Shiva Nazar Ahari

Okrogla miza, intervju ali pogovor
shiva
24. 8. 2023 - 17.00

Iranski parlament je pred manj kot dvema tednoma potrdil zakon za spodbujanje kulture in čistosti hidžaba. Konservativna večina je zakon poslala v dokončno potrditev svetu varuhov ustavnega reda islamske republike. Pred dvema dnevoma svet zakonu še ni prikimal. Če oziroma ko bodo šiitski kleriki to storili, ga bodo oblasti lahko začasno uporabljale v obdobju od treh do petih let. Po tem obdobju bo lahko parlament zakon naredil za trajnega.

V Iranu protesti zaradi smrti Mashe Amini v priporu moralne policije
 / 27. 9. 2022

Novi zakon je odziv na proteste po Iranu, ki so sledili smrti Mahse Amini v priporu moralne policije pred slabim letom dni. V znak protesta so si ženske z glav snemale pokrivala. Po zakonu uvajajo nove kazni za ženske, ki so v javnosti ali na družbenih omrežjih brez naglavne rute, kažejo telesno goloto in nosijo tanka ali oprijeta oblačila. Med predvidenimi kaznimi je zaseg avtomobila, prepoved vožnje, okrnitev plače, izguba službe in prepoved uporabe bančnih storitev. Tista, ki krši zakonodajo o zakrivanju na sistemski ravni ali v sodelovanju s tujimi obveščevalnimi službami, je lahko kaznovana z do petimi leti zapora.

O islamski vladavini nad ženskimi telesi v Iranu v današnjem APR intervjuju govorimo s Shivo Nazar Ahari. Leta 2006 je bila Shiva soustanoviteljica Odbora poročevalcev o človekovih pravicah, ki so ga ustanovile iranske študentke in študentje. Od leta 2009, po volitvah, na katerih si je drugi mandat zagotovil trdi konservativec Mahmud Ahmadinedžad, iranske oblasti člane odbora preganjajo. Poročali in sodelovali so na protestih, ki so zmago Ahmadinedžada razglašali za lažno. Shiva Nazar Ahari je bila kot govorka odbora med osmimi člani, ki jih je policija po protestih aretirala.

 

Vir fotografije: twitter/X

Aktualno-politične oznake: 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness