BritOFF unsko-sanskega žepa

Aktualno-politična novica
30. 3. 2020 - 10.05
 / BritOFF

10.05

Vlada Unsko-sanskega kantona je odredila preselitev približno 2000 migrantov v novi kamp v vasi Lipa. Odločitev kantonalna vlada in župan Bihaća Šuhret Fazlić utemeljujeta z zdravstvenimi razmerami. Primarni cilj je zaščita zdravstveno-epidemiološke situacije v mestu, a tudi bolj humana namestitev migrantov, je povedal Fazlić. V nastajajoči kamp naj bi namreč naselili migrante, ki so primorani živeti po zapuščenih stavbah in ulicah Bihaća. 

Od Bihaća je Lipa oddaljena okoli 25 kilometrov proti jugovzhodu. Lokacijo so lokalne oblasti med drugim izbrale ravno zaradi njene odročnosti od večjih naselij. Migrantom so lokalne oblasti že prepovedale gibanje izven območij uradnih kampov, kamp v Lipi pa naj bi nadzorovali celo policisti. Lipo se je omenjalo kot eno možnih lokacij za premestitev migrantov iz kampa Vučjak konec lanskega leta. Ko so zapirali Vučjak, ki je bil zgrajen na smetišču, so za kamp v Lipi predvidevali postavitev zabojnikov s sobami. Namesto tega v Lipi postavljajo šotore, torej še en »začasen« kamp. Tako ni jasno niti, ali bodo imeli v »začasnem« taborišču dostop do redne zdravstvene oskrbe. 

Vlada Bosne in Hercegovine je sicer zaradi koronapanike razglasila stanje naravne ali druge nesreče. V Bihaću so po naročilih vlade bari in gostilne zaprte. Migranti, ki niso nameščeni v uradnih kampih, hrano še toliko težje dobijo, ker jih naganjajo proč od trgovin, ki so odprte. Poleg tega, da sploh nimajo več dovoljenja biti na ulicah, je prepovedano tudi kakršnokoli nudenje prevoza migrantom. Uradno. Z izgovorom zaščite pred virusom.

8.05

Danes bo predsednik državnega zbora Igor Zorčič sporočil, kdaj bodo v državnem zboru glasovali o tako imenovanem protikoronskem zakonu. Predlog zakona, ki ga je vlada sprejela v soboto, med drugim predvideva dodelitev dodatnih pooblastil policiji. Tako narekuje predvsem 104. člen zakona, ki se glasi: »Če ni mogoče drugače zagotoviti spoštovanja … ukrepov iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, smejo policisti brez odredbe sodišča od operaterjev mobilnih omrežij pridobivati podatke o lokaciji komunikacijskega sredstva osebe, na katero se ukrep iz tega odstavka nanaša, vendar le pod pogojem, da je oseba s tem pisno soglašala pred izdajo odločbe ali drugega akta, v katerem je osebi odrejen ukrep.« V primeru, da kdo ne bi podal soglasja za vohunjenje nad seboj, pa pristojni organ v odločbi ali drugem aktu iz zakona, ki določa nalezljive bolezni, v okviru svojih zakonskih pristojnosti določi način izvajanja odrejenega ukrepa.

Nemški policisti so na železniških tirnicah v mestu Hochheim am Main našli truplo Thomasa Schäferja, finančnega ministra zvezne države Hesse. Po izjavah preiskovalcev je svoje življenje končal sam. Schäfer je skoraj deset let opravljal vlogo finančnega ministra v zvezni državi, v kateri je finančno središče Frankfurt. Pripadal je tudi na zvezni ravni vladajočim krščanskim demokratom. Čeprav niti umor uradno ni izključen, to nemških medijev ne ustavlja pri špekulacijah, da je bila razlog za Schäferjevo smrt prevelika skrb zaradi gospodarskih posledic virusa.

Vsaj na Bližnjem vzhodu vse novice ne vsebujejo besede virus. 300 vojakov koalicije še zmeraj voljnih pod vodstvom Združenih držav Amerike se je umaknilo iz letalske baze K1 v provinci Kirkuk na severu Iraka. Bazo so predali iraški vojski. Gre za bazo, iz katere so od leta 2017 vodili operacije proti Islamski državi v severnih goratih predelih Iraka. Zapuščanje baze K1 ne pomeni tudi umika iz Iraka, ampak je del konsolidacije ameriških in njihovih hlapčevskih sil na dveh lokacijah, v Bagdadu in nekoliko zahodneje v letalski bazi Ain Al-Assad. Tako so se tuji vojaki ta mesec že umaknili iz dveh baz na severozahodu in skrajnem zahodu Iraka. Po anonimnih izjavah koalicijskih vojakov, bodo iraški vojski še zmeraj pomagali z letalstvom in pri nadzoru, a bodo močno zmanjšali kopenske operacije in usposabljanja iraških vojakov. Po uradnih podatkih gre za okrog 7500 koalicijskih vojakov, od tega okrog 5000 ameriških.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.