10. 3. 2014 – 14.10

RADIO POVEZAVA Z MRTVIMI

Audio file

Leta 1959 je švedski umetnik in filmar Friedrich Jürgenson med snemanjem ptičjega petja posnel več, kot je nameraval. Na posnetku so se znašli nenavadni glasovi, katerih izvor je z znanstveniki in umetniki raziskoval še nadaljnje desetletje. Njihove raziskave so omogočile temelje, na katerih je umetnik postavil delo »Radio povezava z mrtvimi«.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

V duhu Jürgensona in morda tudi z njim postavljajo tokratne kulturne novice življenje na stran. Spuščajo se v temine neživega, ki so zaznamovale petkovi otvoritvi razstav. V Ljubljani je tako na ogled razstava tandema Luciane Ohire in Sergia Bonilhe, ki nosi naslov »Neznano. Hipoteza o imanenci življenja«. Postavljena je v prostorih MoTA Točke, kjer bo na ogled do 23. marca. Razstavljajoči tandem raziskuje področje transkomunikacije, telepatije in psihotronike. S svojim delom postavlja alternativo gotovosti, ki jo vnašamo v naš vsakdan. To dosega skozi različne mehanizme in skulpture, katerih občutljivost na nevidne sile te vizualizira in uteleša. O razstavi smo se pogovarjali z Nejo Tomšič, ki nam je najprej pojasnila, kako umetnika utelešata ali vizualizirata omenjene sile:

*Izjava se nahaja v posnetku

Prav tako smo povprašali po razlogu za fascinacijo z nevidnim oz. mrtvim:

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Nevidne sile so dobile svoj izraz tudi v Mariboru. V prostorih Multimedijskega centra Kibla se je odprla razstava »Figure brez naslova« fotografa Tadeja Vindiša. Fotografije prikazujejo predmete najlona, voska in žice. Ti so potopljeni v temni monokrom vode, ki jih s svetlobnimi učinki in bledenjem linij požira do meje nerazpoznavnosti. S potopom v temine privajajo predmeti na plan raznovrstne učinke, o katerih smo se pogovarjali s kustusom Žigo Dobnikarjem:

*Izjava se nahaja v posnetku

Poleg tega smo vprašali tudi, ali gre s potopitvijo predmetov za nekakšno simbolno smrt objekta.

*Izjava se nahaja v posnetku

 

Za konec še minutka miru za vse nevidno in pokopano. Novice je pripravil Domen Ograjenšek.

Institucije
Kraj dogajanja

Dodaj komentar

Komentiraj

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.