Offsajd Ismaila Alexandrinija

Aktualno-politična novica
2. 12. 2015 - 17.00
 / OFFsajd

Današnji Offsajd se odvija v Egiptu, kjer od prihoda Sisija na oblast poteka stopnjevanje represije proti novinarjem - spomnite se gotovo vsaj aretacij treh Al-jazeerinih piscev prejšnje leto ter aretacije raziskovalnega novinarja Hossama Bahgata, ki so ga dva dni po zaprtju izpustili zaradi ogorčenja mednarodne javnosti, vključno z Združenimi narodi.

Zadnji primer takšne politike je aretacija raziskovalnega in neodvisnega novinarja Ismaila Alexandrinija. Temu so egipčanske oblasti za 15 dni podaljšale pripor, potem ko so ga v nedeljo prijele na letališču v Egiptu, ko se je vračal iz Berlina, kjer je gostoval na konferenci o islamskem terorizmu v Egiptu. Slednjo je organiziral Nemški svet za zunanje zadeve. Eden izmed njegovih odvetnikov je povedal, da so ga priprli na podlagi klasičnih obtožb, da se je pridružil ilegalni organizaciji, promoviranju te organizacije kljub vednosti o njeni naravi in proizvodnji lažnih novic, katerih namen je širiti teror, o podrobnostih pa ni spregovoril. Celotno situacijo nam je v telefonskem pogovoru orisal Malik Adley, direktor enote za kriminologijo pri Egipčanskem centru za ekonomske in socialne pravice.

Izjava je dostopna na posnetku.

Po klicu na Arabsko mrežo za informacije o človekovih pravicah so nam povedali, da je zlonamerna organizacija, ki naj bi se ji pridružil, muslimanska bratovščina, česar se tamkajšnje oblasti rade posložujejo pri diskreditaciji nezaželenih novinarjev. O tem pa za nas ponovno spregovori že prej omenjeni Malik Adley.

Izjava je dostopna na posnetku.

S pomočjo  prevajalca smo o tem primeru govorili tudi z odvetnikom Kerimom Addelraiyem, ki sodeluje pri primeru.

Izjava je dostopna na posnetku.

Arabska mreža za informacije o človekovih pravicah je zahtevala njegovo takojšnjo in brezpogojno izpustitev, menijo pa tudi, da je njegova aretacija nadaljevanje preganjanja novinarjev s strani egipčanskih oblasti. Po navedbah Komiteja za varovanje novinarjev iz New Yorka je v Egiptu vsaj 18 novinarjev zaprtih zaradi njihovega dela, kar je več kot kadarkoli prej. Glede represije novinarjev v Egiptu se za konec ponovno vrnimo k našemu sogovorniku, Kerimu Addelraiyu:

Izjava je dostopna na posnetku.

 

 Offsajd so pripravili vajenca Vid in Klemen ter Matija Jan.

 

 

facebook twitter rss

Prikaži Komentarje

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.

randomness