Propalestinska zasedba univerz

Oddaja
3. 5. 2024 - 17.00

palestina
Nočni program o genocidu v Gazi
 / 23. 11. 2023

V tokratnem Kultivatorju smo se posvetili študentskim protestom v podporo Palestini, ki potekajo v Združenih državah Amerike. V sredini aprila so se študentje univerze Columbia v New Yorku odločili za zaostritev protestov in v znak nasprotovanja genocidu, ki ga Izrael izvaja v Gazi, Združene države pa ga podpirajo in financirajo, začeli z zasedbo kampusa univerze. Večji protesti in zasedbe kampusov so se hitro razširili v druge zvezne države in na druge univerze. Študentje so se organizirali na univerzi Yale, Univerzi v New Yorku, Emerson Collegu, Inštitutu za tehnologijo Massachusetts, krajše MIT, Univerzi v Teksasu, Kalifornijski univerzi in mnogih drugih - skupno na 80 kampusih po državi.

Obleganje okupirane Gaze in kontekst Hamasove operacije
 / 13. 10. 2023

Študentje, ki so se jim pridružili tudi nekateri profesorji, zahtevajo, da univerze prekinejo finančne vezi z Izraelom in podjetji, ki profitirajo na račun apartheida in genocida, ki ga Izrael izvaja nad Palestinci. Zahtevajo tudi prekinitev akademskega sodelovanja, ki vključuje izvajanje študij, katerih dognanja so namenjena izboljšanju izraelske vojske in študentskim izmenjavam z Izraelom. Množičnim protestom nasprotujejo mnogi politiki, vodstva univerz in seveda ameriški predsednik Joe Biden, ki je proteste, v sicer nekoliko dvoumni frazi, označil za antisemitske. Na njihovi strani je kakopak tudi policija, ki je mnoge študentske proteste nasilno razgnala, uničila taborišča na kampusih ter protestnike aretirala in pretepla. 

Z ameriškim publicistom Davidom Griscomom smo spregovorili o tem, kako se ameriški študentje organizirajo, zgodovini zasedbe univerz v ZDA in zakaj je prav genocid, ki ga Izrael izvaja v Gazi, spodbudil tako mobilizacijo študentov.

Foto: Wikipedia, SWinxy, All creative Commons

 

 

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness