Univerzitetno sprenevedanje

Oddaja
fdv
8. 5. 2024 - 17.00
 / OFFsajd

Na ljubljanski Fakulteti za družbene vede poteka protestna akcija, v sklopu katere so študentje zasedli osrednjo predavalnico. Med drugim od osrednje družboslovne fakultete zahtevajo javno in neomajno opredelitev proti grozodejstvom, ki jih Izrael izvaja nad Palestinci. Od Univerze v Ljubljani zahtevajo prekinitev sodelovanja z Univerzo Bar Ilan in drugimi izraelskimi univerzami. Tako je ob začetku zasedbe govorila študentka Mila z Liste demokratičnega študentstva:

Izjava

Reportaži z zasedbe predavalnice na fakulteti prisluhnite v Študentariji, oddaji univerzitetne redakcije, to soboto ob štirih. Danes poglejmo, kako Univerza v Ljubljani oziroma njene fakultete sodelujejo z izraelskimi partnericami.

Priznali bi Palestino, hkrati pa sofinanciramo razvoj orodij za njeno okupacijo
 / 7. 2. 2018

Lanskega julija je rektor ljubljanske univerze Gregor Majdič gostil izraelskega veleposlanika Zeeva Bokerja. Majdič je na srečanju izpostavil zelo dobro organiziranost Izraela na področju znanosti, strateške usmeritve in odlično financiranje znanstveno-raziskovalnega dela. Po lanskih podatkih ima ljubljanska univerza sklenjene splošne sporazume o sodelovanju s štirimi izraelskimi univerzami: Univerzo v Tel Avivu, Hebrejsko univerzo v Jeruzalemu, Univerzo v Haifi in s Kolidžem Sapir. Z jeruzalemsko Hebrejsko univerzo so v sklopu evropskih projektov sodelovale štiri ljubljanske fakultete. Še lani so na univerzi navajali, da pedagoška fakulteta na področju kritičnega razmišljanja sodeluje z izraelskim tehnološkim inštitutom Technion. Ta ima vzpostavljeno dolgoletno sodelovanje z največjim izraelskim orožarjem Elbit Systems, predvsem za orožarja izobražuje kader. Iz projektne pisarne ljubljanske pedagoške fakultete so nam na naša poizvedovanja o sodelovanju s Technionom odgovorili, da je za to pristojen dekan Janez Vogrinc, ki so ga tudi dodali v korespondenco, a ta na prošnjo za intervju do zaključka redakcije ni odgovoril.

Po zagotovilih rektorja Majdiča je zdaj edini še aktiven projekt, pri katerem ljubljanska univerza sodeluje z izraelsko, tisti med fakulteto za kemijo in Univerzo Bar Ilan. Z Univerzo Bar Ilan je po začetku genocidne ofenzive v Gazi vezi prekinila na primer pravna fakulteta univerze v belgijskem Antwerpnu. Dovoljšen razlog za prekinitev sporazumov med fakulteto in univerzo je bil že to, da je vodstvo univerze Bar Ilan izrazilo svojo podporo ofenzivi v Gazi. Ali so o prekinitvi stikov z univerzo Bar Ilan razmišljali tudi na Univerzi v Ljubljani, odgovarja Majdič.

Izjava

fajon
Razčlenitev medijskega diskurza in besed ministrice Fajon
 / 16. 12. 2023

Fakulteta za kemijo in kemijsko tehnologijo ter Univerza Bar Ilan sta partnerja v projektu ChEMoinformaticsPlus. Na projektu, vrednem okoli štiri milijone in pol evrov, sodeluje osem univerz, vendar je kijevska univerza zaradi vojne neaktivna. Projekt predstavi Črtomir Podlipnik, profesor na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo, ki je pri projektu odgovorna oseba.

Izjava

Kot pove Podlipnik, so univerzo v ruskem Kazanu iz sodelovanja v projektu iz političnih razlogov že izključili.

Izjava

Gre torej za možnost izmenjave študentov, a po besedah Podlipnika možnosti študija v Izraelu zaenkrat ni izkoristil noben študent.

Izjava

Povečanje izraelskega nasilja na Zahodnem bregu v času napada na Gazo
 / 10. 11. 2023

Univerza Bar Ilan je tudi ustanoviteljica Univerze Ariel, ki ima svoj sedež na okupiranem palestinskem ozemlju na Zahodnem bregu, s čimer univerza neposredno krši mednarodno pravo. Strojna fakulteta arielske univerze je v sodelovanju z izraelsko vojsko in njenim glavnim dobaviteljem orožja Elbit Systems organizirala tudi tekmovanja v hekanju. Neločljivo povezanost izraelskih univerz in izraelskih vojaških sil komentira Nada Pretnar iz Gibanja za pravice Palestincev.

Izjava

Zakaj je bojkot izraelskih univerz potreben?

Izjava

Študentski protestniki od Univerze v Ljubljani zahtevajo tudi jasno opredelitev glede genocida v Gazi. Univerza je sicer marca na družbenih omrežjih objavila, da se pridružuje pozivom k premirju v Gazi, kar pa po mnenju protestnikov ni dovolj. Stališče univerze glede zahtev protestnikov pojasni rektor Majdič.

Izjava

Univerza v Ljubljani ima s štirimi izraelskimi univerzami sklenjene splošne sporazume, ki izražajo namero o sodelovanju, vendar pa, kot pove Majdič, ne vključujejo finančnih sredstev.

Izjava

Majdič pravi, da na univerzi ne vedo, kaj bi še lahko storili.

Izjava

palestina
Nočni program o genocidu v Gazi
 / 23. 11. 2023

Izraelska vojska je v Gazi uničila ali delno uničila skoraj 350 šol. Izrael je uničil tudi vseh dvanajst visokošolskih institucij, ki so v Gazi. V napadih je izraelska vojska ubila skoraj 100 univerzitetnih profesorjev in več kot 200 učiteljev ter okoli 15 tisoč študentov in učencev. Palestince, ki so obiskovali izraelske univerze, pa so po sedmem oktobru doletele sankcije. Več Pretnar.

Izjava

Naj živi svobodna Palestina!

 

Foto: Peter Žiberna

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

Prikaži Komentarje

Komentarji

lahko bi še povedal, kaj bi univerza morala narest.

Če je rektor lagal, mora odstopit!

Komentiraj

Plain text

  • No HTML tags allowed.
  • [[nid:123]] - Insert a node content
  • Samodejen prelom odstavkov in vrstic.
  • Spletni in e-mail naslovi bodo samodejno pretvorjeni v povezavo.

Z objavo komentarja potrjujete, da se strinjate s pravili komentiranja.