Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
22. 1. 2020 - 16.30

 

::::::::::: G L A S B A :::::::::::::::

Bar Prulček, ob 20h
Jazz srede - Jani Moder Trio
Jani Moder - kitara, Nikola Matošić - kontrabas, Ratko Divjak - bobni

Kavarna Slamič, ob 19.30
Marko Hatlak in Kapobanda
Člani zasedbe Kapobanda ustvarjajo nepredvidljivo čustveno atmosfero balkanskih napevov. Preizkušajo hitrost svojih prstov ter meje svojih instrumentov skozi preplet skladb iz celotnega Balkana, melodije pravtako črpajo iz zapisov klasičnih kompozicij, tanga, klezmerja…, na njihovem repertoarju so tudi ljudske skladbe severnih dežel. Skupni imenovalec na prvi pogled raznolikih slogov, razpoloženja in energičnosti skladb predstavlja vrhunska interpretacija klasično in jazzovsko izšolanih članov zasedbe.
vstopnina: 15€

Jazz Club Gajo - El Paradiso, ob 21h
EARTH vs SPACE z razširjeno zasedbo
Jasna Kmetec - saksofon, Zlatko Djogič - bobni, vokal, Andrej Tomazin - tolkala, Miha Ribarič - bas, Julijan Erič - kitara, vokal
prinesi đembo kajti đem bo

CSKWTF France Prešeren, ob 20h
Siter: Čist solo
"Če komad odzveni z glasom in eno kitaro, bo zaživel tudi, ko ga prime bend." 
Primož Siter predstavlja svoje nove kose glasbe, preden gredo v studio in dobijo svojo končno podobo. No odru bo sam, brez protokolov in pravil, z nekaj kitarami, pedali in kakšno zgodbo. 
8€ na dan dogodka

 

:::::::::: ----- :::::::::

ZRC SAZU, ob 18h
Benečija, tako blizu in tako daleč - pogovor
Pogovor bo tekel o filmu Zgodbe iz kostanjevih gozdov, Benečiji, Benečanih ter nadiškemu narečju. 
Sodelujoči: 
Gregor Božič, režiser in scenarist filma Zgodbe iz kostanjevih gozdov,
Živa Gruden, ustanoviteljica in dolgoletna vodja Dvojezičnega šolskega središča v Špetru,
Janoš Ježovnik, jezikoslovec, Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša ZRC SAZU,
Aleksej Kalc, zgodovinar, Inštitut za slovensko izseljenstvo in migracije ZRC SAZU
Donatella Ruttar, snovateljica muzeja Slovensko multimedialno okno v Špetru (SMO).
Pogovor bo povezoval Ervin Hladnik Milharčič, novinar Dnevnika ter soscenarist dokumentarca Tihotapci identitete (2016), ki govori o življenju na stičišču romanskega in slovanskega sveta. 

ABC Hub (Letališka 3), ob 18h
Kaj je 5D in kako priti tja? Kvantno polje odgovarja
Kaj je ta prehod s 3D na 5D, o katerem vsi govorijo? Kaj pomeni, da planet dviguje zavest in da stopamo v višjo dimenzijo in novo dobo? Kaj pomeni Nova Zemlja? Kaj se dogaja s Schummanovo resonanco - a ne znaša več 7,83Hz? Kakšne simptome lahko občutim na svojem lastnem bitju? Zakaj je zame izjemno pomembno, vem za te informacije? Ali je res, da moram za napredovanje spustiti vse, kar me otežuje, in kako vem, kaj je to?  KAJ MORATE VI V TEM ČASU NAREDITI ZA SEBE, DA NAPREDUJETE? ZAKAJ, S KAKŠNIM NAMENOM STE ROJENI TOČNO V TEM OBDOBJU?
predavanje je brezplačno, obvezna predhodna prijava na: http://bit.ly/5D2201

ŽMAUC, ob 19h
Inkubacija: Iniciacija (Gloria Ana Lupus)
Likovna razstava grafičnih in slikarskih del... pa še kaj :). 
"V sodobnem svetu se vedno bolj izkazuje potreba po srčnosti, empatiji in razumevanju. Spoznavanje in nadgrajevanje svojih kreativnih darov je eden izmed ključnih korakov notranje rasti na življenjski poti posameznika. Razstava tematizira cikle razvoja in rasti skozi katere gremo tekom življenja. Na ogled ponuja serijo grafik in slik, dve področji ustvarjanja znotraj katerega se prepletata zunanja podobnost in notranja polarnost..." 
Kurator: Amadea Ris
Music: DJ Michael Kors 

 

:::::::: G L E D A L I Š Č E :::::::::::::::::

Mini Teater, ob 20h
Sin (RAZPRODANO)
Tekst Floriana Zellera Sin krasijo izvrstni dramski dialogi. To je precizna psihološka studija o razpadu družine in posledicah tega. Zeller je najbolj izvajani francoski avtor danes. Njegove tekste igrajo največ v Veliki Britaniji in ZDA. Isabelle Huppert v njujorškem teatru Atlanta igra dramo Mati. Zellerjev jezik je zelo enostaven, čist in tekst se spremlja z užitkom.
Najstnik Nikolas doživlja psihično erozijo po ločitvi staršev, ne najde življenjskega smisla, njegova diagnoza je depresija.

Gledališče Glej, ob 20h
Tloris za revolucijo
Performans Tloris za revolucijo je Mark Požlep prvič uprizoril leta 2017 v New Yorku, ko je s kanujem obkrožil tamkajšnji otok Manhattan. S tem projektom je želel raziskati koncept sprave skozi različna razumevanja svobode. S fizičnim aktom plutja je odprl vprašanja fantazije, raziskovanja, osvajanja in preživetja, pri čemer se je soočil z vseobsegajočim kapitalističnim sistemom, ki preveva otok. V pričujočem performansu poskuša odkriti različne nivoje svojega odnosa z zgodovino, trenutne politične situacije in družbene kompleksnosti otoka skozi dialog s potomci staroselskih prebivalcev Manhattna.
Mark Požlep v svojem novem projektu nadaljuje svojo pot po raziskovanju jugoslovanske nostalgije in neizprosno riše tloris za neko drugo revolucijo.
7 študentskih, 10 navadnjaških

Stara mestna elektrarna, ob 20h
Maruša Kink, Gregor Strniša: Žabe
Močvirje. Barje. Kjer se v mehko, razmočeno zemljo pogreza vse, kar ni dovolj trdno. Kjer metafizika srka vase fiziko in popotnika v krogih vrača na točko nič.
Strniša besedilo podnaslavlja "prilika o ubogem in bogatem Lazarju", ustvarjalce predstave pa poleg moralitetne strani drame zanima odpiranje prostorov, ki nastanejo ob asociativnem branju besedila.
Strniševe Žabe ostajajo sveže tudi 50 let po tem, ko so prvič izšle.
7 d/š/u, drugače 10€

Moderna galerija, ob 20h
69 položajev (1. del, izštekano)
Eksces, golota, orgiastična erotika, obredni užitki, sodelovanje občinstva in politični angažma – vse to so izrazi seksualne utopije, značilne za protikulturo in eksperimentalne performanse šestdesetih let prejšnjega stoletja. Ta vodeni ogled arhiva uprizarjanja spolnosti je za Mette Ingvartsen filter, prek katerega raziskuje nerešena vprašanja glede spolnosti v današnjih sodobnih praksah. Pri tem njeno telo postane polje za eksperimentiranje in glede na okolje, ki ga obdaja, vzniknejo nenavadne spolne prakse.
Performans-predavanje 69 položajev (1. del, izštekano) je izvleček iz izvirnega performansa 69 položajev. Obiskovalca vodi skozi prostor s pomočjo besedil, filmov in podob, ki prek giba in govora oživijo, da bi začutil povezavo med intimnim in javnim prostorom.

MGL, ob 19.30
Kar vem, da je res (Andrew Bovell)
Uveljavljeni avstralski dramatik Andrew Bovell v slovenskem gledališkem prostoru ni neznan. Pred nekaj leti smo v MGL uprizorili njegovo igro Samba lantana. Medtem ko je ta vsebovala prvine kriminalke, pa je Kar vem, da je res ganljiva in poetična ter tudi duhovita in pronicljiva družinska drama. 
Dogajanje je postavljeno v skromno družinsko hišo z vrtom v predmestju Adelajde in se odvije v enem letu. Bob in Fran sta vse življenje trdo garala, da bi si njuni štirje otroci lahko privoščili več, kot sta si sama. Bovell z imenitnimi portreti vseh šestih protagonistov ter v izbrušenih dialogih in pretresljivih monologih prikaže vse mehanizme družinskega in zakonskega življenja. Skozi štiri letne čase, ki so prispodoba za življenjski ciklus, spremljamo štiri odrasle otroke, ki se vsak s svojimi težavami še vedno vračajo domov. Spremljamo družinsko dinamiko Priceovih, ki ni ravno harmonična.

 

:::::::::: K I N O :::::::::::

Kinodvor
15.00
- Parazit (Bong Joon-ho) //// Film, ki ga režiser označuje za »komedijo brez klovnov, tragedijo brez negativcev«, je čudovito nepredvidljiva družinska tragikomedija o neizogibnem konfliktu med tistimi, ki imajo, in tistimi, ki nimajo. Dobitnik zlate palme na zadnjem festivalu v Cannesu in kritiški favorit leta.
16.45 - iOtok (Miha Čelar) //// iOtok je celovečerni dokumentarec o zadnjih trinajstih prebivalcih otoka Biševo, ki se borijo za preživetje otoške skupnosti.
17.45 - Obtožujem! (Roman Polanski) //// Roman Polanski pripoveduje zgodbo o aferi Dreyfus, političnem škandalu, ki je na koncu 19. stoletja pretresel Francijo in svet. Film je prejel veliko nagrado žirije na Beneškem filmskem festivalu, nedavno pa smo si ga lahko ogledali na LIFFu.
19.30 - Stieg Larsson: mož, ki se je igral z ognjem (Henrik Georgsson) //// Dokumentarni portret švedskega pisatelja in novinarja Stiega Larssona, avtorja Milenijske trilogije, posvečen njegovi življenjski obsesiji: razkrivanju skrajnih desničarskih gibanj in njihovih strategij, kako priti na oblast.
20.30 - Moj najboljši profil (Safy Nebbou) //// Zgodba o ljubezni, hrepenenju in osamljenosti v dobi družabnih medijev. Juliette Binoche v vlogi ženske, ujete med fantazijo in resničnost.

Kinoteka
17.00
- Jaz, črnec (Jean Rouch, Francija, 1958) //// Mladeniči iz Slonokoščene obale v prostem času oponašajo zahodnjaški način življenja. Antropološki pogled Jeana Roucha jih spremlja na njihovih pretežno brezciljnih pohajkovanjih, razpetih predvsem med popivanjem in sanjarjenjem o prihodnosti. Dragocen etnografski dokument, ostra kritika evropskega kolonializma in radikalna prelomnica v zgodovini filma. Roucheva okretna kamera, preskakujoča montaža ter brezšivna mešanica igranega in dokumentarnega dispozitiva med drugim odprejo vrata francoskemu novemu valu.
Projekciji sledi predavanje Andreja Špraha.
Brezplačne vstopnice.

21.00 - Kakor kdo vidi (Harun Farocki, Nemčija, 1986) //// »Kakor kdo vidi je moj akcijski celovečerec. Govori o dekletih v pornografskih revijah, katerih imena so izmišljena, o brezimnih mrtvih v masovnih grobiščih, o strojih, ki so tako grdi, da jih delavci upravljajo z zakritimi očmi, o strojih, ki so preveč lepi, da bi jih zakril pokrov avtomobila, o tehnikah dela, ki predpostavljajo bodisi koordinacijo bodisi razkol med delom rok in možganov.« Harun Farocki
V sodelovanju z Goethe-Institutom Ljubljana, ZKM Karlsruhe in BIO 26 (MAO)
Brezplačne vstopnice za projekcijo bodo na dan projekcije na voljo na blagajni Kinoteke.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 
randomness