Rezi v kapitalizmu

Kulturna ali glasbena novica
3. 10. 2012 - 14.10

Kulturne novice začenjamo z zadnjimi odzivi nevladnikov, ki jim je Ministrstvo za izobraževanje, znanost, kulturo in šport, na podlagi rebalansa proračuna za leto 2012, ustavilo razpis za izbor kulturnih projektov na področju uprizoritvene umetnosti. Ta rez bo imel za širšo uprizoritveno sceno kratkoročne in dolgoročne negativne posledice. Predvideva se, da številni projekti ne bodo izvedeni ali pa bodo bistveno okrnjeni. Nestrokovna in nepravična odločitev ministrstva pa bo umetnike še najprej glede financiranja njihovega ustvarjanja več mesecev puščala v negotovosti.

V Asociaciji, društvu nevladnih organizacij in samostojnih ustvarjalcev na področju kulture in umetnosti, so v stališču do ustavitve razpisa med drugim zapisali, da je nevladni sektor v kulturi in umetnosti vedno eden prvih, ki trpi za posledicami proračunskih rezov, kljub temeljni razvojni vlogi, ki jo nosi, in kljub temu, da "zagotovo ni tisti, ki bi neracionalno trošil državna sredstva." Več nam je povedal direktor društva Asociacija Andrej Srakar.

///Izjava je v posnetku celotne oddaje.///

Delavsko-punkerska univerza v sodelovanju z založbo Sophia in Slovenskim sociološkim društvom ob 17. uri v Trubarjevo hišo literature vabi na pogovor ob izidu knjige Čisti kapitalizem, kritičnega ekonomista in enega redkih živečih marksistov Michela Hussona. Pogovor bo vodil Rok Kogej, odgovorni urednik založbe Sophia,  pridružili pa se mu bodo dr. Rastko Močnik in člana programskega odbora Delavsko-punkerske univerze, Anej Korsika in Primož Krašovec. V naslovu te knjige je zgoščena bistvena teza, da sodobni kapitalizem teži k čistemu delovanju in postopoma odmetava vse togosti, ki bi ga lahko regulirale ali omejevale. Več nam je povedal koordinator 16. letnika Delavsko-punkerske univerze Luka Mesec.

///Izjava je v posnetku celotne oddaje.///

O uporu nevladnikov in čistem kapitalizmu se je informirala Sabrina.
 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness