OFF šrilanških tamilcev

Aktualno-politična novica
29. 3. 2013 - 14.00
 / OFF

 

Varnostni svet Združenih narodov je soglasno odobril povečanje pooblastil mirovni misiji na vzhodu Demokratične republike Kongo. Brigada z 2.500 vojaki, ki prihajajo predvsem iz Tanzanije, Južnoafriške republike in Mozambika, tako prvič v zgodovini mirovnih misij ne bo omejena le na branjenje pred napadi, pač pa jim bo omogočena tudi ofenziva proti uporniški skupini M23. Uporniki, ki želijo pridobiti nadzor nad z rudninami bogatimi območji, so večinoma dezerterji iz vojske Konga, ki pripadajo manjšinski etnični skupini Tutsijev. Odkar se je pred slabim letom začel njihov oborožen upor, je domove zapustilo že pol milijona ljudi.

 

Francija začenja postopen umik svojih vojakov z bojišč v Maliju. Po besedah francoskega predsednika Francoisa Hollanda je namreč večina ciljev, ki si jih je Francija zastavila ob začetku intervencije, izpolnjena. Francoska vojska je ob Izjava se nahaja v posnetku oddaje. ponovno zavzela večja mesta v severnem Maliju, ki so bila pod nadzorom islamistov, vendar pa se manjši spopadi na severu države nadaljujejo, prav tako pa imajo uporniki še vedno v ujetništvu šest francoskih talcev. Kljub napovedanemu umiku bo ob koncu leta v Maliju ostalo 1.000 od trenutnih 4.000 francoskih vojakov, ki bodo s svojimi kolegi iz zahodnoafriških držav tvorili mirovno misijo, za odobritev katere je Francija že zaprosila Varnostni svet Združenih narodov.

 

Čilski študenti so se v prestolnici Santiago zbrali na prvem protestu letos. Več kot 25.000 študentov in dijakov je v duhu protestov, ki v Čilu z veliko intenzivnostjo potekajo že dve leti, zahtevalo kvalitetno in brezplačno javno šolstvo. Protesti so se sicer sprevrgli v nasilno obračunavanje med študenti in policisti, potem ko so slednji spremenili dogovorjeno traso sprevoda protestnikov. To je razjezilo študente, ki so svoj bes izrazili z molotovkami, na kar je policija odgovorila s solzivcem in vodnimi topovi. Kljub vsemu se čilski študenti ne dajo, saj je naslednji protest napovedan že čez dva tedna.

 

Pier Luigi Bersani, vodja italijanske Demokratske stranke, je priznal, da njegovo delo v preteklih dneh ni obrodilo sadov in da mu ni uspelo sestaviti nove vlade. Sodelovanje z zmagovalci februarskih parlamentarnih volitev so namreč zavrnili v gibanju Petih zvezdic na čelu s komikom Beppejem Grillom, Bersani pa ne želi sodelovati z bivšim premierom Silviom Berlusconijem. Ker na zadnjih volitvah nobena od strank ni dobila večine, oblikovanje koalicije pa se zdi malo verjetno, bo v naslednjih dneh italijanski predsednik Giorgio Napolitano zopet opravil pogovore z voditelji strank in se odločil za naslednje korake. Najbolj verjetno se zaenkrat zdi, da bo oblikovanje vlade zopet zaupano tehničnemu mandatarju.

 

Bivšemu pripadniku ameriške vojske Ericu Harrounu grozi dosmrtna ječa. Obtožen je namreč uporabe orožja za množično uničevanje izven Združenih držav Amerike, do česar naj bi prišlo, ko se je v Siriji boril na strani upornikov proti vladi Bašarja al Asada. Kot pripadnik skupine Jakhbat al-Nusra, ki jo ameriška administracija smatra za teroristično skupino in podružnico Al-Kaide v Iraku, je namreč proti vladnim silam uporabljal propelerske granate, ki so klasificirane kot orožje za množično uničevanje, katerih uporaba je za ameriške državljane kazniva kjerkoli po svetu. Harroun svoje sodelovanje z uporniki priznava, vendar pa razlogi za boj na njihovi strani niso jasni.

 

Šrilanška policija je poostrila nadzor v predmestju prestolnice Kolombo, po tem, ko je bilo v zadnjem napadu budističnih menihov in njihovih podpornikov na skladišče v lasti muslimanov ranjenih več ljudi. Zadnje tedne Šri Lanko pretresa nasilje in vandalstvo nad trgovinami v lasti muslimanske manjšine, saj skupine budističnih menihov s podporniki nasprotujejo njihovemu načinu življenja, označevanju halal hrane in podobno. Zgodovina odnosov med budisti in muslimani na tem otoku je tudi sicer zelo krvava, saj je bila muslimanska manjšina Tamilcev do leta 2009 v civilni vojni s Singalci, ki pripadajo budistični veri. Tamilci pravijo, da se genocidna politika vlade v Kolombu nadaljuje. Pred nekaj dnevi so tako pripadniki Tamilske manjšine pregnali vladno ekipo, ki je prišla na ogled področja, ki ga nameravajo poseliti s singalskimi družinami. Vlada bo namreč poskušala pretrgati ozemeljsko povezanost področij, kjer živijo Tamilci, s tem, da bo Tamilce prisilila k odselitvi, preimenovala območje, naselila Singalce in tako etnično očistila področje. Tamilci tudi s fizičnim preganjanjem vladnih delegacij temu nasprotujejo, vendar pa se zdi, da se vlada svojim načrtom ni pripravljena odpovedati.

 

Državljanska lista je, potem ko je bil njihov minister za infrastrukturo in prostor Igor Maher zaradi črne gradnje prisiljen odstopiti, predlagala novega kandidata za po petih dneh izpraznjeno ministrsko mesto. Novi minister bo najverjetneje postal Samo Omerzel, sicer direktor hrvaškega podjetja Eol grupa, ki se ukvarja z energetiko.

 

Ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti je danes predstavilo študijo Ocene učinkov izvajanja nove socialne zakonodaje, ki jo je izvedel Inštitut RS za socialno varstvo. Svoje komentarje k izsledkom študije je podala tudi Zveza svobodnih sindikatov Slovenije, ki je že ob sprejemanju zakonodaje ob boku s Fakulteto za socialno delo opozarjala na škodljive posledice nove zakonodaje. O izsledkih študije smo govorili z Goranom Lukičem, izvršnim sekretarjem Zveze svobodnih sindikatov.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Lukiča smo vprašali tudi, kaj so tiste glavne negativne posledice, ki jih je prinesla socialna zakonodaja.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

Za konec smo Lukiča vprašali še, kaj si obeta od napovedi nove ekipe na Ministrstvu za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti in njihove napovedi o spremembah škodljive zakonodaje.

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness