Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
20. 1. 2019 - 16:30

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

=====DOGAJANJE=====

19:30 Filharmonija: Tutti - Orkester Alumni Akademije za glasbo Univerze v Ljubljani

Claude Debussy: Preludij k favnovemu popoldnevu
Gabriel Fauré: Pavana
Maurice Ravel: Pavana za umrlo princesko
Maurice Ravel: Moja mati gos

 

17:00 Pionirc: Festivalnice Pionirskega doma na Komenskega 9

Festivalnice Pionirskega doma ponujajo posebno doživetje z glasbeno matinejo. Koncertni cikel obsega nastope kvalitetnih glasbenih skupin iz različnih obdobij glasbene zgodovine ter različnih glasbenih zvrsti.
Vabljeni 20. 1. 2019, ob 17.uri v prostore Pionirskega doma na Komenskega 9. Tokrat bomo gostili Kostanjev sekstet. Skupina vrsto let ustvarja avtorsko glasbo v pretežno jazzovski maniri. Poleg nagnjenosti k neobičajnim ritmom jih druži tudi skupno muziciranje na obrežju Ljubljanice, kjer so se utrdili kot skupina.

- otroci od 3. leta dalje 3 €
- odrasli 6 €

(naprošajo, da udeležbo predhodno potrdite na e-naslov: tajnistvo@pionirski-dom.si)

 

18:00 in 20:00 Osmo/za: REKA, REKA/ Syntapiens::IZ

Gledališka predstava “REKA, REKA/ Syntapiens::IZ” je predstava o igralki Ivi Zupančič. Kmalu po drugi svetovni vojni je Iva Zupančič odigrala na "Odru 57" prelomne vloge: od Ismene v “Antigoni” Dominika Smoleta do predstave "Otroka reke" dramatika Daneta Zajca, ki je doživela svojo praizvedbo leta 1962. V njej je Iva Zupančič maestralno odigrala vlogo Reke. Ta pomemben gledališko-igralski trenutek se je nepričakovano ponovil v še bolj nepričakovanem dogodku na koncu XX. stoletja. Obe gledališki situaciji sta jo kanonizirali med največje gledališke igralke stoletja. V predstavi “REKA, REKA/ Syntapiens::IZ” bo vlogo Ive Zupančič leta 2018 odigrala Miranda Trnjanin, vlogo pesnika Daneta Zajca bo odigral Borut Veselko, dramatika Daneta Zajca pa bo odigral Marko Mlacnik. V dramsko situacijo se bo vpletel tujec, ki ga igra Davor Janjić. Predstava “REKA, REKA/ Syntapiens::IZ” bo uprizorjena po motivih dramskega besedila “Otrok reke” Daneta Zajca in molitvenem vzorcu Dragana Živadinova.

Rezervacija vstopnic: info@delak.eu

Zadnji ponovitvi

 

13:00 Pritličje: Workshop about disruption and DxE

Dogodek bo v angleščini, zato je tudi spodnji tekst v angleščini:

At the workshop we will talk about different forms of disruption and explain why is this such an important way of doing activism. This is also a great opportunity to learn more about the kind of activism DxE is doing and to ask all the questions you have about these topics.
After the workshop we will do several actions - we will decide together what kind of actions we will perform and afterwards briefly discuss about it.

 

19:00 CSK France Pranšeren: Impro liga 25 let

- ob 19h: PARADA LEGEND, multigeneracijska predstava
- ob 21:30: IMPROSONG, glasbeni impro šov

Kaj bo:
* ful enega dobrega impra
* kup starih in manj starih legend slovenskega impra
* kul razstava posvečena zgodovini Impro lige

VSTOP PROST!

 

10:00 Galerija Kresija: DUH MESTA, s Tihomirjem Pinterjem po stari Ljubljani

Tihomirja Pinterja je javnost pred lanskoletno obsežno retrospektivno razstavo v Galeriji Jakopič, na kateri se je izrazila vsa širina njegovega opusa, poznala predvsem po portretih umetnikov, glasbenikov, literatov in upodobitvah umetniških ateljejev, pa tudi po železarskem ciklu. Tokrat se predstavlja s fotografijami s svojih sprehodov po stari Ljubljani. Pred nami je svojevrsten hommage mestu, v katerem se je po številnih popotovanjih in selitvah po tedanji Jugoslaviji z družino ustalil leta 1970 in za katerega danes pravi, da je njegovo.

 

10:00 Vodnikova domačija: Na krilih galeba

Razstava zaobjema slovenske ilustratorje v Italiji, ki v zadnjih desetletjih pišejo zgodovino ne samo otroške ilustracije, temveč tudi zgodovino drugih vrst ilustracij med Slovenci v Italiji, pri tem pa presegajo zemljepisne meje Furlanije Julijske krajine in segajo globoko v italijanski škorenj.
Na razstavi je zbranih dvanajst ilustratorjev starejše, srednje in mlajše generacije, ki so se odzvali našemu vabilu. Vodila nas je želja, da bi na enem mestu zbrali vse ustvarjalce, ki jih mladi bralci v osnovnih in srednjih šolah s slovenskim učnim jezikom v Italiji spoznavajo preko njihovih del že od prvih šolskih korakov dalje.

 

20:00 Gledališče Glej: Otroci na oblasti

»Državljani smo s tabo, drug admiral, pogumno izpelji državni udar!«

Gre za adaptacijo po dramah Victor ali otroci na oblasti Rogera Vitraca in Viktor ali Dan mladosti Dušana Jovanovića. Otroci na oblasti so produkcija V. semestra GLR, DI in DSU Akademije za gledališče, radio, film in televizijo Univerze v Ljubljani.

 

Slovensko mladinsko gledališče:

15:00: Ariol: Zaljubljen do ušes

Ariol je do ušes in čez zaljubljen v sošolko Petulo, ljubko kravico s kodrčki, in o njej kar naprej sanjari. Sicer pa se najraje druži s svojim najboljšim prijateljem Ramonom. Skupaj tudi kaj ušpičita, zato se razrednik Top in učitelj telovadbe De Muskla včasih razjezita nanju. Kljub temu da mu šolske obveznosti kdaj povzročajo težave, je Ariol zelo inteligenten osliček. To mu da vedeti tudi njegova mama, ki mu vedno vedno stoji ob strani in ga spodbuja, kadar je negotov.

Priporočena starost: 5+

17:00: Ariol: Popoldanske oslarije

Ariol in Ramono se vsak dan po šoli skupaj igrata, gledata Gromskega konja in pregledujeta album z nalepkami Gromski konj – super zbirka… Z njima gremo v knjigarno po nove nalepke, pri Ramonu doma na televiziji ujamemo delček Gromskega konja in spoznamo Ramonovo starejšo sestro Parmo. Ariolovi popoldnevi pa niso vedno samo zabavni, še zlasti ne takrat, kadar mora k zdravniku. Najbolj strah ga je injekcij in še dobro, da je ob njem skrbna mama.

Priporočena starost: 5+

 

Za Lutkovno gledališče so vikendi razprodani... karte si morate kak teden prej.

 

=====KINO=====

Slovenska kinoteka:

17:00, Kinotečna matineja: Ne čakaj na maj, František Čap, Slovenija (Jugoslavija), 1957, 35mm, 1.37, čb, 108' 

Maturanti iz Vesne so zdaj že študenti. Med zimskimi počitnicami se odpravljajo v gorski hotel in študentke skrbi, ali bo dovolj fantov. Njihova učiteljica telovadbe zato predlaga Štrbajsu, ki vodi pilotsko šolo, naj pošlje svoje fante na vajo reševalne enote. Dekleta v hotelu navdušeno pozdravljajo fante, ki 'padajo' z neba. 
V sodelovanju s Slovenskim filmskim centrom in Slovenskim filmskim arhivom pri Arhivu RS.

19:30, Fokus: Von Trierjev svet dobrega in zla: Element zločina, Forbrydelsens Element/The Element of Crime, Lars von Trier, Danska, 1984, 35mm, 1.85, čb/barvni, 103', sp

Nekdanjega policista Fischerja preganjajo mučni spomini na dogodke iz zabrisane preteklosti. Po pomoč se zateče k terapevtu in pod hipnozo odpotuje globoko v svoje spomine, v svojo bolečino ... Obišče Osborna, nekdanjega učitelja na policijski akademiji, čigar knjiga Element zločina v Fischerjevih očeh še vedno velja za biblijo. Da bi ujel skrivnostnega zločinca, ki serijsko pobija in razkosava mlade prodajalke loterijskih srečk, se Fischer v skladu s teorijami, opisanimi v knjigi, spusti na nevarno pot poistovetenja z morilčevim načinom razmišljanja. Detektivovi izsledki postajajo vedno bolj bizarni, mračni in uničujoči ... Celovečerni prvenec Larsa von Trierja: znanstvenofantastična kriminalka z dušečim vzdušjem in estetskim presežkom, ki prek intimne zgodbe posameznika analizira travme in rane starega kontinenta.

 

Kinodvor:

15:00 / Mala dvorana: Ptice jezer, njihova vrnitev, Matej Vranič

15:15 / Dvorana: Moja žirafa, Barbara Bredero, KINOBALON / BOBRI

17:00 / Dvorana: Bojevnica, Benedikt Erlingsson

17:30 / Mala dvorana: Maria Callas, Tom Volf, Razprodano!

19:00 / Dvorana: Hladna vojna, Paweł Pawlikowski, ZA ZAMUDNIKE

20:00 / Mala dvorana: Maria Callas, Tom Volf

21:00 / Dvorana: Starec in pištola, David Lowery

 

 

/////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////////

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 
randomness