Današnji mestni napovednik

Oddaja
bauštela brate
20. 3. 2023 - 16.30

_1_

glasba in temu podobno

 

.: Metelkova

Jalla Jalla / 20.00 / Nowruz/Perzijsko novo leto

20th of March is the last day of the year in Zodiac and first day of spring. People from Ancient Persia celebrate the Nowruz (New year)!

Jalla Jalla will host the Nowruz event on Monday, 20th March. The even starts at 20:00.

On program:

- Iranian music performance by Iranian guest

- documentary about Iran

- Iranian music

 

.: Prestolnica, najlepše mesto na svetu, de

Kavarna Trafika / 20.30 / Sax summit sexted

-- Sasa Nestorovic tenor sax

-- Lenart Krecic tenor sax

-- Jaka Kopac alt sax

-- Jani Moder guitar

-- Jost Lampret bass

-- and our very own Drago Gajo on drums

 

Akademija za glasbo UL, Palača Kazina / 19.30 / MEDINEA SESSION - koncert kolektivnih kompozicij mladih improvizatorjev s področja Sredozemlja

(v okviru Erasmus+ projekta Medinea-On-Air)

Spremljajte ustvarjanje mladih glasbenikov s področja Sredozemlja, na začetku profesionalne poti, ki imajo dolgoletno prakso glasbene improvizacije in kompozicije, kar boste lahko začutili na koncertu, na katerem bodo predstavili 14 dni skupnega muziciranja na UL AG.

 

.: ostalo po podalpski deželi

Galerija Velenje / 18.00 / Eraldo Bernocchi – SIMM, glasbeni performans

Eraldo Bernocchi je italijanski skladatelj, aranžer, producent in kitarist s trdnim slovesom vsestranskega zvočnega kiparja. Eraldo je svojo kariero začel v poznih 70-ih letih prejšnjega stoletja kot kitarist v neodvisnih punk zasedbah, sredi 80-ih pa je soustanovil konceptualni avdio projekt Sigillum-S, ki je prerasel v mednarodno hvaljen kultni nastop.

 

 

 

_2_

odrske deske, otvoritve razstav, idr.

 

.: PLAC

Dogaja se, čekni, pejdi, podpri tovariše_ice. https://www.facebook.com/avtonomniPLAC

Tole je pa sigurno:

16.00 / 2. ljubljanski pesniški maraton ob svetovnem dnevu poezije '23

 

 

.: MGL

Veliki oder / 19.30 / Usedline

[drama]

Po velikem uspehu uprizoritve Sedem dni smo k sodelovanju znova povabili dvojico mladih ustvarjalcev – filmsko režiserko, scenaristko in dramatičarko Katarino Morano ter gledališkega režiserja Žigo Divjaka, ki v svojih uprizoritvah in avtorskih projektih z izrazitim čutom za socialne in človeške krivice preizprašujeta ustroj današnje družbe in vlogo posameznika v njej.

 

.: Kino Šiška

Komuna / 20.00 / Razlita Tinta | BUM! BOMF! ŽBAM!

[debata – žanr v slovenskem mladinskem stripu]

Razlita Tinta je serija predavanj in pogovorov o stripu s poznavalci in ljubitelji te umetnostne zvrsti, s katerimi v Kinu Šiška bogatimo stripovsko dogajanje v pričakovanju nove edicije festivala stripa Tinta, ki se bo odvila oktobra 2023.

Slovenski mladinski strip v zadnjih letih doživlja svojevrsten razcvet. Skorajda je ni knjigarne in ne šolske knjižnice, ki ne bi imela vsaj kakšne police posvečene stripu. A najbrž polnokrvnega in pristnega stripobranja ne bo brez domačih popularno-žanrskih del. Jih imamo? Kaj so? Kje so? Koliko jih je? Kako nastajajo in s kakšnimi izzivi se srečujejo njihovi ustvarjalci?

Vstop prost.

 

 

 

.: drugod po Lj

Stara mestna elektrarna / 19.00 / DISKOlektiv: DRUGE KOŽE

modna revija

Dotik je oder. Uprizarjanje je oblačilo. Druge kože so modna revija kolekcij tovrstnih oblačil.

*10/5€

PTL / 20.00 / Ana Cvelfar, Kaja Vajdetič, April Veselko: IZ DELCEV  

[plesna predstava]

Iz delcev v premislek ponuja svojevrsten način osmišljanja še-nepredstavljivega. Družbeno razumljivega ne poskuša spreminjati preko teles kot zaključenih celot, pač pa gib, besedo in zvok predlaga kot orodja za ustvarjanje utopičnega časa-prostora, ki ne deluje po logiki vsakdanjega življenja. S tem v trenutku uprizoritve ustvari subverzivni potencial za

odpiranje horizontov možnega.

Vstopnice / Tickets: 5/7€, predhodna rezervacija ali uro pred predstavo v gledališču / prior reservation or an hour before the performance at the theatre

 

.: Kranj

Stolp Škrlovec [Layerjeva hiša] / 18.00 / Kam gre Kranj? Trajnostni in ekološki vidiki življenja v mestu

Festival EKOTEDEN letos začenjamo s pogovorom o temi ki zadeva vse nas - Kam gre Kranj?

Trajnostni in ekološki vidiki življenja v mestih so še kako pomembni za zagotavljanje (boljše) prihodnosti za njegove prebivalce. Zato bomo v sklopu festivala organizirali pogovor na temo okoljskih rešitev in problematike varovanja okolja v našem mestu. Na dogodku bodo predstavniki Mestne občine Kranj, Zavoda za turizem in kulturo Kranj, Komunale Kranj, lokalnih nevladnih organizacij ter okoljevarstvene organizacije skupaj s skupnostjo razpravljali o izzivih in priložnostih, s katerimi se Kranj sooča na področju trajnosti in ekologije.

 

 

_3_

bioskopi

 

.: Kinodvor

Dvorana / 17.30 / Blizu – Close

Lukas Dhont / Belgija, Nizozemska, Francija / 2022 / 105 min / nizozemščina, flamščina, francoščina

Belgijski režiser Lukas Dhont se po uspešnem prvencu Dekle vrača z rahločutno, presunljivo zgodbo o prijateljstvu med odraščajočima fantoma, filmom »o izgubi nežnosti v svetu, polnem toksične moškosti«. Velika nagrada žirije v Cannesu, nominacija za oskarja za najboljši mednarodni celovečerec ter dve lovoriki na ljubljanskem Liffu: nagrada Art kino mreže Slovenije in nagrada mladinske žirije Kinotrip.

 

Mala dvorana / 19.30 / Vsa ta lepota in prelivanje krvi - All the Beauty and the Bloodshed

Laura Poitras / ZDA / 2022 / 122 min / angleščina

Globoko osebni in hkrati izrazito politični dokumentarec Laure Poitras (Citizenfour) raziskuje neločljivo povezanost med aktivizmom ter življenjem in umetniškim delom Nan Goldin, ene najvidnejših svetovnih fotografinj. Zlati lev za najboljši film na lanskem festivalu v Benetkah.

 

Dvorana / 20.30 / Črta – La ligne [FESTIVAL FRANKOFONSKEGA FILMA]  

Ursula Meier / Švica, Francija, Belgija / 2022 / 102 min / francoščina

V filmu, ki kot njegova eksplozivna glavna junakinja pogosto menja razpoloženje, švicarska režiserka Ursula Meier spretno ruši stereotipe o ženskem nasilju. Črta je svetovno premiero doživela na lanskem Berlinalu.

Sledi pogovor z režiserko Ursulo Meier preko Zooma.

 

//

“Those who do not move, do not notice their chains.”
― Rosa Luxemburg

Vir slike. 

//

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na

 
randomness