Češke literarne dobrote

Kulturna ali glasbena novica
6. 10. 2021 - 15.10

V ponedeljek je na Oddelku za slavistiko Filozofske fakultete o češkem literarnem svetu predavala pisateljica Radka Denemarková. Na obisku v Ljubljani bi se ji danes moral pridružiti poljski kolega Hubert Klimko-Dobrzaniecki, a so mu obisk preprečile aktualne koronske omejitve gibanja. Jutri se bo Denemarková širši javnosti predstavila še z literarnim večerom v Narodni galeriji.

Po tem, ko je doktorirala iz semiotike in se zaposlila na Inštitutu za češko literaturo pri Češki akademiji znanosti, se je Denemarková uveljavila kot dramaturginja v praškem gledališču Divadlo Na zábradlí. Njen prvi prodor v svet pisane besede predstavlja tudi v slovenščino prevedeni roman Denar od Hitlerja, ki je pisateljici prinesel nagrado magnesia litera. Roman sledi šestnajstletnemu dekletu judovskega porekla, Giti Lauchsmannovi, ki se ob vrnitvi v rodno mesto Puklice sooči s pomorom svoje družine in nenavadnim paradoksom: njena družina je pred vojno govorila nemško in pripadala bogatemu razredu posestnikov, zdaj pa so Giti sokrajani odrekli pravico do lastnine in celo življenja. Denemarková se tako v prvi vrsti ukvarja z odnosi med starši in otroki, popisom totalitarizmov 20. stoletja, pa tudi s feminističnimi temami. Več o njenem opusu pove Iztok Osojnik, moderator jutrišnjega pogovora v Narodni galeriji. 

Izjava

V ponedeljkovem predavanju in pogovoru na Oddelku za bohemistiko je Denemarková predstavila pomembne mejnike v češki literaturi 20. stoletja. Podrobnosti predavanja predstavi Osojnik in ga poveže s pisateljičinim širšim opusom.

Izjava

Za konec Osojnik napove še jutrišnji literarni večer.

Izjava

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.