Od igranja namiznih iger do igranja z javnim prostorom

Kulturna ali glasbena novica
21. 9. 2016 - 15.10

O Festivalu slovenskega filma, ki se je končal v nedeljo, smo nekaj lahko slišali že v ponedeljkovi Temni zvezdi na Radiu Študent. In če so letošnjo bero filmov ocenili za dobro, se nam morda v prihodnosti obeta še kaj boljšega. Ministra Antona Peršaka so namreč na otvoritveni slovesnosti 19. FSF-ja večkrat pozvali k finančni injekciji za slovenski film. Tudi Badjurov nagrajenec Dušan Milavec ga je direktno nagovoril in omenil životarjenje slovenskih filmarjev. Minister za kulturo Peršak, ki je imel na otvoritveni slovesnosti govor zadnji, je med navrženimi floskulami obljubil tudi večanje proračuna. Ali je šlo zgolj za izhajanje iz nerodne situacije očitne nezaželenosti, opažene prek tihega aplavza, ali resnično trditev, bomo lahko videli kaj kmalu. Nekajsekundni tišini je namreč najprej sledilo opravičilo, da minister za stanje ni kriv le sam, in tudi, da povečanje zagotovo ne bo takšno, kot bi si ga želeli. Produkte te nizkoproračunske kulturniške veje, ki so postali zmagovalci festivala, pa lahko danes zvečer ujamete v Slovenski kinoteki. Med njimi bo tudi prejemnik vesne za najboljšo moško vlogo, montažo in najboljši celovečerec - mokumentarec Houston, imamo problem, ki je postal tudi slovenski nominiranec za oskarja.

 

***

Medtem ko je situacija v Tovarni Rog zaradi nerazumevanja in neposlušnosti glede različnih uporab javnih prostorov še vedno negotova, so v nekaterih evropskih državah začeli s povsem drugačnim pristopom do njih. V okviru projekta Evropske unije Compass – COMPetences for Agencies for Sustainable Site conversion so na Hrvaškem začeli z on-line tečajem v sodelovanju z Bolgarijo, Italijo, Romunijo in Nemčijo. Brezplačni spletni tečaj se ukvarja s spremembo namembnosti in obnovo zapuščenih ali neizkoriščenih javnih prostorov, s poudarkom na sodelovanju meščanov, ekološki sanaciji, družbeni odgovornosti, angažiranosti in podobnem. Namen brezplačnega tečaja je torej ustvarjanje odgovorne družbe na evropski ravni. Tečaj zajema osemdeset ur aktivnosti e-učenja od 24. septembra do 18. decembra in terensko vadbo od novembra do januarja, ki se bo odvila v Zagrebu na osnovi osmih zastavljenih modulov. S tečajem želijo vzpostaviti tudi mrežo javnih in privatnih zainteresiranih oseb in ponuditi prostor za dialog razvoja ideje, obnove in sprememb namena.

 

***

Če ob omenjanju Hrvaške mislite na počitnice, ki jih niste imeli, jih lahko ob 17-ih poustvarite v Trubarjevi hiši literature. Tam se bo namreč odvilo srečanje Lingoholikov, kjer se bo družilo in v tujih jezikih pogovarjalo o raznolikih temah.

 

***

V Poligonu na Tobačni pa se bo danes odvil tudi večer igroholikov oziroma ljubiteljev igranja namiznih iger, ki bo že 27. po vrsti. Vse se je začelo pred kakšnimi petimi leti, ko se je deset navdušencev začelo dobivati ob igranju iger, dve leti kasneje pa so ustanovili tudi društvo Igrolog. Večeri so brezplačni in namenjeni vsem, na njih pa se ukvarjajo z vsemi žanri namiznih iger, od otroških, iger za zabavo, družinskih iger, iger za večje družbe do kompleksnih ter vojnih iger in tako dalje. Trenutno se večerov udeležujejo predvsem posamezniki med 20. in 40. letom, kakšen pa je sicer obisk, nam je povedal Žiga Oset, član društva Igrolog:

Izjava se nahaja v posnetku oddaje.

Za podrobnejše informacije o namiznih igrah pa lahko Žigi in Juretu od danes dalje prisluhnete tudi na spletnem podcastu na naslovu napotezi.si.

 

***

Drugačen način abstraktnega mišljenja pa boste lahko od danes naprej razvijali tudi na konferenci Repetition/s, filozofija in performans, začenši danes ob 19:30 v Muzeju sodobne umetnosti, kjer bodo Zupančič, Turšič in Živadinov izvedli informans.

 

***

V Projektni sobi SCCA za ovinkom, pa bo Boštjan Čadež – Fšk ob 20-ih raziskal možnosti intervencije v prostor, tokrat ne klubski. Osredotočil se bo zlasti na pomenski in vizualni poudarek v prostoru knjižnice in avdiovizualnega arhiva Postaje DIVA. Ogled vam bo odprl nove možnosti videnja stene s knjižnimi policami.

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.