Zbudi me z Zlato Tifanijo

Kulturna ali glasbena novica
3. 5. 2024 - 13.15

O škandalih, presenečenjih in bobi palčkah na Zlatih Tifanijah 2023
 / 26. 4. 2023
Leto je okrog in na praznik vseh zelenih užitkov so na svoj račun zopet prišle ljubiteljice pompa in zlatih možicev. Pred slabima dvema tednoma so se v ljubljanski Galeriji Škuc zbrale vse, ki na lokalni kvir sceni kaj pomenijo in veljajo, da so v nestrpnem pričakovanju ugotovile, komu so bile namenjene zvezde zlatih tifanij. Zlate možice je Akademija Tiffany letos podelila že desetič; kot se za jubilej spodobi, pa tudi na letošnji podelitvi ni manjkalo blišča, drame in tračev. A še preden se posvetimo vsem, ki jih je letošnja podelitev osrečila ali razžalostila, se bomo spomnile lanskih zlatih tifanij.

Zlate tifanije 2023

Nitke in kitke so se vlekle tudi letos, laks je potoval še dlje kot lani, manjkalo ni niti kač klopotač. Podelitev zlatih tifanij ne bi bila prava, če je nominiranke in nominiranci ne bi začinili z opravami, zaradi katerih smo dvigovale obrvi in se ozirale nazaj. Prisluhnimo, koga je na rdeči preprogi ulovila naša radijska dopisnica, Črta Rokavička

Črta Rokavička iz rdeče preproge

Lokalna kvir klientela je bila po pričakovanjih odeta v marsikaj, kar je odpiralo usta. Po nekaj kozarcih žlahtnih mehurčkov in že tradicionalnih slanih palčkah pa je zbrane nagovoril ustanovni član Akademije Tiffany, Duki. 

Duki

Zlate Tifanije
 / 20. 4. 2023
Kibernetski oddelek Akademije Tiffany je letos poskrbel, da je bilo kuhne čim manj, saj smo lahko s svojimi brezžičnimi napravicami glasovale le enkrat. Rezultate glasovanja pa je kvir klienteli sporočala tajnica lezbične mafije in naša radijska sodelavka, Urška Sterle.

Kot prve je z zlato tifanijo ovenčala članice Hišnega laboratorija oziroma House Laboratory, ki so nagrado prejele za prodor leta. Laborantke so sicer večino lanskega leta delovale pod imenom House of Tailors, a so se po razhodu z najkontroverznejšim beograjskim izvozom, Georgino Tailor, preimenovale in z novo podobo prodrle do zlatega možica.

Prodor leta

Poletni šansonjerski debi
 / 13. 6. 2023
Med nominirankami za zlato muzo ali – politično nekorektno – zlato taško sta se po volji ljudstva poleg zmagovalke med drugimi znašli stara znanka Radia Študent, Enja Zobarič, in nekdanja gostja Afterpartyja na naših valovih, Liza Končar. Nagrada pa je naposled že drugo leto zapored romala na Ptuj.

Zlata muza (ex zlata taška)

Zlato tifanijo za kelnarico leta je domov odnesla Ana Vukšinič iz Pritličja, možica za najbolj vroč ritem na plesišču pa je hudi konkurenci, v kateri sta bili na stavnicah vroče favorizirani msn gf in Anemagenta, odneslo Ptujsko dekle. 

DJ-ka leta

»Ne poznaš je, hodi na drugo šolo«
 / 19. 5. 2023
Vsem tistim, ki niti slutite ne, kdo Ptujsko dekle dejansko je, naj z besedami zlate muze Trafike Čik Kunt prišepnemo, da je to v bistvu Kitka Dinamitka, ampak ni dovolj plačana, da bi rolala v dragu. Ptujsko dekle si je zlato tifanijo za DJ-ko leta prislužilo tudi z dinamičnimi ritmi, ki jih je vrtelo tudi na najboljšem žuru leta, in sicer za pusta v Klubu Tiffany. Tifanija za vztrajnost na plesišču pa je že drugo leto romala k najbolj sočni Vulvi daleč naokrog. Vero, ki je drugo zlato tifanijo kasneje dobila tudi v kategoriji tračarice leta, smo takole ujeli, tik preden je dobila nagrado:

Žurerka leta

Fotograf in kritična infrastruktura ljubljanske kvirovske skupnosti
 / 18. 8. 2023
Dobitnici zlatih tifanij za žurerko, tračarico in naj DJ-ko Vera Vulva in Kitka Dinamitka sta morali takoj dokazati svoje sposobnosti, zato sta klientelo blagoslovili z žnablanjem na Mali terasi, Črta Rokavička pa je medtem pri nebinarnem modelu Graysonu ter Fijačkovi in Županovi, ki sta bili nominirani kar trikrat, preverila vzdušje.

Grayson, Fijačkova in Županova

Zlato tifanijo za ambasadorko leta je domov odnesla pred nekaj trenutki slišana Graysonova, ki se v tem trenutku verjetno že pripravlja na ponedeljkovo Met Galo. Fijačkova pa je le nekaj minut kasneje nagrado izgubila še v kategoriji fleur de Tiffany, v kateri so bile nominirane tiste, ki najbolje brišejo meje med spoli. Namesto nje se je v anale zapisala najbolj radodarna članica mariborske Hiše Vulva, ki pa se na podelitvi ni prikazala.

Fleur de Tiffany

Karmen Daš, ki smo jo lahko še do nedavnega v oddaji Prvič gledali na javni televiziji, bo 22. junija v Gali hali branila krono s tekmovanja Clash of the queens, ki si jo je novembra v finalnem dvoboju priborila proti Mentaliki. Slednja, sicer ustanoviteljica Dragoslavie, ki jo bomo čez dva tedna lahko v živo videli v Skopju, pa je dobitnica zlate tifanije v kategoriji drama queen. Mentalika je v tej kategoriji denimo premagala poslanca Gibanja Svoboda, Aleksandra Prosena Kralja, ki je slovenski parlament pretresel z izjavo o kozmičnem dežju, na podelitvi pa je takole nagovorila kvir klientelo:

Drama queen

Mentalika je bila sicer posredno nominirana tudi v kategoriji škandal leta, a je Akademija Tiffany tako imenovani škandal Tangogate z glasovnic umaknila na željo Georgine Tailor. Ta je Tangogate skuhala, ko je jeseni po podobnem principu nastopila na identično pesem kot Mentalika na tekmovanju Majska kraljica leta 2022. Nato pa sta si v lasulje skočili še na družbenih omrežjih. Mentalika od takrat po navedbah Pomaranče DeVite v Tifli najraje vrti komad z naslovom Rdečo obleko sem prva nosila, takole pa je z Glupo Pupo Kunt komentirala umik nominacije za škandal leta. 

Tangogate

Zlate tifanije za škandal leta ni dobila niti primorska princesa Rita Vanilla, ki so jo morali zaposleni v Klubu Tiffany odnesti iz toaletnih prostorov zaradi občevanja. Škandalozno pa po mnenju kvir klientele ni bilo niti pisanje Sestre Marlenne o amerikaniziranih dragicah, je pa Marlenna v naposled nagrajenem škandalu sodelovala kar s svojim naročjem, v katerega je v Hraniteljevi obleki na premieri svoje predstave Iznenada Salome z odra padla Salome. Na odru podelitve zlatih tifanij pa je zbrane nato nagovorila predsednica Akademije Tiffany, Jernej Škof, ki je zlato tifanijo za posebne zasluge za skupnost podelila vsem, ki so v zadnjih 40 letih z izpostavljanjem v javnem prostoru poskrbeli, da je naša kultura danes javna in ponosna. Prisluhnimo!

Jernej Škof

Nemara najbolj izpostavljeni kritičnemu očesu Radia Študent pa so bili v zadnjem letu nominiranci in nominiranke v kategoriji umetniški dosežek, ki jo je z nastopom na podelitvi začinila Anđa Rupić. Od dveh odrskih uprizoritev Angelov v Ameriki do Trgetanj Pina Pograjca, nove kompozicije Nine Dragičević in užitkov tete Županove. A drugo zlato tifanijo, tokrat za umetniški dosežek, je domov odnesla …

Umetniški dosežek

Vsaka scena seveda potrebuje tudi svoje vplivnice z bolj ali manj omejenim dosegom. Nekatere, med njimi gaygaser dinoxdino, segajo vse do Moskve ali Bangladeša, druge, denimo Katka Bogataj, pa morajo, po tem ko kaj preveč delijo, svoj doseg prostovoljno omejiti. A nobena od naštetih ni bila kos lanski dobitnici zlate tifanije za vplivnico, Jenni Dick.

Vplivnica leta

Proti koncu podelitve smo lahko zaznali, da imajo dobitnice zlatih tifanij stabilno volilno bazo in kontinuiteto. Pedri so imeli že drugo leto zapored najraje Trafiko, žurerka je zopet postala Vera Vulva, vplivnica drugič Jenna Dick, dogodek leta pa zopet …

Dogodek leta

Zadnjo zlato tifanijo za LGBT+ osebnost leta je, kot se spodobi, podeljevala lanska dobitnica najbolj prestižnega zlatega možica, Lia Bordon.

LGBT+ osebnost leta

Sprehod skozi kronologijo in topografijo izginulih prostorov kvir scene v Ljubljani
 / 13. 12. 2023
Med poraženkami kategorije, v kateri je Salome pobrala tretjo zlato tifanijo letos, sta bili tudi naša radijska sodelavka, Metod Gospod Magdalenca Zupan, in nekdanja lezbomanična sodelavka, podpredsednica državnega zbora ter nosilka liste Levice na prihajajočih evropskih volitvah, Nataša Sukič, ki s podelitve nista odšli preveč razočarani.

Metod Gospod Magdalenca Zupan in Nataša Sukič

Z letošnje podelitve zlatih tifanij kljub nekaterim dolgim nosovom in povešenim kitam praktično nihče ni odšel slabe volje, saj so vse nominiranke in plusenke vedele, da jih čaka nepozaben afterparty v Tifli. Preden so zažurale, pa so takole delile vtise o najprestižnejši podelitvi nagrad daleč naokoli.

Odzivi

»Ali pa se zgolj bojite zoperstaviti liberalizmu?«
 / 20. 6. 2023
Kače bodo na prireditvi Zlate tifanije nemara klopotale tudi prihodnje leto, takrat pa se bo poleg Gospoda Magdalence za zlatega možica morda potegovala še kakšna članica kolektiva Pokvirje, ki bo junija zopet kviril valove Radia Študent. Vsem tistim sodelavcem, ki ste nam v preteklosti očitali, da pokvirjene vsebine nezaslišano pripravljamo tudi izven meseca ponosa, pa poklanjamo Born this way v izvedbi Crystal Queer Choir. Kača klopotača sound!

Born this way v izvedbi Crystal Queer Choir

Se vidimo Pokvirja, bacci bacci!

 

Avtor fotografij v kolažu: Simao Bessa

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness