MILOFF

Aktualno-politična novica
8. 11. 2022 - 15.00
 / OFF

Razveljavitev Roe proti Wade in posledična prepoved splava v ZDA
 / 27. 6. 2022
Mesto Hobbs v zvezni državi Nova Mehika je soglasno sprejelo odlok o prepovedi opravljanja splava, čeprav je umetna prekinitev nosečnosti v tej zvezni državi zakonita. Gre za tako imenovani odlok o zatočišču za nerojene, ki preprečuje delovanje klinik za opravljanje splava. Odlok, ki ga je sprejela mestna komisija, je dobil popolno podporo. Komisijo v Hobbsu sicer sestavljajo izključno moški. Hobbs, ki se nahaja blizu meje z zvezno državo Teksas, je tako prevzel nekatere politike reproduktivnih pravic svoje sosede. Teksas je ena prvih zveznih držav, ki je po razveljavitvi precedenčnega sodnega primera Roe proti Wade uvedla skoraj popolno prepoved splava.

O novem črnogorskem mandatarju
 / 5. 3. 2022
Črnogorski predsednik Mílo Đukánović je z odložilnim vetom preprečil uveljavitev sprejetega zakona o predsedniku Črne gore. Z uveljavitvijo zakona bi lahko parlamentarna večina za predsednika vlade imenovala prosrbskega kandidata Miodraga Lekića brez soglasja Đukanovića. Zakon je bil sicer sprejet na predlog Lekićeve Demokratske fronte s podporo Demokratov in koalicije trenutnega premierja Drítana Abázovića. Đukanovićeva Demokratična stranka socialistov, ki je Abazovićevi vladi odrekla podporo avgusta, vztraja, da je novi zakon ustavno neustrezen. Podpredsednik Demokratske narodne stranke Predrag Bulatović, ki je del Demokratske fronte, je dejal, da Demokratska fronta Abazovića kot premierja ne podpira, ima pa njihovo podporo pri sestavljanju nove vlade, ki bi ji načeloval Lekić.

meloni
O postfašistični stranki Bratje Italije
 / 30. 9. 2022
V južnoitalijanskem pristanišču Reggio Calabria so oblasti omogočile izkrcanje 89 migrantom z ladje Rise above. Med njimi je bilo približno 40 mladoletnikov. Na krovih ladij pred pristaniščem sicer na izkrcanje čaka več sto migrantov. Vlada Georgie Meloni je namreč nedavno omejila možnost izkrcanja na zgolj ženske in otroke, kar onemogoča individualno obravnavo beguncev in prosilcev za azil. Kolektivna obravnava pa je v nasprotju z mednarodnim pravom. V primeru ladje Rise above so oblasti izkrcanje omogočile vsem, saj je pri reševanju sodelovala italijanska obalna straža.

V Združenih državah Amerike danes potekajo številni zvezni in lokalni referendumi ter volitve 39 guvernerjev, tretjine senatorjev in predstavniškega doma. Javnomnenjske raziskave napovedujejo republikansko večino v predstavniškem domu, medtem ko je boj za senat precej nepredvidljiv. 

Ob robu podnebne konference COP27 v Šarm el Šejku je bila pod pokroviteljstvom predsednikov Združenih arabskih emiratov in Egipta podpisana pogodba o investiciji v portfelj obnovljivih virov energije s kapaciteto 15 gigavatov. Investicija emiratskega podjetja je vredna 20 milijard ameriških dolarjev, v njenem okviru pa naj bi bila zgrajena ena največjih vetrnih elektrarn na svetu. Dogovor je del strategije Egipta, ki namerava doseči 42-odstotni delež obnovljivih virov energije v državni energetski mešanici. S prehodom na vetrno energijo se Egipt nadeja velikih prihrankov zemeljskega plina. Prihodnje leto bodo konferenco COP28 gostili Združeni arabski emirati.

Zunanja ministra Armenije in Azerbajdžana, Ararat Samveli Mirzojan in Jejhun Aziz oglu Bajramov, sta pričela z mirovnimi pogajanji glede spornega ozemlja Gorski Karabah. Pogajanja, ki jih je gostil državni sekretar ZDA Antony Blinken, so potekala le nekaj ur po obstreljevanju na spornem območju. Prejšnji teden sta se sicer predsednik armenske vlade in predsednik Azerbajdžana pod pokroviteljstvom Vladimirja Putina zavezala k mirni rešitvi spora. Konflikt izvira iz odcepitve armenskih separatistov od Azerbajdžana ob razpadu Sovjetske zveze. Po dogovoru iz jeseni 2020 je Armenija Azerbajdžanu odstopila del spornega ozemlja, ki ga je nadzorovala, a je konflikt v preteklih mesecih ponovno izbruhnil. V vojni leta 2020 je zmagal Azerbajdžan.

Tomaž Štokelj je nastopil mandat generalnega direktorja Holdinga slovenske elektrarne, krajše HSE, za katerega ga je včeraj zvečer imenoval nadzorni svet družbe. Štokelj v HSE prihaja z mesta direktorja strateškega upravljanja portfeljev v GEN-I. Pred tem je 15 let deloval v HSE. Po navedbah časnika Finance je Štokelj zaveznik predsednika vlade Roberta Goloba, za direktorja pa je bil izbran na podlagi osebnega povabila nadzornega sveta. Ob imenovanju je napovedal investicije v obnovljive vire energije, vire fleksibilnosti in razvoj novih storitev. Doslej je HSE vodil Viktor Vračar, ki pa je nedavno nadomestil Matjaža Voduška v vodstvu Termoelektrarne Šoštanj.

Energetsko dovoljenje za drugi blok JE Krško
 / 19. 7. 2021
Nuklearno elektrarno Krško so medtem vnovič zagnali in priključili na elektroenergetski sistem. V sredici je bilo zamenjanih 56 od 121 gorivnih elementov. Izvedena so bila tudi vzdrževalna dela, preverjanja opreme in nadzorna testiranja. Nova jedrska sredica bo zadostovala do pomladi 2024, nova visokotlačna turbina pa bo omogočila 90 gigavatnih ur večjo proizvodnjo energije letno. Remont, ki je stal slabih 100 milijonov evrov, je tudi zadnji v prvotno predvideni življenjski dobi elektrarne.

Začelo se je predčasno, ponovljeno glasovanje o novem vrhovnem poveljniku obrambnih sil Republike Slovenije, to je predsedniku republike. Predčasno glasovanje bo potekalo še v sredo in četrtek, glavni dan glasovanja v drugem krogu pa bo v nedeljo.

OFF je spisal Ervin, zraven je sedela Tia. 

Vir fotografije, francmaleckar, creative commons

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness