Rastafa-uporniške novice

Kulturna ali glasbena novica
4. 2. 2013 - 14.10

V današnjih kulturnih novicah bo govora predvsem o Bobu Marleyju. Dokumentarec z naslovom Marley, ki skuša celostno predstaviti njegovo življenje, obenem pa vključuje tudi veliko glasbe ter izpostavlja tudi idejne implikacije njegove misli, bo namreč premierno predvajan danes v Kinodvoru ob devetih zvečer. Več o samem filmu nam bo povedala  Aliki Kalagasidu - predstavnica za odnose z javnostjo iz Kinodvora.

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Pri fenomenu Boba Marleyja se vseskozi prepletata dve plati, plat Marleyja kot človeka in plat Marleyja kot reggae »legende ali mitičnega lika«. Predvsem o tej drugi ravni in o idejnem in političnem potencialu Marleyjeve misli smo se pogovarjali z Marušo Bertoncelj, nekdanjo soustvarjalko reggae oddaje Sensi smile na našem radiu:

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Svoje mnenje o vlogi in pomenu fenomena Marley je z nami delil tudi anonimni poznavalec Marleyjeve glasbe in misli: 

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Od Marleyja se bomo oddaljili še k današnjemu aktualnemu kulturno-političnem dogajanju, ki prav tako želi na nek, sicer najbrž nekoliko drugačen način spremeniti svet na bolje. V Moderni galeriji se danes ob 17ih začne posvet v organizaciji Nacionalnega sveta za kulturo, na katerem bodo govorci filozofa Alenka Zupančič in Mladen Dolar ter sociolog Primož Krašovec razmišljali o konceptu družbene preobrazbe. O poteku tega posveta bomo na Radiu Študent bolj obširno poročali v prihodnjih dneh.

Prav tako ob 17ih pa se na Fakulteti za družbene vede prične  1. skupščina za vstajniško vladanje. V najavnem tekstu za skupščino, iz katerega je mogoče razbrati tudi njene predpostavke in namen, je zapisano: »Prepričani smo, da volitve oziroma zgolj volitve ne morejo prinesti želenih sprememb. Nadzor nad skupnim bogastvom si moramo zagotoviti v neprekinjenem procesu ljudskega vladanja od spodaj, z demokratizacijo vseh sfer družbenega življenja, s krepitvijo naših moči in njihovim sestavljanjem, v enotnosti različnih - Z VSTAJNIŠKIM VLADANJEM.«

Najbrž bi se s tovrstnimi idejami strinjal tudi Bob Marley, zato se v zaključku k njemu še enkrat vračamo:

IZJAVA SE NAHAJA V CELOTNEM POSNETKU ODDAJE

Kulturno-rastafarijanske novice je pripravil Jernej Kaluža

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness