Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
27. 9. 2020 - 16.30

Ne le, da je današnje mrtvilo nedeljsko, muči nas tudi po-poletni čas, pa seveda covid. Večino svojih tegob lahko seveda odložite za nedoločen čas s krajšim sprehodom pod krošnjami jesenskega listja in padajočih kostanjev na Poti spominov in tovarištva, če pa imate radi konje, hiše ali filme... no... potem imate srečo, ker se za vas najde tudi nekaj organiziranih aktivnosti.

 

Hiše:

11. festival Odprte hiše Slovenije

Danes je zadnji dan edinega slovenskega arhitekturnega festivala, ki pravzaprav sestoji iz ogledov različnih hiš. Vaš maneverski prostor je tukaj odločno večji od Ljubljanske kotline, saj so arhitekturna čuda posejana po celi Sloveniji.

Svojo tarčo izberite s klikom na tole povezavo.

 

 

Konji:

Hipodrom Stožice: Kasaške dirke v Stožicah - september

Nedeljski tekmovalni dan bi se moral odviti pred mesecem dni, vendar je bil zaradi slabe vremenske napovedi odpovedan.

Tokrat bomo spremljali skupno 10 dirk, med drugimi tudi:
- DP za 3-letne slovenske kasače,
- Ljubljansko miljo,
- VN nagrado Ljubljane za pokal ljutomerskega kasača,
- dirko ponijev.

Vstopnine ni, parkinga je nekaj, za kolesa pa neomejeno.

 

 

Ostane le še kino:

Kinodvor:

15:45 / Dvorana, Ostržek, Matteo Garrone, KINOBALON

Režiser Matteo Garrone (Gomora, Resničnost) in igralec Roberto Benigni vdahneta novo življenje priljubljeni zgodbi o leseni lutki, ki oživi v rokah starega rezbarja.

19:00 / Dvorana, Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Gregor Božič, ZA ZAMUDNIKE

Sanjska parabola o »življenju in smrti v pozabljenih, zapuščenih krajih«. Celovečerni prvenec mladega slovenskega režiserja je z zadnjega Festivala slovenskega filma odnesel rekordnih enajst vesen, med njimi kipca za najboljši celovečerec in najboljšo režijo ter nagrado občinstva.

21:30 / Dvorana, Corpus Christi, Jan Komasa

Film, temelječ na resničnem pojavu lažnih duhovnikov na Poljskem, je sodobna in provokativna parabola o veri, odpuščanju in odrešitvi, ki jo poganja nepozabni nastop glavnega igralca.

 

 

Slovenska kinoteka:

17:00, 9. Festival frankofonskega filma/Kinotečna matineja (12+), Max in prijatelji, Max & Co, Samuel Guillaume, Frédéric Guillaume, Švica/Francija/VB/Belgija, 2007, 35mm, 1.85, barvni, 76', ap, svp

Petnajstletni Max se odpravi iskat svojega očeta, znamenitega trubadurja Johnnyja Bigouda, ki je tik pred njegovim rojstvom izginil. Max spozna zabaviščnika Sama, ki mu predstavi radosti čudovitega glasbenega festivala. Kot glasbeni virtuoz Max naredi močan vtis na iznajdljivo Felicie, ki prepriča vodstvo, da Maxa vzame v službo. Max in prijatelji je očarljiva, nenavadna in pravljična pustolovščina, posneta v radikalno samosvojih tehnikah stop lutkovne animacije.

19:00, 9. Festival frankofonskega filma, Usoda, Al-massir/Le Destin, Youssef Chahine, Egipt/Francija, 1997, 35mm, 1.85, barvni, 135', sp

V 12. stoletju je znameniti filozof Averroes (1126–1198) v Cordobi ustanovil šolo mišljenja, ki velja za pravi zametek evropske renesanse. Film sledi Averroesovemu poznemu obdobju, ko so se razplamteli poskusi inkvizicije, s katerimi so hoteli zatreti svobodomiselnega starca in njegove somišljenike. Duhovno in družbeno zmedo izkoristijo muslimanski fundamentalisti, ki želijo prevzeti oblast. Averroesovi učenci sledijo skupnemu cilju, da filozofovo delo obranijo pred uničenjem.

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na