Ulična kritika, delavnica gledališke kritike

Ulična kritika, delavnica gledališke kritike

SKOK V ULIČNO KRITIKO

Začetna delavnica kritiškega pisanja o sodobnih uprizoritvenih umetnostih ob festivalu Mladi levi 2022

V Ljubljani med 19. in 27. avgustom.
Mentorji: Samo Oleami, Metod Zupan, Katarina Bogataj in Zala Julija Kavčič

Prijave so podaljšane do 8. avgusta!

Delavnica je namenjena mladim od 18. do 30. leta, ki se radi preizkusili v kritiškem razmišljanju in pisanju o sodobnih uprizoritvenih praksah, imenovanih tudi “postdramsko” ali “snovalno gledališče”. V prijetnem vzdušju mednarodnega festivala Mladi levi si bomo skupaj ogledali festivalske predstave in imeli ob njih pogovore, ki jih bo vodil kritik Samo Oleami. Pisci bodo z vrstniško uredniško ekipo - Katarino Bogataj, Zalo Julijo Kavčič in Metodom Zupanom - sproti pisali kratke kritiške zapise do 3000 znakov, ki bodo že med festivalom objavljeni na spletni kritiški platformi Kriterij  (ta bo z letošnjim festivalom Mladi levi prerasla v vsebinsko razširjeno spletno platformo APLAVZ). Po en prispevek na dan bo tudi izbran za izvedbo v etru Radia Študent. Delavnica vključuje še pogovor s kuratorsko ekipo letošnje edicije festivala Mladi levi ter piknik 24. avgusta.

Delavnica je brezplačna.

Minimalna starost - končana srednja šola v šolskem letu 2021/22
Uvodno srečanje bo med 16. in 18. avgustom (datum sporočimo naknadno)
Festival poteka med 19. in 27. avgustom.

PRIJAVE na samo.oleami@gmail.com do 20. julija 2022. Prijave so podaljšane do 8. avgusta!

Ulična kritika je celoletni modularni program kritiške delavnice na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti, ki poteka pod okriljem Gledališča Ana Monro in je sofinanciran s strani Mestne občine Ljubljana. Partner celotnega projekta je Radio Študent.
Modul Skok v ulično kritiko nastaja v sodelovanju z zavodom Bunker - festivalom Mladi levi.

ULIČNA KRITIKA 

je celoletni modularni program kritiške delavnice na področju sodobnih uprizoritvenih umetnosti – delavničarji se lahko udeležijo enega ali več modulov. Skozi leto bomo skupno vpogledovali v prakse sodobnega plesa, uličnega in improvizacijskega gledališča ter druge prakse t. i. snovalnega oz. postdramskega gledališča. Poudarek bo na praktičnih aspektih kritištva, ki bodo obsegali skupne oglede festivalov, notranje diskusije, pogovore z umetniki, bralna srečanja, gledanja videov in dve performativni delavnici. Delavničarji bodo svoje vtise s festivalov strnili v rednih pogovornih oddajah na Radiu Študent. Nekateri moduli bodo posvečeni poglobljenemu delu na kritiških tekstih – ti bodo objavljeni na Radiu Študent in honorirani. Mentor delavnice je Samo Oleami. 

Ostali načrtovani cikli v 2022

 

randomness