INDIERE

1. November 2019 / 12.00 - 31. Oktober 2021 / 12.00

IndieRe - Izmenjava neodvisnih radijev je projekt, ki združuje nekatere najpomembnejše evropske glasbeno usmerjene neodvisne radijske postaje, ki svojim poslušalcem zagotavljajo svežo, urbano in lokalno glasbo. Pri projektu poleg koordinatorja Radio Študent iz Ljubljane sodelujejo tudi Radio Campus - mreža študentskih radijev iz Francije), Radio Corax iz Halle-a v Nemčiji in Radio Popolare di Milano iz Italije. Projekt si prizadeva za povečanje vidnosti alternativnih glasbenikov iz različnih evropskih glasbenih scen, hkrati pa skuša pri tem opozoriti tudi na možne pasti digitalne dobe, ko selekcijo glasbe vse bolj narekujejo razni algoritmi na vladajočih digitalnih platformah. 

Projekt temelji na aktivnostih, ki poudarjajo in zastopajo človeški faktor pri različnih izborih glasbe na radijskih postajah. Projekt se zaveda, da za njimi stojijo s kvalitetnim znanjem podkrepljeni glasbeni novinarji in uredniki, ki s svojim delom poleg opravljanja kritiške funkcije nedvomno pomagajo tudi pri promociji manjših, lokalnih alternativnih glasbenikov. Gre za nadaljevanje uspešne ideje evropske radijske izmenjave razvite v sklopu izvajanja projekta RadioMuse. Tako je mreža za radijsko izmenjavo RadioMuse sedaj del projekta IndieRe, v katerega sta kot pridružena partnerja vključena tudi Radio Orange iz Dunaja in Radio Student Zagreb, ki sta bila partnerja pri projektu RadioMuse. 

Projekt obsega produkcijo in izmenjavo glasbenih radijskih oddaj, ki mednarodnemu občinstvu predstavljajo lokalne urbane glasbenike, rezidence glasbenih novinarjev in gostovanja glasbenikov na festivalih partnerskih radijev, gostovanja strokovnjakov iz področja glasbene industrije iz partnerskih držav na diskurzivnih programih v sklopu glasbenih dogodkov in organizacijo festivalov, ki temelji na izboru ne-anglosaksonske mainstream alternative, odpira prostor za izobraževanje mladih glasbenikov in izmenjavo dobrih praks med vključenimi radijskimi postajami. 

Vsekakor pa projekt ne pozablja niti na glasbenike, katerim projekt preko vseh navedenih glavnih aktivnosti lajša kvaliteten in ne nujno komercialen dostop do publike. Lokalne glasbene scene zaradi jezikovnih in drugih ovir velikokrat ostanejo zamejene na manjši doseg. Projekt IndieRe skuša preseči ravno to omejenost, tako da bogati raznolikost in spodbuja ustvarjalnost različnih lokalnih scen in jih s pomočjo mreže radijske izmenjave hkrati približuje novemu, mednarodnemu okolju.