OFF zelene lupine

Aktualno-politična novica
greta
16. 4. 2020 - 15.00
 / OFF

Francoski Amazon za pet dni zapira vrata. Sodišče v Nanterru je namreč odločilo, da mora podjetje storitve omejiti na dostavo zgolj prehranskih, higienskih in zdravstvenih dobrin. Pritožbo je na sodišče naslovilo združenje sindikatov Solidarni z obrazložitvijo, da Amazon med pandemijo obratuje, “kot da se ne bi nič zgodilo,” in situacijo označilo za “sanitarno in socialno bombo”. Sodišče je za primer neupoštevanja odredilo kazen enega milijona evrov za vsak dan do začetka izvajanja odločbe. Zaradi mnenja, da je takšno spremembo poslovanja nemogoče uvesti čez noč, bo Amazon za pet dni prenehal z delovanjem, uradno zaradi čiščenja prostorov in priprave ocene tveganj. V ZDA, očetnjavi Amazona, mašinerija dela dalje. Ocenjuje se, da je vodilni mož podjetja Jeff Bezos v času pandemije zaslužil dodatnih 22 milijard evrov, v vmesnem času pa delavcem grozijo z odpuščanji, če javno opozarjajo na delovne pogoje, ki ne zadovoljujejo varnostnih in zdravstvenih standardom.

Izraelski predsednik mandat za sestavo vlade podelil Beniju Gancu
 / 16. 3. 2020
Aktualnemu izraelskemu premierju Benjaminu Netanjahuju in njegovemu rivalu do nedavnega, predsedniku opozicijskega Modro-belega zavezništva, Beniju Gancu ni uspelo skleniti dogovora o sestavi nove vlade. Opolnoči se je namreč izteklo dvodnevno podaljšanje roka za oblikovanje koalicije, ki ga je mandatarju Gancu namenil predsednik Reuven Rivlin v luči trditev obeh strani, da sta zelo blizu dogovora. Rivlin je mandat predal izraelskemu parlamentu knesetu, kar pomeni, da bo katerikoli poslanec, ki v naslednjih treh tednih zbere 61 glasov, dobil dva tedna za poskus oblikovanja vlade. V Izraelu je od konca leta 2018 začasno na oblasti vlada pod vodstvom Netanjahujevega Likuda, saj po treh volitvah nikomur še ni uspelo sestaviti nove. Ganc je z namenom končanja politične krize prelomil svojo predvolilno obljubo in začel pogovore z Netanjahujem, kar je povzročilo razpad Gančevega Modro-belega zavezništva na tri frakcije, od katerih je ena ime obdržala.

Izraelska policija je izvedla racijo klinike v palestinski četrti Silvan v vzhodnem Jeruzalemu in njene upravljavce aretirala zaradi sodelovanja s palestinsko oblastjo. Na kliniki, vzpostavljeni v mošeji, so prebivalce četrti sicer testirali na novi koronavirus. Zdravniki sicer opozarjajo na pomanjkanje testov v Silvanu in svarijo, da lahko zaradi prenatrpanosti pride do izredno hitrega širjenja okužb. Izrael je tako v koronavirusu prepoznal novo orožje za zamejitev širjenja okužb s palestinsko DNK.

Na volitvah v Južni Koreji je zmagala Demokratska stranka in osvojila 163 sedežev v parlamentu s 300 poslanci. S tem si je zagotovila ponoven štiriletni mandat, rezultat pa kaže na zadovoljstvo volivcev z vladnim obvladovanjem krize, ki je nastopila zaradi novega koronavirusa. Južna Koreja je namreč z množičnim testiranjem prebivalstva uspešno zamejila širjenje okužb. Dozdajšnjo vlado pod vodstvom predsednika Mun Džae Ina iz vrst demokratske stranke je med drugim zaznamovalo tudi izboljševanje odnosov s severno sosedo. Aprila 2018 je tako prvič po korejski vojni severnokorejski voditelj Kim Džong Un stopil na ozemlje Južne Koreje, čeprav samo za nekaj metrov. Odnosi med državama so se sicer v zadnjih mesecih nekoliko zaostrili v luči tradicionalnih balističnih testov Severne Koreje.

Nigerijci tožijo Shell na londonskem sodišču
 / 3. 3. 2016
Naftno podjetje Shell, četrto največje podjetje na svetu po prihodkih, sicer znano po malomarnosti in zakrivanju obsega izlivov nafte, načrtuje dosego ogljične nevtralnosti do leta 2050 s povečanjem deleža prodaje obnovljivih virov energije in biogoriv. Prav tako načrtuje zmanjšanje izpustov s pomočjo novih tehnologij in sajenje dreves. Ni še znano, ali namerava načrpani nafti dodati zeleno barvilo, kar bi javnost gotovo prepričalo o velikih prizadevanjih podjetja za čistejše ozračje.

Odstopil je državni sekretar na ministrstvu za notranje zadeve Franci na balanci Breznik. Odločitev je sprejel, ker so ga drugega aprila med vožnjo s službenim avtomobilom ustavili policisti, nakar je napihal 0,44 miligrama alkohola na liter krvi. Vračal se je namreč s sestanka s predstavniki podjetja Rastoder, veste, tistega, ki je pod preiskavo zaradi šverca droge, kjer je “popil dva kozarčka žgane pijače.”

Danes dopoldne je uradna govorka vlade Jelkina Kocina najavila, da je “iz dežele pand” prispela pošiljka bambusa - *khm khm* - pardon, zaščitne opreme. Ostajajo ugibanja, ali je bil pri tem udeležen zelo pošteni poslovnež Joca Amsterdam Pečečnik. Več o Robinih Hoodih našega časa jutri v Kultivatorju. 

Vlada je izdala nov odlok, s katerim določa izjeme pri veljavnem odloku o omejitvi gibanja. Od sobote bo tako z namenom “vzdrževalnih del ali sezonskih opravil” dovoljen odhod in zadrževanje “na zasebnem zemljišču ali objektu izven občine prebivališča”. Ob tem mora posameznik imeti pri sebi dokazilo o lastništvu ali pravici do uporabe dotičnega zemljišča poleg izjave z nekaterimi osebnimi podatki, ki je objavljena na spletni strani vlade. Prav tako odlok do 17. junija podaljšuje veljavnost vozniških dovoljenj, ki potečejo med 18. marcem in 17. majem. Po novem je znotraj občine bivališča dovoljeno udeleževanje pri skupinskih športih, kot so tenis, badminton ali balinanje, ki omogočajo ohranjanje varnostne razdalje. Po drugi strani bo ustavno sodišče obravnavalo pobudo za začetek presoje ustavnosti prvotnega odloka, vendar ni znano, kdo je vlagatelj pobude. Vlada seveda trdi, da je ta neutemeljena.

ZR sporoča: Eno pomembnih vprašanj, preden se dodatno sprosti sedanje ukrepe, je razumevanje, kako in kdaj se virus širi. Včeraj je bila v reviji Nature objavljena celovita raziskava prenosa novega koronavirusa. Ta je temeljila na spremljanju parov okuževalec–okuženi. Raziskovalna skupina z medicinske fakultete v Guangdžoju v navezi s Svetovno zdravstveno organizacijo je ugotovila, da se slaba polovica, okoli 44 odstotkov prenosov, zgodi že v času, preden okuženi pokaže simptome. Ta ugotovitev bržkone izpodbija predčasno sproščanje ukrepov, sploh v državah, kjer ukrepi še niso privedli do zadostnega zadrževanja širjenja virusa. 

Tehtne odločitve glede prihodnosti bo tako moč sprejemati šele po izvedbi preudarnih študij, ki bi preučile število trenutno okuženih in takih, ki so okužbo že preboleli. Za preliminarno oceno stanja v Sloveniji vlada predvideva izvedbo raziskave na približno 1000 do 1500 naključnih posameznikih – z odvzemom brisa iz nosnožrelnega predela in krvnega vzorca želijo preučiti pojavnost kužnih posameznikov in posameznic in prisotnost protiteles, ki so pokazatelj prebolele okužbe. V oceno bi zajeli vse starostne skupine in prebivalstvo glede na geografsko razporeditev, strokovnjaki pozivajo vse, ki prejmejo vabilo, naj se nanj tudi odzovejo.

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.