Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
14. 7. 2020 - 16.30

Metelkova mesto:

 

Letni vrh Gale hale ob 20:00: GlobaLuna

Sočni in sončni, močni in mični, zgoči in vroči ritmi ter melodije iz domala vseh kotičkov in vrtičkov sveta prihajajo prek izvrstnega selektorja svetovnih godb, Maria Batelića, na Letni vrt Gala hale. Sprehajali se bomo od Evrope prek Balkana in Orienta do Afrike in obeh Amerik, s poudarkom, kakopak, na južni. Za nabrusit špičake ino našpičit možgane! Če bomo iz postelje vstali na pravo nogo, bomo nadvse prijeten večer podkrepili še z dobrotami iz žar plošče. Vabljeni!

Vstop prost!

Music policy: world music

*v primeru slabega vremena se dogodek prestavi!

 

Muska drge:

 

LIVE STREAM: https://kamizdat.si/releases/access-frame-equity/ od 20:00 – 00:00: Kamizdat Rentgen TV: izid kompilacije raziskovalne elektronike

Lineup:
> #DUF
> dvidevat
> Nitz
> Shekuza - Miha Šajina
> Terranigma
Dvajset domačih izvajalcev in izvajalk, ena kompilacija.
Založba Kamizdat ob dnevu spletnih založb - Netlabel Day, 14. julija, na novi kompilaciji predstavlja 20 novih in neizdanih skladb dvajsetih ustvarjalcev. Njen izid bomo proslavili s spletnim prenosom DJ setov nekaterih izvajalcev na kompilaciji.
Kompilacija Access Frame: Equity predstavlja neizdana dela novih in uveljavljenih imen, ki se gibljejo po širokem žanrskem spektru elektronske glasbe: od eksperimentalnega techna do hrupa in zvočne umetnosti, preko brejkov, bass-a in drugih odvodov elektronske in elektroakustične glasbe. Projekt skuša vzpostaviti prakso kritičnega mišljenja o dostopu in distribuciji umetnosti. Postavlja vprašanje: kakšen je okvir skozi katerega nam je dovoljeno, in možno, dostopati do kulture? Kako je vzpostavljen, kdo ga vzpostavlja, in kako je ta okvir možno spreminjati in prečiti?
Za kompilacijo so glasbo prispevali:
#DUF / Ansambel PRSA / BeatMyth / dvidevat / Janez Plesnar / Katyeuum / Kikimore / Kikiriki - Kikiriki - noise / Lara / Lifecutter / Luka Prinčič / M berLin / Muzikačaka / Nitz / Nulla / rouge-ah / Shekuza / Terranigma / umdhlebi / Zergon

 

Vodnikova domačija Šiška ob 20:00: Starinske popevke z Zvezdano Novakovič

STARINSKE POPEVKE je projekt pevke, harfistke in skladateljice Zvezdane Novaković v sodelovanju s Kresnicami iz Adlešičev.

Gre za ljudska besedila, ki so se ohranila, medtem ko so melodije potonile v pozabo. Besedila prihajajo delno iz knjižne zbirke "Bisernice iz belokranjskega narodnega zaklada I" Ivana Šašlja.

Kot je zapisal Šašelj: "/…/ Marija Veselic iz Marindola iz svoje mladosti pripoveduje, da so te pesmi popevala dekleta po večerih, ko so hodila po hišah na "prelo" (prejo). To so "starinske popevke", kakor jim pravijo. Pripomniti moram še, da mladina ne zna več teh lepih "starinskih" pesmi. S starimi ženami vred bodo legle tudi te zanimive belokranjske pesmi v grob. Naj se ohranijo vsaj v tej knjižici!"

Zvezdana se je odzvala klicu po obujanju teh čudovitih pesmi s svojevrstno poezijo, ki odseva starodavni čas in hkrati toliko pove o nas samih danes, ko smo nekako oropani identitete. Z Zvezdanino uglasbitvijo pesmi pridobijo sodobno zvočno podobo, sočasna spremljava Kresnic iz Adlešičev pa jim prida pristnost belokranjske zvočne krajine.

Starinske popevke za Zvezdano niso zgolj etnološke: so tudi avtoričini čustveni in spominski prostori, v katerih se s spomočjo nasnemavanja in zvočnih modulatorjev svobodno poigrava z zvokom strun in glasu. Pesmi tako niso ne stare, ne nove - so v sozvočju z današnjim časom in davnino, so avtorske in hkrati delo vseh tistih, katerih glasovi so že davno izgubljeni in pozabljeni.

Nekaj pesmi na programu bo tudi starih ponovno uglasbljenih kresnih pesmi, nekaj uskoških, par skladb prihaja iz zbirke Lepa Anka.

Nastopajo:
ZVEZDANA NOVAKOVIĆ: avtorica projekta, vokal, harfa, elektronski instrumenti
ADLEŠIČKE KRESNICE: vokali

Vstopnina 12 eur

 

MGLC ob 20:00: Torkov koncert: EIMar Origenes

GLASBENI VEČER NA PROSTEM
Pevka in piska besedil EIMar je zanimiv primer glasbene multikulturnosti: glasbenica filipinskega očeta in nemške matere, ki se je preselila na Kanarske otoke, poje v štirih jezikih in poleg kitare igra različna ljudska glasbila. Njena prva ljubezen je bil klasični soul, danes pa izvaja različne glasbene stile, kot so reggae, jazz, R&B in zvoki new agea. Glasbenica ima sposobnost, da z nežnimi toni v slogu Norah Jones pomirja poslušalce ali napolni atmosfero s čustvi in strastjo ob melodijah flamenko rumbe. Že kmalu bomo lahko slišali, kako njena glasba zveni v Tivoliju.

V sodelovanju s Pinelino dnevno sobo

V primeru dežja bo koncert prestavljen v notranje prostore.

Vstop prost!

 

Cankarjev dom, Klub CD ob 21:00: Mala terasa sredi Ljubljane: Počeni škafi

Marjeta Prudič, glas, klavir
Matevž Zlatnar, trobenta
Andraž Gnidovec, pozavna
Jakob Grčman, kitara
Nejc Klun, kontrabas
Jernej Juren, perilnik

Počeni škafi so nezakonski otrok ameriškega hot swinga in francoskega šansona, ki je brez starševskega nadzora odraščal na ljubljanskih ulicah. Iz svojega življenja, ljubezni in odnosov ustvarjajo pesmi, ki se jih je nabralo že za dva albuma: Stroj za sušenje solz in Dunaj. Bend, ki se – raje kot nastopa – prilagaja, posluša ter tu in tam komu zleze pod kožo.

Vstopnina: 10 EUR

 

Teater, razstave, predavanja...:

 

ČinČin ob 21:00: Poletna 10ka #5

Stand up

Tokrat bo večer vodil Peter Šanović!

NASTOPAJO:
1. Matic Kokošar
2. Eldar Omerčić
3. Anton Pevc
4. Gašper Bergant
5. Perica Jerković
DOGODEK BO V VSAKEM VREMENU!
Vstopnina: Zbiramo prostovoljne prispevke

 

- - - -

 

Galerija Vžigalica ob 19:00: A dela? // Is it working?

Na razstavi A dela? so predstavljene novejše produkcije transdisciplinarne raziskovalne in razvojne platforme ZKM | Hertz-Lab, ki pod okriljem medijskega centra ZKM Karlsruhe od leta 2017 združuje Inštitut za vizualne medije ter Inštitut za glasbo in akustiko. Sodelujoči umetniki in raziskovalci se v okviru inovacijskega centra Hertz-Lab osredotočajo na možnosti ustvarjanja in oblikovanja v času pospešenega tehnološkega napredka ter digitalizacije. Razstava predstavlja dela, ki uporabljajo različne predstavne in vmesniške strategije ter digitalne tehnologije za dosego raznolikih modalitet interaktivnosti.
Zbirka glasbenih orodij Music Table obiskovalca vabi k spoznavanju različnih principov algoritemskega komponiranja glasbe. Sledi načelom odprtega dela, aktivne udeležbe in opolnomočenja gledalca ter deluje predvsem kot didaktično orodje.
Interaktivna zvočna instalacija Dana Wilcoxa Tether udeleženca zaplete v igro, katere pravila ta spoznava skozi interakcijo s prožnim fizičnim vmesnikom. Tega sestavljajo krogle na napetih elastičnih vrvicah in sistem računalniškega vida, ki položaj in gibanje delcev prevaja v dinamično elektronsko zvočno krajino, ki v interakciji z obiskovalcem niha med potencialnim in kinetičnim.
V zvočni instalaciji Götza Dipperja Messenger’s Report je poslušalec ob spremljanju mnoštva pripovedovalcev, ki posredujejo splet fragmentiranih poročil antičnih grških slov, v procesu sestavljanja pomena uspešen le občasno. Pripoved se nenehno lomi in preobraža v nov pripovedni tok, kar v ospredje postavlja predvsem akt recepcije in interpretacije ter pozornost poslušalca preusmeri k razbiranju delovanja algoritma.
Aplikacija Monocause Yannicka Hofmanna uporabnika namenoma postavlja v skrajno pasivno, zamejeno vlogo. Z drsanjem po ekranu lahko z vsebino zgolj simpatizira ali ne. Delo tako posredno ironizira sam pojem interaktivnosti, ki je znotraj novomedijskega diskurza vse prej kot nevtralen. Naenkrat predstavlja tako eno bistvenih opredelitev medijske umetnosti, ki naj bi omogočala svobodno in kritično refleksijo ter rabo tehnoloških medijev, kot tudi posredno sredstvo discipliniranja in omejevanja uporabniške oz. gledalske izkušnje.
Razstava A dela? je uvod v istoimenski festival, ki ga med 24. in 28. avgustom na različnih lokacijah v Ljubljani organizira Društvo Ljudmila v okviru evropske mreže raziskovalnih, izobraževalnih in umetnostnih institucij EASTN-DC. Ta na presečišču umetnosti, znanosti in tehnologije obravnava nove premike v digitalni paradigmi, s poudarkom na interaktivnih, haptičnih in multimodalnih principih.

 

Decentralizacija:

 

Atrij Mestne občine Nova Gorica ob 21:00: Vinilvečeri: Ohoroho (Rok Ogorevc) - Otok zakladov

OhoRoho nam bo na glasbenem predavanjem spregovoril o začetkih jamaiške glasbene produkcije, do globalnega razmaha reggae glasbe. Glasbeni izbor bo zajemal obdobje od samih začetkov jamajške glasbene produkcije iz druge polovice prejšnjega stoletja do današnjih svežih izdaj. Začel bo z posnetki tradicionalne folk glasbe imenovane mento, nadaljeval z rojstvom ska glasbe, ki se prelevi v ritmični rocksteady in ta v reggae. Tako se bomo sprehodili skozi zlato dobo roots reggae-ja ter preko dub-a v lovers rock.
Rok Ogorevc ali vsem bolje poznan kot OhoRoho, je ljubitelj in zbiratelj reggae glasbe ter selektor-Dj. Že več kot 20 let strastno promovira reggae kulturo ter sodeluje pri organizaciji mnogih reggae dogodkov v Sloveniji ter bližnji okolici.
Ukvarja se tudi z grafičnim oblikovanjem ter združuje ilustracijo in dizajn z ljubeznijo do glasbe. Oblikoval je naslovnice albumov za razne glasbene založbe ter številne plakate in letake za koncerte in dogodke pri nas in v tujini.

POZOR ! Zaradi omejitve števila obiskovalcev (do 50) vam svetujemo, da svojo udeležbo rezervirate na mail naslov
kud.morgan@gmail.com
 

Bežeče sličice!!!

 

Kinoteka: Počitnice

Kinodvor:

18:15 Šivi (Šavovi), Miroslav Terzić / Srbija, Hrvaška, Bosna in Hercegovina, Slovenija / 2019 / 98’

Ana je prepričana, da je bil njen novorojenček, ki so ga pred osemnajstimi leti razglasili za mrtvega, v resnici ukraden in prodan za posvojitev. Nova sled ji vzbudi upanje, da ga bo končno našla, in poda se v neusmiljen boj s policijo, bolnišnično birokracijo in celo lastno družino, odločena, da bo naposled izvedela resnico.

21:00 Ema, Pablo Larraín / Čile / 2019 / 107 min / španščina

Pablo Larraín prvič obrne pogled v mlado generacijo današnjega Čila in ustvari nepozaben portret plesalke reggaetona, ki se hoče svobodno gibati skozi svet. Film, poln fluorescentnih barv in energičnih urbanih

 

facebook twitter rss

 

Podprite kakovostne radijske vsebine tudi v koronski dobi, kliknite na