Današnji mestni napovednik | Radio Študent

Današnji mestni napovednik

Oddaja
16. 7. 2019 - 16.30

AT-Rog:

19:00 Veganska večerja

21:00 Filmski večer: Das ist unser Haus!

Mietshäuser Syndikat je samoorganizirani sindikat, ki se bori za dostojno in dostopno bivanje najemnikov v Nemčiji. Ukvarjajo se z vzpostavljanjem skupnostnih stanovanjskih projektov ter povezovanjem že etabliranih in uspešnih z novimi. Da bi se bolje spoznali s tem modelom avtonomnega in solidarnostnega bivanja si bomo v torek 16.7. ob 21:00 v Socialnem centru (ROG) ogledali dokumentarni film Das ist unser Haus! Ogledu filma bo sledila diskusija z dvema stanovalkama enega izmed projektov - Stadtteilleben.
Stadtteilleben je skupnost okoli 80 ljudi, ki živi v odkupljeni stari šoli že od leta 2014. Gre za heterogeno skupino posameznikov in družin, ki tam bivajo in za nepremičnino skupaj skrbijo, zato, da ta ne bi pristala na nepremičninskem trgu. Gradijo odnose solidarnosti in skupnosti. Stanovalki nam bosta o svojih izkušnjah poročali iz prve roke. Namen dogodka je deljenje idej in praks ter povezovanje. Lepo vabljeni!

 

Metelkova:

 

objekt Garažne hiše, v bližini Hostla Celica ob 19:00: Uroš Weinberger: Wein16
otvoritev murala, Urbani likovni projekti AKC Metelkova
Pri tem projektu je Uroš Weinberger izpostavil fenomen spletne identitete. Virtualni svet medmrežja nam omogoča, da lahko svojo podobo prirejamo našim idealom, saj za razliko od zunanjega sveta ni pogojena z našim telesom in ni omejena z vsemi hibami, ki so danes v svetu retuširanega kiča tako nezaželena. Opazimo lahko torej, da so fotografije na profilih socialnih omrežjih estetizirane in redko prikazujejo realno sliko osebe. Drugi pogosti pojav je tudi izbiranje alternativnih spletnih identitet. Tu lahko opazimo tuje neznane podobe, znane pop ikone ali pa podobe spletnih profilov, ki so predmeti ali abstraktne forme, velikokrat pa profil sploh ne vsebuje portreta, ki je na nek način tudi neke vrste izjava. Tak način predstavitve je lahko simbolen ali tudi ironičen, lahko pa je tudi duhovit. Wein16 je naslov umetnikovega elektronskega naslova, ki že kar nekaj let ne predstavlja njegove realne podobe, ampak portret iz maturanskega almanaha nekega moškega iz sedemdesetih let. Ta portret je izbral zaradi ikoničnosti takšnih podob tistega časa, ki nam pričarajo hollywoodski filmski svet sedemdesetih, z vso nenavadno estetiko in modo tistega časa, z njihovim zaresnim pristopom, ki danes deluje odtujeno in eksotično.
Mural neznanega moškega, ki je danes umetnikova spletna podoba, je predimenzionirani portret, ki je bil zgodovinsko gledano rezerviran za politične velikane, diktatorje, vojne junake, revolucionarje ali pop ikone. Weinbergerja je torej zanimalo, kako lahko svojo elektronsko identiteto prenese v javni prostor na način, da deluje kot portret pomembne javne osebnosti. S tem je na duhovit način predstavil fenomen všečkanja spletne samopodobe.

 

Letni vrt Gale hale ob 21:00: TRILLITY COOKIE BOR$ALEANO Cookie in Bor$aleano nadaljujeta serialko Trillity, na kateri naš vrt prevzamejo umazani zvoki ameriškega juga, z dobro odmerjeno dozo zaprašenih memphis rap kasetnih posnetkov, narezanih chopped & screwed dobrot ter recikliranega phonka.

Music policy: phonk/trap/chopped n screwed/memphis rap

*v primeru slabega vremena se prireditev prestavi

Vstop prost!

 

Muska izven:

 

MGLC ob 20:00: Poletje v Tivoliju: Tony Rose

Tony Rose je državljan sveta. Prihaja s Škotske, trenutno pa živi in dela v Pragi. Ker je uspešen avtor pesmi, mnogi mednarodni umetniki prirejajo njegova dela, v katerih združuje country, blues in folk. Svoje pesmi je izvajal po vsem svetu s številnimi skupinami, med katerimi so najbolj znane Impure Thoughts in Two Dollar Bash iz Berlina ter Band of Jakeys iz Prage. Tonyjev najnovejši, dvojni album "Medicine Tunes/Roll High & Roll Good" je izšel leta 2018 pri založbi Cannery Row Records. "Medicine Tunes" prinaša popolnoma nove pesmi, medtem ko je "Roll High & Roll Good" zbirka Tonyjevih pesmi, ki so jih posneli drugi izvajalci.

Brez vstopnine

 

Jazz Club Gajo ob 20:00: Tuesday Duo Mujkic

Brez vstopnine

 

Hostel Celica:

galerija Srečišče ob 20:00: Goran Krmac, Planetarium

zvočno-raziskovalni projekt.

Tubist in skladatelj Goran Krmac predstavlja zvočno-raziskovalni projekt Planetarium. Avtorjev navdih izhaja iz njegove fascinacije nad raziskovanjem vesolja, tako astronomskih opazovanj v prejšnjih stoletjih kot fizične prisotnosti človeka v vsemirju v zadnjih nekaj desetletjih. Glasbeno delo se predstavlja v obliki kompozicij za solo tubo in elektroniko, ki skušajo s spojem nenavadnega solističnega inštrumenta in tehnologije dati glasbi orkestralno izraznost in širok razpon dinamik in zvočnih tekstur. Avtor in izvajalec uporablja posebej za ta projekt razvito preprogo s tipali, občutljivimi na dotik, ki mu omogočajo intuitivno manipulacijo zvoka z razporeditvijo teže telesa preko stopal. Tako svojemu nastopu doda tudi vizualno-gibalno dimenzijo.

21:00 Sozvočja sveta – Kvali

Dekleta skupine Kvali so se zbrale, da zaplujejo v glasbene vode, ki v slovenskem prostoru doslej še niso bile navzoče. V novembru 2008 je punce povabila k petju Vrinda Chidambaram, ameriška podiplomska študentka v Ljubljani, da bi skupaj poustvarjale gruzinsko petje, po njenem odhodu pa je vodenje prevzela priznana glasbenica Petra Trobec. Gruzinsko ljudsko večglasno petje, ki predstavlja večji delež repertoarja skupine Kvali, je svojevrstna glasbena tradicija. Posebna je zaradi svoje melodike, ornamentiranosti in nenavadnih sozvočij, ki so drugačna od nam znanih zahodnoevropskih. Poleg gruzinskih pesmi skupina Kvali poustvarja tudi primere albanskega ljudskega petja.

22:30 Celični jam: 25 članska pihalna skupina La FANFARONE iz Kulturnega Centra Lillebonne iz Nancyja (Francija). Njeni člani so večinoma predavatelji na fakulteti oz. na srednji ter glasbeni šoli.

Brez vstopnine

 

Cerkev sv. Jakoba ob 20:30: Sally Bytheway Chorale (ZDA)

Klasična glasba

Dirigentka: Sally Bytheway Brinton

Spored:
Randall Thompson (1899–1984): Aleluja
John Rutter (1945): All things bright and beautifulFranz Schubert (1797–1828): Ave Maria (prir. Kirby Shaw)
Stephen Foster (1826–1864): Camptown races (prir. Jay Althouse)
Johnny Mercer (1909–1976): Dream (prir. Russell Robinson) Craig Courtney (1948): Festival Gloria
David Lanz III (1950): From the rising to the setting of the sun
William G. Tomer (1832–1896): God be with you till we meet again (prir. Joseph Graham)
Trad. duhovna pesem: Little David play on your harp (prir. Sheldon Curry)
John Rutter: Look to the day
Cy Coleman (1929–2004): Rhythm of life (prir. John Leavitt)
Katoliška pesmarica: Sun of my soul / Grosser Gott (prir. Tom Fettke)
Angleški ljudski napev: Thou gracious god, whose mercy lends (prir. Mack Wilberg)
Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791): Turška koračnica (prir. Greg Gilpin)
Na nocojšnjem koncertu gostimo zbor iz okrožja Velikega slanega jezera v ameriški zvezni državi Utah. Predstavil nam bo pester program, obarvan z nekaj priredbami klasičnih uspešnic, predvsem pa s široko paleto ameriških in angleških pesmi duhovne oziroma domoljubne vsebine, od spirituala in hvalnic v uglasbitvi znanih tradicionalističnih avtorjev do pesmi iz popularne zakladnice.

Zbor Sally Bytheway Chorale je bil ustanovljen marca leta 2005. Sestavljajo ga nekdanji člani nekaterih drugih zborov (Mormonski tabernakeljski zbor, Eleanor Kennard Chorale, Lex de Azevedo’s Millennium Choir). Zbor Sally Bytheway izvaja stilno raznolik repertoar, od sakralne glasbe, sodobnih skladb, ameriške domoljubne in duhovne glasbe do jazza. Vsako leto uresniči dva koncertna sklopa, v spomladanskem in božičnem času. Veliko nastopa predvsem v matičnem okrožju (Dolina Velikega slanega jezera). Od leta 2007 naprej izvede v božičnem času tudi tradicionalni dobrodelni koncert.

Delovanje zborovskega ansambla je zaznamovano z duhom vzajemnosti in entuziazma ter s karizmatičnim zborovodstvom Sally Bytheway Brinton. Rodila se je v Salt Lake Cityju, kjer se je tudi izobrazila (East High School). Deset let je študirala vokalno tehniko pri Gayle Brockbank Lockwood in Kim Riggs Hess. Zborovodkinja je že trideset let. Kot (nekdanja) članica uglednih zborov je nastopala po zveznih državah Utah, Idaho in Kalifornija, pa tudi v Jeruzalemu, Pragi, Budimpešti, na Dunaju, v Rimu, Benetkah, Milanu in drugod.
Vstop prost.

 

Atrij Kavarne NUK ob 21:00: Od alta do soprana Nana Milčinski

Nana Milčinski vam bo skupaj s pianistom Jožijem Šalejem in kontrabasistom Ninom de Gleria pričarala intimni večer uglasbljene poezije. Predstavljene bodo skladbe z najnovejše zgoščenke "Nanine pesmi". Gre za čudovito zbirko pesmi, ki jo je Frane Milčinski Ježek napisal o svoji vnukinji. Na koncertu boste lahko prisluhnili tudi skladbam z zgoščenk "Še ena pomlad", "Od tod do vesolja" in Najlepši šansoni, ki jih je Ježek v času svojega življenja izvajal tudi sam. Na dogodku bo tudi posebna gostja Mojca Fo, ilustratorka Naninih pesmi, ki bo med koncertom slikala na odru.

Nana Milčinski je sicer dramaturginja, gledališka režiserka in režiserka sinhroniziranih risank. (So)ustvarila je številne nagrajene gledališke predstave. Med najbolj odmevnimi je mladinska glasbena predstava "Livingstonov poslednji poljub", za katero je leta 2010 prejela Zlato paličico za najboljšo predstavo v celoti.

Svojo prvo glasbeno ploščo z naslovom "Dragi" je izdala leta 2012, leta 2014 je izšla njena druga plošča z naslovom "Od tod do vesolja", lansko leto pa najnovejša "Nanine pesmi". Gre za uglasbljeno poezijo, ki jo je napisal njen dedek Frane Milčinski Ježek.

Zasedba:
- Nana Miličinski: vokal
- Jožij Šalej: klavir
- Nino de Gleria: kontrabas

Vstopnina: 10 EUR

 

Teater, razstave, predavanja...:

 

Moderna galerija od 17:00 do 18:00: Barvni realizem in iskanje nacionalnega izraza

Umetnostna zgodovinarka Asta Vrečko vodi po izbranih poglavjih slovenske umetnosti na razstavi Na robu.

Vstopnina: Odrasli: 5,00 EUR Dijaki, študenti, upokojenci in osebe nad 65 let: 2,50 EUR Skupine odraslih: 3,50 EUR Skupine študentov, upokojencev, dijakov: 2,00 EUR Družine: 10,00 EUR

 

10KA klub smeha ob 21:00: Poletna 10ka v Tobačni #21 - Open Mic

Stand up

 

Bežeče sličice!!!

 

Kinoteka: ne dela

 

Kinodvor:

19:00 Diego Maradona, Asif Kapadia / Velika Britanija / 2019 / 130'

Režiser Asif Kapadia (Senna, Amy) se v zadnjem delu trilogije o temnih plateh slave potopi v viharno življenje enega največjih nogometašev vseh časov.

21:30 Propad ameriškega imperija (La chute de l'empire américain), Denys Arcand / Kanada / 2018 / 127'

Denys Arcand (Vdor barbarov) v duhoviti, satirični roparski pustolovščini nastavi ogledalo družbi, ki je dopustila, da denar postane njena vrhovna vrednota.

Mala dvorana:

19:30 Carmine Street Guitars, Ron Mann / Kanada / 2018 / 80'

Pet dni v življenju trgovine s kitarami v Greenwhich Villageu, kamor med drugim zahajajo Jim Jarmusch, Bob Dylan, Lou Reed in Patti Smith.

 

Ljubljanski grad ob 21:30: Film pod zvezdami

Rocketman, Dexter Fletcher / Velika Britanija, Kanada, ZDA / 2019 / angleščina

Navdihujoča in človeška zgodba o meteorskem vzponu Eltona Johna začrta neverjetno pot nadarjenega, a plašnega pianista Reginalda Dwighta do svetovne slave. Po resnični zgodbi posneta in z brezčasnimi melodijami Eltona Johna prežeta glasbena pravljica o čudežnem dečku, ki je postal ikona pop kulture.

facebook twitter rss

 

Vam je bilo všeč, kar ste prebrali? Če bi radi spodbudili in podprli še več takih vsebin, potem kliknite na

 
randomness