GLASBENI SVETILNIK

GLASBENI SVETILNIK

Glasbeni svetilnik Radia Študent je večletni javni kulturni projekt na področju umetnosti. Sestavljen je iz več projektov, ki se odvijajo na različnih glasbenih področjih in potekajo že več let. V letu 2022 v okviru Glasbenega svetilnika 2022–2025 potekajo Klubski maraton, Afterparty,  in Veliki koncert RŠ ob 53-letnici Radia Študent.

Klubski maraton Radia Študent je najpomembnejši generator nove glasbene ustvarjalnosti v Sloveniji, ki s svojim utečenim programom dela odkriva, vzpodbuja in promovira nove kreativne presežke domače alternativne glasbene produkcije. Je izjemno uveljavljena oblika predstavljanja nove glasbene produkcije, ki ob intenzivni medijski podpori (preko programa Radia Študent, najav drugih medijev in obširne promocije) postavlja idealno platformo za nadaljnji razvoj vzhajajočih glasbenih ustvarjalcev.

Vedno pogosteje pa Klubski maraton daje smernice tudi organizatorjem poletnih alternativnih glasbenih festivalov, ki že v istem letu vabijo izbrane maratonce na svoje festivale. Bistvo Klubskega maratona je, da omogoči prodor še neuveljavljenim alternativnim glasbenim skupinam, ki ob kreativnosti, svežini in originalnosti izkazujejo jasne obete in ambicije za nadaljnji ustvarjalni razvoj.

Afterparty Radia Študent, ki jih izvajajo že od leta 2008, s svojim delovanjem vzpodbuja predvsem neuveljavljene ustvarjalce, da se predstavijo in tako dobijo eno prvih priložnosti nastopiti v prostoru z veliko slišnostjo kar je denimo eter Radia Študent, kar vpliva tudi na prepoznavnost tovrstnih ustvarjalcev v slovenskem glasbenem prostoru.

Cikel jutranjih koncertov 'RŠ Afterparty' dvakrat mesečno v dopoldanskih urah predstavlja izbrane inovativne glasbene skupine in samostojne izvajalce (tako uveljavljene kot neuveljavljene). Sklop predstavlja interaktivno povezovanje fizičnega in virtualnega prostora, prizorišča koncerta ter predvajanja skozi radijske valove (in splet).

Predvidenih je 20 koncertov na letni ravni v studiu RŠ, ki pa so dostopni na ogled v živo tudi zainteresirani publiki. Posamezna programska enota vključuje tudi kratek intervju s predstavljenim glasbenim ustvarjalcem ter video spremljanje, pri čemer je video po nastopu dostopen na spletni strani RŠ.

Projekt podpirata Ministrstvo za kulturo RS in Mestna občina Ljubljana

 

randomness