Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
22. 5. 2019 - 16.30

:::::::::::::::::::::::::::::::::::I  M e t e l k o v a I::::::::::::::::::::::::::::::::

Klub Gromka, ob 20h
Kristusu ni uspelo, prišel je Marx
 “Ali mi zamerite, da sem se vrnil in vas razdražil? Poglejte na to takole: gre za drugi prihod. Kristus ni utegnil, pa je prišel Marx.”
Kaj bi rekel Marx, če bi se leta 2019 znašel v Ljubljani?
Predstava “Kristusu ni uspelo, prišel je Marx” je igra o življenju in delu enega najbolj pogosto citiranih avtorjev na svetu – Karla Marxa. V njej Marx ni prikazan zgolj kot filozof, temveč tudi kot družinski človek, ki se v izgnanstvu bori za preživetje svoje družine. Gledalke_ci spoznajo Marxa, ki se med nas vrne v našem času, da bi, pogosto s pomočjo lucidnega humorja, branil ideje komunizma pred dehumanizirajočo verzijo stalinističnega komunizma in modernega kapitalizma.
Prostovoljni prispevki za izvajalke_ce

Menza pri koritu, ob 20h
IGLU predstavlja impro tekmovanje Maestro™
Gre za licenčni format improvizacijskega tekmovanja, ki že vrsto let zabava gledališke dvorane po celem svetu. V večeru, polnem spontanih vzponov in padcev, se bo trinajst odličnih improvizatorjev pod skrbno taktirko režiserke potegovalo za naslov najboljšega improvizatorja ali improvizatorke večera.
Skozi zgodbe, ki vas bodo nasmejale do solz, vas ganile do srca in enostavne očarale, pa se bodo borili tudi za vašo naklonjenost in točke – krog za krogom boste namreč odločali, kateri izmed improvizatorjev bo preživel in kateri odpadel. Na koncu preživi le en in edini – Maestro!
vstopnina: 5€ d/š, 6€ ostali

 

 

::::::::::::::::--- G L A S B A ---::::::::::::::::

Kino Šiška, ob 20h
Scena podpiše: ZVO.ČI.TI so.und.ing DUO – Maja Osojnik & Anthony Pateras
Maja Osojnik bo v Ljubljani prvič izvedla za ta dogodek ustvarjeno solo skladbo “When I Find Out, I'll Give You a Buzz”. Ob konkretnem izboru lo-fi elektronike, vzorčenja v živo in manipuliranja s CD-predvajalniki bo kot instrument uporabila tudi svoj glas. Anthony Pateras, avstralski skladatelj, izvajalec in multi-instrumentalist pa bo s skladbo “This Ain’t My First Rodeo” skupaj z občinstvom v kvadrofonični postavitvi raziskoval psihoakustične interakcije med dvema sintetizatorjema zvoka. Njuno skupno delo pa je še skrivnost!
Vstopnina kulturna dva

Kavarna Soteska, ob 19h
Koncertni cikel Studio 8: Mladi Raziskovalci II....
....je platforma, ustvarjalni teritorij, fizični in mentalni prostor za glasbenike, ki ga vodijo in oblikujejo glasbeniki sami. Platforma vzpostavlja kontinuirano prakso inovativnih zvočnih kodov ter snovanje novih ustvarjalnih celic.
1. set: Urban Megušar
2. set: Urban Megušar, Gašper Livk, Maj Kavšek, Klemen Kocijančič
predlagani zaželjeni prostovoljni prispevek naj bo 3 eur

Jazz Club Gajo, ob 17h
Live piano session Marko Petrušič

Festival Druga Godba gre danes v
Cankarjev Dom
::::ob 17h
– Shane Latimer (Irska) - Človek ali stroj? Najbrž oboje, ko je govora o enem najpomembnejših akterjev sodobne irske glasbene scene v opoziciji. Shane Latimer je bil prvo ime na spisku Improvised Music Company za aktualni vpogled v ustvarjanje na dublinski sceni. Tudi Latimer sam je kurator na impro- in eksperimentalni sceni irske prestolnice in festivala Bottlenote.
..........................................................
::::ob 20:30 – Maciej Obara Quartet (Poljska) - Maciej Obara in Dominik Wania sta se dolgo kalila v kvartetu legendarnega Tomasza Stańka, po Stańkovi smrti pa prevzemata glavno vlogo v poljskem jazzu. Tomasz Stańko je Macieja Obaro opisal kot ‘velikega glasbenika, katerega glasba je močna, zrela, globoka, polna šarma in lepote’. Tudi recenzije prvenca Unloved za založbo ECM so presežne.
Maciej Obara, altovski saksofon; Dominik Wania, klavir; Max Mucha, kontrabas; Michał Miśkiewicz, bobni
...........................................................
::::ob 22h - The Brother Moves On feat. Bowrain (JAR, Slovenija) - Južnoafriški kolektiv, ki v svojem izrazju glasbo meša s performativno umetnostjo. Njihov glasbeni milje črpa iz spans rocka, xhosa funka, dub metala, hiperritmične rock psihadelije, astro-afro-free jazza in spoken worda. Po lanskem nepričakovanem vskoku slovenskega pianista Bowraina se je njihovo sodelovanje nadaljevalo v Johannesburgu, tokrat v Ljubljani skupaj predstavljajo nov material.
Siyabonga Mthembu, glas; Zelizwe Mthembu, kitara in glas; Ayanda Zaleklie, bas kitara in glas; Simphiwe Tshabala, bobni in glas; Tine Grgurevič (Bowrain), klavir in klaviature

Dnevna vstopnica 15€, festivalska 46€

 

 

::::::::::::::::::::::::::::::::I G L E D A L I Š Č E I:::::::::::::::::::::::::::

Stara mestna elektrarna, ob 20h
Tri verzije prostora (Tina Valentan, Maja Kalafatić, Polona Maher, Barbara Novakovič)
Zadnja predstava v plesni trilogiji Dinamike prostorov avtorskih dvojic koreograf-vizualni umetnik in je nadaljevanje raziskave performansov Dinamika liminalnega prostora, 2017 (Maja Kalafatič-Venelin Shurelov) in Točka osi, 2018 (Tina Valentan-Polona Maher). Izhodišče predstave je raziskava prostorskih dinamik s poudarkom na fenomenu nihanja v umetnosti. Projekt Tri verzije prostora spenja koreografijo z razmislekom likovnega umetnika v gledališču in nastaja po motivih igre Tri verzije življenja (Trois versions de la vie, 2000) francoske pisateljice Yasmine Reza
Vstopnina: 10 EUR, 7 EUR (dijaki, študentje, upokojenci)

Pocket Teater Studio, ob 20h
Ozvezdja
Kaj je ta pok?
Pa kaj govoriš?
Znanost je postala pot do magije. Prepričana je, da znanje naredi človeško voljo vsemogočno. Zamenjevanje znanosti in magije je hiba, ki se je ne moremo otresti. Provokacija takšnemu načinu mišljenja je smrt, saj označuje mejo, preko katere volja ne seže. V odgovor na izmuzljivo končnost smo izumili poskus razumnega razmišljanja in z njim vprašanje iskanja smisla obstoja. Ob njem nas požira stres, saj obstaja možnost, da se o vsem motimo.
10€ / 8€ dš
 

Španski borci, ob 17h
Preplesavanja 2019 - Pregledna regijska plesna revija
Regijska pregledan plesna revija plesnih ustvarjalcev, izbrane plesne miniature, cca 150  plesalcev dnevno, strokovni spremljevalec Igor Sviderski.
3€

SNG Drama
Veliki oder? Fassbinderplac? Železniški muzej? Parmova 35?, ob 19:30

Ali: Strah ti pojé dušo
Mala drama, ob 20h
Pljuča

MGL
veliki oder, ob 19:30 – Addamsovi
Mala scena, ob 20h – Odhodi vlakov

Opera in balet, ob 19:30
Labodje jezero

 

 

::::::::::::::::::::::::::::

Moderna galerija, ob 18h
Božidar Jezernik: Jugoslavija, dežela sanj
Predavanje je del programa razstave Na robu: vizualna umetnost v Kraljevini Jugoslaviji (1929–1941).

 

 

:::::::::::::::::::::::::::::::::::I  KINO  I::::::::::::::::::::::::::::::::

Kinodvor
16:30 – Dogman (Matteo Garrone)
18:45 – Ben se vrača (Peter Hedges)
21:00 – Zgodovina ljubezni (Sonja Prosenc)
Kinodvor mala
17:45 – Stoletje sanj (Ven Jemeršić)
20:00 – O ljudeh in vaseh (Agnes Varda)

Slovenska kinoteka
17:00 Nedolžnost brez zaščite (Dušan Makavejev, Jugoslavija, 1968)
21:00 Elis (Hugo Prata, Brazilija, 2016, DCP, 2.35)

 

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 
randomness