razstava bo kot prva svoje vrste potekala pod okriljem nove serije prodajnih razstav mladih umetnikov izven galerijskih prostorov z naslovom HOoST. Govorili smo z umetnico in jo vprašali za pojasnitev svojega umetniškega izraza:

Izjava

Za konec smo ji postavili tudi malce enigmatično vprašanje, zakaj sploh ustvarja?

Izjava

Govorili pa smo tudi z ustanoviteljico HOoSTa [housta] Hano Ostan Ožbolt in jo prosili, da nam pojasni konceptualno zastavitev celotnega projekta:

Izjava

 

Kulturne novičke je pripravil Denis.

 

***Manjši popravek: v posnetku se napačno navedeno, da se bo razstava Maruše Meglič odvila nocj ob 19:30. Razstava se bo namreč odprla jutri, 16. 11. 2017.

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness