Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
12. 11. 2018 - 16:30

Metelkova mesto:

 

Klub Tiffany ob 18:00: Tango osnove – tečaj argentinskega tangaArgentinski tango je ples, ki nas povezuje z drugimi, si drzne biti senzualen in uporniški za današnji čas. Hrani nas z objemom, bližino, senzibilnostjo, sproščenostjo in igro – vsemi sladkimi stvarmi, ki nam jih v pestrem vsakdanu pogosto primanjkuje. Vabimo vas na “Tango osnove”, primerne za začetnike in vse, ki želijo izpiliti temelje v svojem

 

Channel Zero ob 21:00: Dub Lab: Haris Pilton V tokratnjem DUb Lab-u predstavljamo že deseto edicijo ethno dub večerov pod imenom Gipsy Side Of Dub.

 

Klub Gromka ob 21:00: Defonija: CP UNIT (nyc) + ANA KRAVANJA / TIJANA STANKOVIĆ (slo, srb) >> Povsem svež duo oblikovan na rezidenci Ane Kravanja v Budimpešti in nova muzika iz New Yorka - "Pihalski spitfire" Chris Pitsiokos.

http://www.klubgromka.org/index.php?mode=program&id=4970

 

Glasba izven:

 

Tobačna, Činčin ob 20:00: Jazz Ponedeljek: Ecliptic

Ponedeljek je v ljubljanskem družabnem koledarju že dobro utečen dan za džezenje v Tobačni. Tokrat bo v ČinČinu nastopila zasedba priznanih in izkušenih glasbenikov, ki se spogleduje z drum and basom, nu-jazzom in iskanjem svežih glasbenih izkušenj. Glasba kot živa in spreminjajoča se ustvarjalnost brez predsodkov, v kateri ima vsak član enakovredno besedo v glasbenem dialogu.

- - - - -

ECLIPTIC
Jani Moder (kitara, efekti)
Igor Matkovič (trobenta, elektronika)
Jani Hace (bas, efekti)
Murat (beatbox)
Žiga Kožar (bobni)

- - - - -

Vstopnine ni

 

Rdeča dvorana Magistrata ob 19:30: Dobimo se na Magistratu

Alenka Bogataj, flavta
Tadej Horvat, klavir
*
Maja Horvat, violina
Craig White, klavir

Spored:

Toru Takemitsu: Glas za flavto solo
Tilen Slakan: Leo
Lowell Liebermann: Sonata za flavto in klavir, op. 23

Črt Sojar Voglar: Sonata za violino in klavir
Claude Debussy: Trije preludiji
Karol Szymanowski: Nokturno in Tarantela, op. 28

Brez vstopnine

 

Orto bar ob 21:00: Zeal & Ardor (Swi/USA)

Vstopnina: 18 EUR na dan dogodka

 

Teater, razstave, predavanja...:

 

Slovensko mladinsko gledališče ob 19:00: 6

Vstopnina: 15,50 EUR / 9,50 EUR (dijaki, študentje, upokojenci

 

Mestni muzej Ljubljana ob 19:00: Pokaži mi nebesa, Trilogija Dinamike prostorov

Performans in instalacija

Vstopnina: 5 EUR

Projekt je zasnovan na raziskavi liminalnega prostora ter dinamike, ki se v njem poraja. Zanima nas, kako ustvarjati dinamiko v prehodnih, obrobnih ali zanemarjenih prostorih. V projektu gre tudi za vprašanje roba v smislu prostora, kako se rob premika, presega, manipulira, kot tudi za vprašanje dinamike časa. Problem preučujemo v treh ločenih sferah, ki s svojo interakcijo dirigirajo kompozicijo predstave. Ta tri področja določajo osebna dejanja vsakega avtorja v polju umetniške prakse: izraz sodobnega plesnega besednjaka, artikulacija vizualne in predmetne dinamike ter področje jezikovnih in pisnih besedil. Raziskujemo liminalnost teh treh polj in njihovih presekov.

koncept, ideja in izvedba: Maja Kalafatić, Dimitrije Kokanov, Venelin Shurelov
nastopajo: Maja Kalafatić, Dimitrije Kokanov, Nina Pertot Weis
besedilo in dramaturgija: Dimitrije Kokanov
koreografija: Maja Kalafatić

scenografija: Venelin Shurelov
fotografija: Nada Žgank
montaža slike in snemanje predstave: Matej Kalafatić

produkcija: Muzeum Ljubljana
koprodukcija: Mestni muzej Ljubljana - MGML
V sodelovanju z Javnim skladom Republike Slovenije za kulturne dejavnosti – JSKD.
S finančno podporo MOL-Oddelek za kulturo.

 

Šentjakobsko gledališče ob 19:30: Maraton v režiji Marka Bulca

Maraton je predstava o tekačih, ki je ravno dovolj gledališka, da se dotakne jedra življenjskega maratona od rojstva do smrti vsakega od nas. In Maraton je uprizoritev o politikih, ki je ravno prav oddaljena od politične arene, da z distance zadane v bistvo real-politike.

Predstavljajte si tek na odru. Igralci tečejo. In hkrati govorijo. In igrajo maratonce. In politike. Predstavljajte si politike in maratonce. Kaj imajo skupnega? 

In gledalci? Gledalci ne tečemo. Sedimo. Gledamo. Poslušamo. Maratonce. In politike. In čeprav smo pri miru, tečemo z njimi. V mislih in v telesnem spominu. Naše telo misli tek. Vsi smo že tekli (no, skoraj vsi). Morda ne maratona, a smo tekli. In predstava Maraton igra maraton tako, da gledalci sede tečemo fiktivni maraton skupaj z igralci.

Zato pridite na Maraton in skupaj z nastopajočimi sestavljajte neverjetne politične in tekaške koalicije. Koalicije med samosvojimi maratonci. Med levimi, desnimi in sredinskimi politiki. In med igralci in publiko.

Vstopnina: Od 7 EUR dalje

 

Gledališče Glej od 20:00: Tloris za revolucijo

Dokumentarni performans

Vstopnina: 10EUR, 7EUR (študenti, upokojenci, dijaki)

Performans Tloris za revolucijo je Mark Požlep prvič uprizoril leta 2017 v New Yorku, ko je s kanujem obkrožil tamkajšnji otok Manhattan. S tem projektom je želel raziskati koncept sprave skozi različna razumevanja svobode. S fizičnim aktom plutja je odprl vprašanja fantazije, raziskovanja, osvajanja in preživetja, pri čemer se je soočil z vseobsegajočim kapitalističnim sistemom, ki preveva otok. V pričujočem performansu poskuša odkriti različne nivoje svojega odnosa z zgodovino, trenutne politične situacije in družbene kompleksnosti otoka skozi dialog s potomci staroselskih prebivalcev Manhattna.

 

SNG Drama:

Veliki oder ob 19:30: Ta veseli dan ali Matiček se ženi

mala drama ob 20:00: Deklica s strunami

Pa sreča? Sreče ni na koncu potovanja,
skoraj nikoli. Ampak je tam, kjer se začne
pesem. In to zadostuje.

*Snemalci Marin Lukanović, Annick Christiaens, Denis Van Laeken, za uporabo odlomkov iz dokumentarnega filma Bergensbanen se zahvaljujemo produkciji NRK.

Deklica s strunami (2018) je dramska opera Marjana Nečaka, Maje Hrgović in Ane Bunteske o violinistki, ki potuje z vlakom po Evropi. Med vožnjo in na postajah se izriše zgodba njenega življenja; od deklice, ki je hotela postati vrhunska glasbenica, pa je oče zapravil denar za njeno šolanje, do starke, ki še zmeraj išče svoj prostor pod evropskim nebom, potem ko je vse življenje preživela kot ulična glasbenica. Asociacija na Andersenovo "deklico z vžigalicami" je večplastna. Težka ekonomska situacija, zapleten odnos s propadlim očetom, iskanje prostora v današnji Evropi, ki je vse bolj izključujoča, prepredena z žicami, zidovi in vsakršnimi omejitvami, vse to spominja na položaj številnih nadarjenih posameznikov, ki ta hip iščejo zavetje, v katerem bi lahko razvili svoje potenciale. A Evropa je zanje pogosto le "bleda mati", izmojstrena v zavračanju azila in zbijanju upov. Brez očetov, ki niso znali ali zmogli zaščititi svojih otrok, so ti le sirote na prepišnih peronih našega hladnega, odtujenega tehnokratskega sveta. A ker jih žene neustavljiva potreba po umetniškem izražanju, se oprijemajo še tako pičlih možnosti, da bi obogatili življenje sebi in naključnim mimoidočim.
Intimna drama na ozadju družbenega dogajanja v sodobni Evropi poteka na meji med stvarnim in sanjskim svetom, med prepoznavnimi, pogosto neprijetnimi situacijami na mejah in postajah ter spomini in prividi, v katerih se prepletajo časi in jeziki, glasba in poezija, trpkost in lepota življenja.

 

Cankarjev dom, Klub CD ob 20:00: Marguerite Duras: La musica II

Avtorica predstave / režiserka: Petra Govc
Igrata: Petra Govc in Joseph Nzobandora
Prevajalka: Suzana Koncut
Svetovalka za dramaturgijo: Mojca Medvedšek
Scenograf: Iztok Vadnjal
Kostumografinja: Sara Šmrajc Žnidarčič
Oblikovalec zvoka: Tomaž Tomljanović
Lektorica: Tatjana Stanič
Producentka: Petra Hazabent

Koprodukcija: Cankarjev dom in Pocket Teater Studio 
Finančna podpora: Mestna občina Ljubljana 

"Izrečeno je. In ne zaigrano. Kaj se sploh lahko igra, medtem ko se dogaja jezik?"

Marguerite Duras

Gledališka uprizoritev je minimalistična, intimna drama o odstiranju ljubezenskih odnosov in stalnih sencah nemožnosti novih začetkov. Gre za zgodbo o paru (Petra Govc in Joseph Nzobandora), ki se ločuje in se v hotelu še zadnjič sreča na dan sodnega postopka ločitve. Par se v prisotnosti gledalcev ves čas vrača v labirint vseobsegajoče ljubezni, z okruški upanja.

Vstopnina: 14, 12* EUR

 

- - -

 

Galerija Instituta "Jožef Stefan" ob 18:00: Eva Lucija Kozak - razstava

Arhitekturna razstava

Slikarka Eva Lucija Kozak vizualno prikazuje vsakdanje življenje sodobnih posameznikov, njihove medsebojne odnose. K svoji témi pristopa ironično, groteskno in največkrat celo absurdno, a nikoli moralistično.

Brez vstopnine

 

Knjižnica Moste ob 19:00: Življenjska popotovanja: Sonja Porle

Pogovorni večer

Pisateljica in etnologinja Sonja Porle se posveča raziskovanju afriške kulture. Prvič se je v Afriko odpravila naskrivaj, da ne bi domačim vzbujala skrbi. Potem pa se je vanjo zaljubila in se tja vračala vedno znova. Doslej je izdala dve knjigi o njej: Črni angel, varuh moj, ki je bila že večkrat ponatisnjena, in Barva sladke čokolade. Kot izjemna poznavalka Afrike je Slovencem črno celino predstavila na nov, svež in "ženski" način. Pogovor bo vodila Mateja Hana Hočevar.

Brez vstopnine

 

Trubarjeva hiša literature:

18:00 Recepti za življenje – Grega Valenčič (predstavitev knjige)

Knjiga Recepti za življenje je nastala kot rezultat izkušenj in preizkušenj v osebnem življenju. V njej so zbrane misli in modrosti, ki nam služijo kot priročnik za boljše razumevanje dragocenosti življenja in časa, naših medsebojnih odnosov kot tudi nas samih. Knjiga je posvečena hčerki Viti Valenčič.

Avtor knjige je predan ljubitelj umetnosti, obogaten z mnogokaterimi poklicnimi izkušnjami. Vse kar počne je opravljeno s popolno predanostjo tistemu, s čimer se ukvarja.

20:00 »Rojenice Sojenice« (multimedijski dogodek)

»Rojenice Sojenice« je avtorski projekt pripovedovalskega dvojca Bajaté (Maše Budič in Nine Milavec), glasbenikov Rebeke in Danijela Bogataja, Mihe Friedricha ter scenografa in dramaturga Nejca Potočana.

Gre za fuzijo besede in zvoka, šepeta in bobnenja, pravljičnega in zemeljskega, prijaznega in temačnega. Preko pripovedi in pesmi lahko spremljamo fecljanje niti usode bolj ali manj drznih junakov, ki se na različne načine spopadajo z le-to. Začetek vsake niti držijo Sojenice, kdo drži konec?

 

Bežeče sličice!!!

 

AT Rog:

Modri kot: lajf med liffom

19:00 Marguerite Duras: Spomini na vojno / La douleur, Francija, Belgija, Švica, 2017, Emmanuel Finkiel, 127'

21:00 Dede/ Dede, Gruzija, Hrvaška, VB, Irska, Nizozemska, 2017, Mariam Hačvani, 97'

23:00 Stotnik/ Der Hauptmann, Nemčija, Poljska, Portugalska, Francija, 2017, Robert Schwentke, 118'

 

LIFFe:

http://www.liffe.si/index.php/slv/program

 

Kinodvor:

Mala dvorana ob 20:00:

Codelli, Miha Čelar / Slovenija / 2017 / 85'

Codelli je igrano-dokumentarni film o malo znani afriški avanturi znamenitega slovenskega izumitelja, barona Antona Codellija, znanega tudi po tem, da je leta 1898 v Ljubljano pripeljal prvi avtomobil

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 
randomness