AVDICIJA REDAKCIJ

 

Avidija redakcij 2020 je končana

 

Zavod Radio Študent tako kot vsako leto razpisuje avdicijo za redakcije in lektorsko službo. Če te zanima vsebinsko radijsko delo in se želiš izobraziti v specifični smeri novinarske in kritiške prakse, se prijavi na avdicijo redakcije, ki te najbolj zanima. Ali na lekturo. Lahko jih izbereš tudi več.

Prijave zbiramo do 9. 11. 2020. Podaljšanja ne bo!

Glasbena redakcija

V glasbeni redakciji spet kličemo nova ušesa in z njimi nove, pa tudi starejše muzike. Kot vselej bomo veseli vseh kandidatk in kandidatov in še posebej tistih, katerih brbončice so že izgradile najmočnejšo odpornost na viruse panka in rokenrola, etna ali svakojakega jazza. K sodelovanju v glasbeni redakciji RŠ izrecno vabljene tudi ženske!

Na avdicija.gr@radiostudent.si pošlji kratek življenjepis s poudarkom na izkušnjah, tako ali drugače povezanih z glasbo, dva pisna seznama skladb s po petdeset komadov (izmed teh naj bo NUJNO četrtina slovenskih, skladbe pa naj se med dvema seznamoma ne ponavljajo) in eno besedilo na temo muzik v dolžini do 4000 znakov s presledki (bodisi kritiško recenzijo plošče ali koncerta bodisi komentar ali predstavitven/dokumentarističen tekst na izbrano temo, povezano z glasbo, glasbeno sceno ali glasbeno industrijo).

Aktualnopolitična redakcija

Steber informativnega programa Radia Študent specifično pokriva široko polje javnega dogajanja, od lokalnih dogodkov, državne politike, dogajanja v prostoru Zahodnega Balkana in Evropske unije pa vse do globalnih procesov. Polje poročanja ni široko samo v geografskem, ampak tudi v tematskem smislu. Redakcija tako ne pokriva samo političnih tem, temveč se ukvarja tudi z ekonomijo, družbenimi problemi, okoljskimi temami in podobnim.

Na avdicija.gr@radiostudent.si avdicija.gr@radiostudent.si pošlji kratek življenjepis in do 500 besed dolg komentar aktualnopolitičnega dogodka ali fenomena. Posebno pozornost nameni izbiri in izvirnosti teme.

Redakcija za kulturo in humanistične vede

Delo novinark in novinarjev redakcije zaobjema svobodno in ustvarjalno produkcijo kritičnih refleksij scene, ki ji pravimo kultura. Od literature, filozofije, sociologije, filma in serij, scenskih ter vizualnih umetnosti, novomedijskih in klasičnih umetnin, vse do arhitekture in popkulture. Vedno iščemo ostra peresa, da našim novinarskim, kritiškim in kolumnističnim oddajam ne uide noben kulturni pojav ali birokratska domislica lokalne in državne kulturne politike. Pa tudi širine duha ne zanemarjamo na prostranih poljih radijskega etra ‒ na naših radijskih valovih smo soustvarjalci kulture, teorije in umetnosti.

Na avdicija.rkhv@radiostudent.si pošlji kratko, aktualno novico s področja kulture (do 300 besed); še neobjavljen, izviren tematski prispevek oziroma recenzijo poljubne tematike (500-800 besed); spoznavno pismo, v katerem opišeš razloge za prijavo, s področjem kulture povezana zanimanja in dosedanje izkušnje (do 300 besed).

Univerzitetna redakcija

Značilnost in posebnost redakcije so nekatere njene osrednje teme: študentsko organiziranje, visokošolski sindikalizem, aktualno dogajanje na univerzah, kritična obravnava pedagoških in z mladimi povezanih tem, situacija študentov in učiteljev v tujini, odnos politike do visokega šolstva in znanosti. Med drugim se ukvarjamo s študentskimi vprašanji, izobraževalno problematiko, sodobnimi trendi vzgoje in mladinsko politiko.

Kratek življenjepis in ožje področje zanimanja pošlji na  avdicija.ur@radiostudent.si .

Znanstvena redakcija

Redakcija ustvarja vsebine, povezane predvsem z naravoslovno znanostjo. K temu spada v prvi vrsti posredovanje nedavnih znanstvenih odkritij ali perečih tem v sodobni znanosti, še posebno v slovenski. Poleg strogo znanstvenih vsebin pokrivamo tudi širši kontekst, v katerem se dogaja znanost, ter nudimo aktualne in kritične vpoglede v znanstveno skupnost ter znanstveno podkovane komentarje o odločanju o politikah.

Življenjepis, do 600 besed dolgo jedrnato obnovo aktualnega znanstvenega članka in tri zanimivosti, o katerih želiš pisati, s pripisom področij, ki ti najbolj vzbujajo radovednost, pošlji na %61v%64i%63ija.%7a%72@radiostudent.si " rel="nofollow"> avdicija.zr@radiostudent.si .

Lektorska služba

Služba skrbi za jezikovno kakovost radijskih prispevkov, zagotavlja skladnost med živostjo jezika in slovničnimi standardi ter jezikovno izobražuje sodelavce in sodelavke. Kandidatke in kandidate z ostrim lektorskim očesom in strastjo do jezikovnih zagonetk čakajo osupljive stavčne strukture, raziskovanje poslednjih meja slovenskega jezika in intenzivno vežbanje, ki jih bo dodobra izurilo v lektorskih veščinah.

Prijave, ki naj vsebujejo kratko predstavitev in razmislek o tem, kaj je naloga lekture, zbiramo na lektura@radiostudent.si .

___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

Na redakcijske volitve se je konec leta 2020 prijavilo vse skupaj 157 kandidatov in kandidatk. Usposabljanja v posameznih novinarskih redakcijah se je udeležilo kar 61 vajencov in vajenk, od tega jih je 57 mladih. Med redne sodelavce bodo sprejeti tekom leta 2021.