Današnji mestni napovednik

Oddaja
kva kva kva kva kva
7. 12. 2023 - 16.30

_1_

glasba in temu podobno

 

.: Metelkova

Jalla Jalla / 19.00 / Đemsešn

Imaš inštrument, pa nimaš prostora za igranje? Nimaš inštrumenta, pa bi rad poskusil kaj novega? Želiš igrati z drugimi? Imaš zgolj preveč časa v četrtek popoldne? Pridi na jam session v Jalli Jalli, vsak četrtek ob 19:00!

 

Gala Hala / 21.00 / Kočevje u Luban

Nathuoriel x Miha Šmalcelj

Charlie Butter Fly

Sovrag

+ DJ Belik

Kočevje u Lublan je tradicionalni dogodek Kluba kočevskih študentov. Letošnji koktejl kočevske glasbe sestavljajo različna imena ter različni žanri.

Music policy: blues/rock/etno/melodic death/black/trash/house/techno/hardtechno

*vstop prost za člane KLUKŠ, 5 € ostali

 

Menza Pri Koritu / 20.00 / KoD: Nefarious Vermin, Taste of Plague, Defy

KADILNICA OF DEATH vol. 3!

Nefarious Vermin (D-beat death metal)

Taste of Plague (blackened deathcore)

Defy (punk metal)

*8€ pred 20:30, 10€ po 20:30.

Za lastnike članske izkaznice KoD vstop prost!

 

 

.: ostalo po podalpski deželi

Veliki oder v Kočevju / 18.00 / Ana Pupedan

Ana Pupedan so slovenska rockovska zasedba, ki svoje ustvarjanje zabeli z ljudskostjo, zvrhano mero godčevskih vrlin in ogromno veselja do podajanja svojih glasbenih vsebin publiki. K slikovitosti njihove glasbe velik delež pridodajo besedila.

 

Kibla Portal / 20.30 / Glasbeni cikel JUTRI: Jazz Oud Quartet

Jazz Oud Quartet sestavljajo prekaljeni glasbeniki in multiinstrumentalisti, ki se sicer solistično in v različnih ansamblih udejstvujejo v več glasbenih zvrsteh, in sicer od jazza do klasike, od Early music do World music.

Jazz Oud Quartet ustvarjajo in igrajo avtorsko improvizirano glasbo v dialogu med orientalskim izročilom in evropskim jazzom. Program »Musical Crossroads – Glasbena križpotja« je zasnovan kot očarljiv in nepredvidljiv dialog med evropskim jazzom in orientalsko glasbo.

*đabe

 

Max Klub Velenje / 20.30 / Igor Lumpert Quartet

Igor Lumpert, saksofon

Leo Genovese, klavir

Jeff Williams, bobni

Masa Kamaguchi, kontrabas

Progresivni tenor saksofonist in skladatelj Igor Lumpert, ki trenutno živi in dela v New Yorku, je pri devetnajstih začel študirati na Brucknerjevem konservatoriju v avstrijskem Linzu. V času študija je bil redni član nemške zasedbe Sidewinders, ki je v tistem času prejela nagrado za najboljšo nemško jazz skupino.

Lumpertova glasba je unikatna zmes jazza, funka in vzhodnoevropskih ritmov. V sodobnem jazzu pogosto obstaja delitev med bolj tradicionalnimi izvajalci in tistimi, ki so povezani z avantgardo.

*12€

 

 

.: Zagreb

Vintage Industrial Bar / 20.00 / The Necks

Kultni australski trio The Necks vraća se u Zagreb nakon punih 16 godina izbivanja kako bi nam predstavio iznimno hvaljen novi album Travel, ali i podsjetio zagrebačku publiku zašto se ovaj nesvakidašnji klavirski trio smatra jednom od najoriginalnijih glazbenih pojava na svijetu.

*16/20€

 

 

_2_

odrske deske, otvoritve razstav, idr.

.: Metelkova

Klub Tiffany / 19:00 / video projekcija

OFF program 39. festivala LGBT filma

Britje po moško (Manscaping)

ZDA/Kanada/Avstralija, 2022, 62’

Dokumentarni portret treh kvir moških, ki dajejo nov pomen tradicionalnim brivnicam.

 

 

.: PLAC

11.00-14.00 - Cirkuška vadba/Open space for circus practice (stara kuhna)

16.00 - Ljudska menza PLAC

19.00 - Mu Aikido (telovadnica)

19.00-20.30 - Aerial silk delavnica (stara kuhna)

21.00 - JazzKlubMezzoforte Tradicionalnefreestylekaraoke & Jamsession

 

 

.: SNG Drama

DramaKavarna / 18.00 / Kaj smo hoteli od Shakespeara?

Cikel predavanj in pogovorov SLOGI in Drama

Gašper Troha: Kaj smo hoteli od Shakespeara?

William Shakespeare: Kar hočete ali Dvanajsta noč na slovenskih odrih

Shakespearova bržkone najboljša komedija ima naslov Kar hočete. Napisal jo je na vrhuncu svoje kariere, leta 1600, v istem času kot Hamleta in tik pred svojimi najbolj znanimi dramami, med katere spadajo Othello, Kralj Lear in Macbeth. Kar hočete je bila prvič odigrana na dvoru kraljice Elizabete I. na predvečer 6. januarja (praznik svetih treh kraljev) 1601, ko je kraljica gostila italijanskega plemiča Virginia Orsina. Ohranjeno je poročilo, da sta se oba dobro zabavala in da je smel Orsino obdržati pokrivalo na glavi, čeprav je bil v družbi kraljice.

 

 

.: ostala Ljubljana

osmo/za / 18.00 / Matej Mihevc | Tensor Edge Recon

Razstava – odprtje

četrtek 7.DEC 2023, 18:00 – 22:00

petek 8.DEC 2023, 14:00 – 18:00

11.–15.DEC 2023, 14:00 –18:00

Tensor Edge Recon se odvija po še nepojasnjenem dogodku, ko je odpadniška umetna inteligenca osamosvojila procese kulturne produkcije in jim omogočila manipulacijo s fizično snovjo, sama pa nato izginila. Za njo so ostali zgolj skrivnostni artefakti – nenavadni spoji raznolikih kulturnih elementov, raztreseni po navidezno naključnih območjih. Igralec se v vlogi raziskovalca s terenskim vozilom odpravi v žarišča avtonomne kulturne produkcije in s pomočjo specializiranega vmesnika išče ter dokumentira posamezne artefakte, pri tem pa zaman poskuša razumeti emergentne procese, ki so jih ustvarili.

Matej Mihevc se v svoji umetniški praksi na različne načine ukvarja z vplivom novih tehnologij na kulturno produkcijo. V zadnjem času se v glavnem osredotoča na različne programe za 3D-modeliranje in animacijo, sicer pa goji tudi zanimanje za različne industrijske procese in umetne materiale ter za strojno učenje in umetno inteligenco.

 

Center za poezijo Tomaža Šalamuna / 19.00 / Poetikonov pesniški večer

Literarno srečanje

Pesniški večer bo moderiral Ivan Dobnik. Ob glasbeni spremljavi Mateja Krajnca bodo svojo poezijo brali:

Gregor Podlogar

Zoran Pevec

Kristina Kočan

Meta Blagšič

Živa Čebulj

Krištof Dovjak

Matjaž Zorec

*đabe

 

Klub CD / 19.00 / Aleksandar Hemon: Tole ni zate

Tole ni zate je roman o spominjanju. Pravzaprav o nizanju spominskih drobcev, s katerimi se Aleksandar Hemon vrača v svoje otroštvo, čas, ko je bilo vse še mogoče, ko se prihodnost še ni zgodila in se je zdelo, da je Sarajevo večno mesto. Pripovedovalec se v preteklost zazira z melanholično toplino, obuja njeno predmetnost, otroške in mladostne igre, ljubezni in nesporazume, prijateljstvo pa tudi krutost, porojeno iz občutka nesmrtnosti. Pisava, pravi Hemon, rešuje pred pozabo, morda celo ohranja pri življenju ljudi, dogodke in kraje, ko jih zamrzne v brezčasnost. Lahko bi bil drugačna oseba, nekdo, ki še muhi ne bi storil nič žalega. Tako pa smo tu, Hemon, ti in jaz.

*brezplačne vstopnice

 

Inštitut za novejšo zgodovino / 17.30 / Pogovor o knjigi Socjalizam na kućnom pragu

Lepo vabljeni na pogovor o knjigi Socijalizam na kućnom pragu, ki bo potekal v četrtek, 7. 12. 2023 ob 17:30.uri, v prostorih INZ.

O knjigi se bodo pogovarjali avtor Igor Duda (Filozofski fakultet, Sveučilište Jurja Dobrile u Puli), recenzentki Tanja Petrović (Inštitut za kulturne in spominske študije ZRC SAZU, Ljubljana) in Ivana Dobrivojević Tomić (Institut za savremenu istoriju, Beograd) ter Marko Zajc (Inštitut za novejšo zgodovino).

Predstavitev knjige bo v slovenskem in hrvaškem jeziku.

O knjigi:

Delavsko samoupravljanje v socialistični Jugoslaviji je potekalo tudi v kraju bivanja. Okvir tega procesa so bile krajevne skupnosti, ki so bile leta 1963 uvedene kot možnost, leta 1974 pa kot obveznost. Bile so samoupravna teritorialna oblika združevanja delovnih ljudi in državljanov, volivcev in potrošnikov v njihovem prostem času in njihovi soseski.

 

SEM / 18.00 / Čas in nematerialnost – Odprtje razstave študentov UL ALUO

Akademija za likovno umetnost in oblikovanje (UL ALUO) in Slovenski etnografski muzej (SEM) vabita na odprtje razstave ČAS IN NEMATERIALNOST, ki bo v četrtek, 7. decembra 2023, ob 18.00 v SEM, Metelkova 2, Ljubljana (razstavna hiša SEM).

Razstava združuje umetniška dela študentk in študentov različnih smeri UL ALUO, ki se tematsko ukvarjajo z vprašanji časovnosti, minljivosti, staranja, trajnosti ali trenutnosti v doživljanju osebnega, individualnega in družbenega vsakdana. Zasnovana je bila v kontekstu ob razstavnega programa nove stalne razstave SEM Človek in čas, s katero SEM obeležuje stoletnico obstoja in delovanja institucije.

 

LUD Literatura / 19.00 / Grom na podlagi – Rad bi videl drevesa med potjo

Tokrat si bomo v okviru cikla Poezija na podlago ogledali kratek dokumentarni feljton ceste Tomaža Groma, ki je bil posnet junija na relaciji Ljubljana - Frankfurt, pozneje pa podložili še kratka branja v filmu sodelujočih avtorjev in avtoric, seveda pa se bomo kot običajno pustili kar najbolj presenetiti.

Rad bi videl drevesa med potjo

dokumentarni feljton ceste 13'15''

pesmi Ana Pepelnik, Ana Svetel, Ifigenija Simonović, Tone Škrjanec

scenarij Tomaž Grom, Špela Troš

glasba, kamera, montaža, režija Tomaž Grom

organizatorka turneje Amalija Maček

 

Zavod TransAkcija / 17.30 / Kvačkanje s Sunnyjem in Niko

Naše_i prostovoljke_ci spet vodijo kvačkanje! Če si začetnik_ca, ali če spletaš prejo na višjih ravneh, si dobrodošel_a na prijetno druženje!

Prejo in kvačke imamo v pisarni, če pa že kaj od tega imaš, pa prinesi s seboj.

 

Hupa Brajdič Produkcija / 17.00 / TAGZLab 2023: Nevidno gledališče

Brezplačni Laboratorij Transformatorjeve akademije gledališča zatiranih 2023!

N𝐞𝐯𝐢𝐝𝐧𝐨 𝐠𝐥𝐞𝐝𝐚𝐥𝐢𝐬̌𝐜̌𝐞, 𝟕.-𝟗. 𝟏𝟐. 𝟐𝟎𝟐𝟑

December je čas vidnih sprememb v mestu: dekoracija ulic in trgovin, praznične vonjave, božične pesmi ...S tehniko nevidnega gledališča bomo v javnem prostoru opozarjali na nevid(e)ne in spregledane družbene problematike, december pa nam bo dal zgolj dodatno izhodišče za razmišljanje o njih. Nevidno gledališče je ena od tehnik gledališča zatiranih, pri kateri uporabljamo javni prostor za diskusijo o perečih družbenih problematikah z uporabo gledališča ter nagovarjamo naključne mimoidoče, ki ne vedo, da so del gledališkega dogodka.

𝐔𝐫𝐧𝐢𝐤:

- 7. in 8. 12. 2023, 17.00--20.00 (Hupa Brajdič, Podhod Ajdovščina, Ljubljana)

- 9. 12. 2023, 11.00--17.00 (Zavod Bob, Robbova 15, Ljubljana)

𝐏𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐞 𝐢𝐧 𝐢𝐧𝐟𝐨𝐫𝐦𝐚𝐜𝐢𝐣𝐞: barbara.polajnar@gmail.com

𝐑𝐨𝐤 𝐳𝐚 𝐩𝐫𝐢𝐣𝐚𝐯𝐨: do ponedeljka, 4. 12. 2023.

 

 

.: drugod po Sloveniji

Galerija TIR – Mostovna / 19.00 / Petja Kolenko: ''Ker tu je vse tako lepo, tu nič me ne boli''

Odprtje razstave

Petja Kolenko je vizualna umetnica iz Ljutomera, ki je leta 2021 zaključila magistrski študij likovne pedagogike. Aktivno se ukvarja s kulturo in organizacijo različnih festivalov ter ustvarjalnimi likovnimi delavnicami za različne generacije. Poleg tega se ukvarja z grafičnim oblikovanjem in oblikuje unikatne modne in uporabne izdelke. Svojo likovno produkcijo je doslej predstavila na številnih skupinskih in samostojnih razstavnih projektih tako doma kot v tujini.

 

 

_3_

bioskopi

 

.: Kinodvor

Dvorana / 16.15 / Srečno naključje - Coup de chance

Woody Allen / ZDA, Francija / 2023 / 96 min / francoščina

Woody Allen se poklanja Parizu in francoski kinematografiji v svojem prvem francosko govorečem filmu, živahni in iskrivi kriminalki o ljubezni, naključju in zločinu.

 

Dvorana / 18.30 / Rdeče nebo - Roter Himmel

Christian Petzold / Nemčija / 2023 / 103 min / nemščina

Zgodba o poletju, po katerem nič več ne bo tako, kot je bilo. Neprizanesljiva, čustveno večplastna komedija nravi je Christianu Petzoldu (Phoenix, Undine) prinesla srebrnega medveda na zadnjem Berlinalu.

 

 

.: Kinoteka

Dvorana Silvana Furlana / 19.00 / Kritika med paranojo in reparacijo – predavanje Pie Brezavšček

Je naloga kritike razvozlavati vse problematično pri nekem delu in tako razkrinkati njegove nezavedne ali nepremišljene predpostavke? Če demistificiramo te vzorce skozi branje, še ne pomeni, da jih odpravimo. Obstajajo tudi drugačna, nesumničava branja, ki iščejo močne aspekte dela ali prakse in ga interpretirajo tako, da izpostavijo, kje bi lahko delo imelo t. i. reparativne učinke, kot pravi kvirovska teoretičarka Eve K. Sedgwick. Predavanje bo predstavilo oba vidika na primerih iz kritiške in uredniške prakse na področju sodobnih scenskih umetnosti.

*Brezplačne vstopnice bodo na voljo uro pred začetkom dogodka.

 

Dvorana Silvana Furlana / 20.00 / Iztrebljevalec

Los Angeles, bližnja prihodnost. Bivšemu policistu (Harrison Ford), lovcu na pobegle umetno ustvarjene ljudi, t. i. replikante, vsilijo nalogo, da izsledi in pobije šest primerkov najnovejšega modela replikantov, ki so sposobni na podlagi vsajenih spominov razviti lastna čustva in se tako obnašati še bolj človeško od ljudi. Kultna znanstvena fantastika.

*Brezplačne vstopnice za naročnike revije Ekran.

 

 

.: drugod po Sloveniji

Filmsko gledališče Idrija / 19.00 / Paglej!: Hallelujah: Leonard Cohen, potovanje, pesem

glasbeni dokumentarec

Težko bi se spomnil še kake pesmi, ki je imela tako vijugasto pot, kakršno je prehodila pesem Hallelujah. Če pomislite na povsod znane globalne himne, kakršni sta Imagine ali Bridge Over Troubled Water, so bile te takojšnje uspešnice. Toda pesem Hallelujah je založba najprej zavrnila, potem ko je bila objavljena, pa je bila popolnoma prezrta.«

*đabe

 

//

Vir slike. 

//

facebook twitter rss

Prazen radio ne stoji pokonci! Podpri RŠ in omogoči produkcijo alternativnih, kritičnih in neodvisnih vsebin.

randomness