Politični operaciji SD in SDS

Mnenje, kolumna ali komentar
vodic
21. 2. 2024 - 16.00

Medtem ko se izbrani predstavniki ljudstva na pobudo največje opozicijske stranke, ki ji sami niso tuji krediti denarja neznanega izvora in katere predsednik je v številnih sodnih postopkih in ki nikoli ni pravzaprav znal pojasniti izvora svojega celotnega premoženja, na izredni seji Državnega zbora prerekajo, kdo od njih oziroma kateri politični pol je bolj koruptiven od drugega, saj so nenazadnje politično korupcijski prijemi tako rekoč poosamosvojitvena stalnica tako na politični sredini in levici kot na skrajni desnici, nekako v ozadju javne pozornosti simultano potekata politični operaciji, ki ju vodita ta čas pač najstarejši in na političnem terenu najmočnejši politični stranki SD in SDS. Medtem ko v SD še ne vedo, kdo natančno bi naj sedel na vroč stol iz tega in prve politične bojne linije odstranjene Dominike Švarc Pipan, ter vodja poslanske skupine Jani Prednik ne prav prepričljivo sporoča, da vsi v stranki čutijo breme afere nakupa stavbe na Litijski, a da med članstvom kar vre od želje po preobrazbi, njena glavna konkurentka za to mesto in že enkrat ne prav uspešna ali prodorna pravosodna ministrica iz tako imenovanega šaleškega lobija oziroma Velenja Andreja Katič sporoča, da zaenkrat zgolj soglaša, da stranka operira z njenim imenom, a da bo, če bo, mesto prevzela pod svojimi pogoji, so v poslanski skupini SDS na pobudo predsednika stranke Janeza Janše zaradi nepodpisa zaveze, da bodo v stranki vztrajali do konca mandata, izločene tri poslance izbrisali s strankinega seznama predlagateljev sprememb poslovnika državnega zbora. 

Ker poslanci SDS Anže Logar, Eva Irgl in Dejan Kaloh prejšnji teden niso podpisali izjave, da bodo do konca mandata delovali kot člani in poslanci stranke SDS, naj bi v poslanski skupini tudi v prihodnosti te tri poslance pri predlogih stranke izpuščali, čeprav jih - kot sta sicer v tem mandatu že pokazala primera Mojce Šetinc Pašek, ki je iz poslanske skupine Gibanja Svoboda po izključitvi iz stranke izstopila sama, in Mihe Kordiša, ki poslanske skupine Levice ne namerava zapustiti - glede na taista poslovniška določila, katerih spremembo prvič brez ožigosane trojice poslancev zdaj v SDS predlagajo, iz poslanske skupine ne morejo izključiti. Kaj izključiti, ne glede na tovrstne namige pa jih v resnici na ljubo ne morejo niti presesti oziroma iz sredine poslancev SDS premakniti nekam bolj na obrobje, saj ima vsak poslanec v veliki razpravni dvorani Državnega zbora stalni sedež, sedežni red pa se lahko spremeni le ob spremembi sestave poslanske skupine. Torej le če sami izstopijo in se, ker so za to dovolj trije poslanci, odločijo, da ustanovijo svojo poslansko skupino iz SDS izgnanih poslancev.

Janez Janša in stranka SDS sta ob zavlačevanju in omahovanju predsednika Vlade Roberta Goloba sicer poskrbela tudi za to, da je danes na izredni seji Državnega zbora o tem, kdo je bolj koruptiven, politična desnica ali liberalno sredinska levica, besedo dobila iz stranke Socialni demokrati še pred zadnjo besedo predsednika vlade izgnana ministrica za pravosodje v odstopu Dominika Švarc Pipan in bivšim tovarišem in tovarišicam navkljub navrgla, da meni, da bi bilo morda zaradi videza nepristranskosti in objektivnosti bolje, da resor ne ostane v kvoti SD. Nekdanja pravosodna ministrica in aktualna državna sekretarka na ministrstvu za kohezijo in regionalni razvoj Andreja Katič pa daje vedeti, da v stranki menjavi resorjev sredi mandata niso naklonjeni in da je, kljub temu da je bil predsednik vlade Robert Golob enkrat že proti, ena od, tako pravi, približno petih imen, o katerih je včeraj razpravljalo predsedstvo SD. Toda končna odločitev, in tega se pač še kako dobro zavedajo tudi v vsaj po lastnem prepričanju in mnenju politično premetenih Socialnih demokratih, je absolutno v rokah predsednika vlade Roberta Goloba, ki mu v ponedeljek poteče 10-dnevni rok, da predlaga novega kandidata, ali da sporoči, kdo, ali on sam ali kdo od ministrov, bo začasno prevzel še vodenje pravosodnega ministrstva. 

Tako kot Socialni demokrati se tudi Slovenski demokrati še kako dobro zavedajo, da Anžeta Logarja, Eve Irgl in celo zaradi izgube položaja predsednika mestnega odbora stranke v Mariboru in na ta položaj ustoličenega Franca Kanglerja razžaljenega Dejana Kaloha, ki ni član Logarjeve platforme sodelovanja, ne morejo niti presesti in kaj šele izključiti iz poslanske skupine SDS. Toda to zgolj kaže, da to ni bistvo te politične operacije Janeza Janše, s katero bo, vsaj v očeh naivne javnosti, pravzaprav na silo prišel do dostojnega in vsaj v očeh naivne javnosti političnega konkurenta v liku in podobi celoživljenjskega projekta lastne stranke oziroma Anžeta Logarja. Toda tako to gre. Če bodo Socialni demokrati namesto lastne vsebinske in predvsem kadrovske preobrazbe predsedniku vlade Robertu Golobu za novo pravosodno ministrico predlagali Andrejo Katič, ki mu pač ni pogodu, bodo s tem po lastnem prepričanju poskušali pokazati, da ne glede na porazne javnomnenjske ankete in upad zaupanja volivk in volivcev ostajajo močna in v svoj politični prav zaverovana stranka, čeprav bo samo po sebi jasno, da v tej politični operaciji tako kot SDS v svoji predvsem in zgolj blefirajo, saj nenazadnje prav veliko pač več nobena od obeh strank niti ne more zares izgubiti. 

ODPOVED: Tudi za tokratni N-euro moment sem s političnimi operacijami, pravzaprav pa navadnim političnim blefiranjem, obeh starih političnih strank SDS in SD v zobeh poskrbel Tomaž Z.

Vira fotografij: https://www.wallpaperflare.com/spiral-staircase-architecture-travel-dark... / https://www.kupindo.com/Ostalo/69037145_BLEF-BLEFERSKI-VODIC

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.